Amb la participació d’una cinquantena de representants de fins a 28 entitats preacceleradores d’arreu del territori

El passat dijous, 5 de juny, l’Àrea d’Emprenedoria i Formació del Departament d’Empresa i Treball celebrava la primera Jornada de dinamització del Programa Primer 2025, que -amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus- impulsa una emprenedoria d'empreses basades en la innovació i la tecnologia que ampliï a tot Catalunya l'efecte del hub tecnològic de Barcelona de concentració d’empreses emergents.
La Cambra de Comerç de Barcelona acollia aquesta trobada inicial dinamitzada per l’acceleradora de startups Conector i dedicada, no només a abordar el funcionament i les novetats d’aquesta edició del programa, sinó també a generar sinergies i compartir experiències i bones pràctiques.
Així, durant la benvinguda de la sessió, la cap de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació, Anna Miquel, destacava el valor del Programa Primer a l’hora de nodrir, enfortir i potenciar una emprenedoria disruptiva i d’impacte social vinculada a les oportunitats i fortaleses que ofereixen els diferents territoris de Catalunya. En aquest sentit, Miquel celebrava les dades que tornen a avalar l’èxit del Programa: “En els darrers anys, el Primer ha accelerat —mai millor dit— el seu impacte i reconeixement dins l’emprenedoria especialitzada de Catalunya. Així ho demostren les xifres: cada any augmenta el nombre de sol·licituds, de participants, d’hores de formació i mentoria, així com el pressupost assignat”, anunciava.
I és que la 6a edició del Programa Primer preveu assolir un nou rècord de participació: arribar als 33 programes preacceleradors (el 2024 se'n van executar 27), amb impacte en 22 comarques i la participació de més de 500 emprenedors i emprenedores. Pel que fa a l’oferta d’hores de formació i mentoria, la previsió és superar les 7.600 hores, el que representa un increment del 10% respecte de 2024.
Tot seguit, els assistents van participar d’una interessant activitat de networking destinada a dissenyar el programa de preacceleració “ideal” amb un pitch final d’un minut per “vendre” la proposta. A banda de permetre als tècnics posar-se en la pell dels emprenedors, aquesta dinàmica servia per extreure algunes conclusions interessants, ja que la majoria de programes presentats coincidien en:
- Un pla de treball més flexible i personalitzat, que s’adapti millor a les realitats diverses dels emprenedors.
- La importància de combinar formats híbrids —presencials, en streaming i asincrònics— que facilitin l’accés i la participació.
- Una oferta de formació més modular, adaptable i progressiva, amb continguts obligatoris i optatius segons el perfil i les necessitats de cada participant.
- La mentoria com a recurs de gran valor afegit.
- Les activitats de networking i les visites a casos d’èxit empresarial com a elements claus per fer xarxa.
- El suport en la captació de finançament per al desenvolupament del producte mínim viable (MVP).
La segona part de la Jornada girava al voltant d’una interessant taula rodona que comptava amb la participació de tres experts referents de l’ecosistema: Elisabeth Martínez Guardiola, sòcia a Nuclio i cofundadora de Conector Startup Accelerator; Guillem Serra, fundador i CEO de MediQuo i MeetingDoctors; i Marc Olmedillo, director d’Inversions a Dozen Investments. Moderats per Mario Brassesco, cofundador de Nuclio Founders, els ponents van abordar de manera planera i directa els diferents aspectes a tenir en compte per oferir un suport més efectiu als emprenedors inicials. Així, algunes de les conclusions que es van extreure d’aquest panell van ser:
- Cada projecte requereix un equip adequat al model de negoci (sovint fer equip amb els companys de facultat és un error).
- Disposar d’un bon pacte de socis és vital per al futur del projecte (cal coincidir en visió i valors).
- Convé separar la gestió del projecte de la propietat.
- Un error comú és no testejar el producte al mercat des de l’inici (rebre molta inversió inicial pot dur a l’autoengany, el product market fit és primordial).
- La resiliència és clau, però en excés pot ser contraproduent.
- Una visió massa aspiracional i un ego excessiu poden conduir l’emprenedor al fracàs.
- L’emprenedor ha de ser capaç d’escoltar, d’equivocar-se i d’aprendre dels errors.
Així mateix, els ponents van traslladar alguns consells perquè el suport del sector públic a l’emprenedoria sigui més eficient:
- Proporcionar recursos des d’una fase molt inicial (des d’un espai per treballar a assessorament)
- Facilitar a les empreses emergents l’accés als ajuts públics i a la compra pública innovadora.
- Estalviar burocràcia posant l’emprenedor al centre.
- Promoure xarxes de networking que ajudin a generar noves oportunitats de negoci.
La dinamització del Programa Primer 2025 continuarà a la tardor, amb una segona sessió també adreçada als emprenedors participants dels diferents programes, i el Demo Day final, que se celebrarà al desembre i servirà per seleccionar els sis millors projectes d'aquesta edició.
La 6a edició del Programa Primer preveu assolir un nou rècord de participació: arribar als 33 programes preacceleradors (el 2024 es van executar 27), amb impacte en 22 comarques i la participació de més de 500 emprenedors i emprenedores.