Amb vint anys d’experiència en desenvolupament empresarial, Fosas recomana no oblidar que darrere els projectes hi ha persones: “són el factor diferencial de les empreses i s’han de cuidar”

Explica'ns breument la teva trajectòria professional...
Vaig estudiar ADE i un postgrau en Creació d’empreses a la UAB, tinc un Executive MBA en Innovació i Emprenedoria de la UOC i des de 2005 que em dedico al suport i el desenvolupament empresarial. Abans d'incorporar-me a ProManresa, vaig estar treballant a una multinacional japonesa del sector de l’automòbil (on vaig aprendre moltíssim) i, en combinació a la meva feina com a tècnic, també he estat uns anys treballant per compte propi coordinant una acceleradora de startups, fent formació i consultoria. Alhora també he fet col·laboracions docents en l’àmbit de l’Economia i l’Empresa a la UOC i la UVic-UCC. Tot plegat, m’ha permès adquirir una visió integral dels desafiaments i oportunitats que afronten les empreses i a combinar la teoria i la pràctica. Des de la meva posició actual, em centro a acompanyar les persones emprenedores, des de la idea inicial fins a la consolidació dels seus projectes, coordinant aquests programes de consolidació.
Què feu des de ProManresa per fomentar l’emprenedoria?
La nostra missió és ser el referent i el motor de l'activitat econòmica i l'ocupació a Manresa i el seu entorn, i aquí el foment de l'emprenedoria és una peça clau. Oferim un servei integral d'acompanyament a l'emprenedor, que inclou des de l'assessorament individualitzat per a la maduració d'idees de negoci, la creació del pla d'empresa i la recerca de finançament, fins al suport en els primers anys d'activitat amb l’objectiu de consolidar els projectes. I sempre tenim una oferta formativa constant i molt enfocada.
Destacaries algun programa en concret?
El programa Idees Joves, que fem des del 2004 i que, molt resumidament, pretén fomentar la creativitat i la generació de noves idees entre els joves estudiants de batxillerat i cicles formatius dels centres educatius de Manresa.
Quins punts forts tenen Manresa i el Bages per a les persones que volen emprendre?
Tenim diversos punts estratègics. Per exemple, la ubicació: estem en un punt geogràficament ben connectat, amb accés a importants eixos viaris i a prop de l'àrea metropolitana de Barcelona, la qual cosa facilita la logística i l'accés a mercats.
També tenim un teixit empresarial diversificat: hi ha una base sòlida d'empreses en sectors com la indústria, els serveis o el comerç, el que genera sinergies i oportunitats de negoci.
Destaquen també el compromís institucional i l’ecosistema emprenedor: tant l'Ajuntament de Manresa com la Cambra de Comerç, la UPC Manresa, la FUB-Universitat de Manresa, el centre tecnològic Eurecat, PIMEC i altes entitats de promoció econòmica de la comarca estan molt compromeses amb el desenvolupament econòmic i el suport a la innovació i l'emprenedoria.
Finalment, destacaria la qualitat de vida i els costos assumibles: oferim una qualitat de vida elevada amb un cost de vida i d'operació per als negocis generalment més baix que a les grans ciutats, fet que pot ser un incentiu per a molts emprenedors. Ara bé, a Manresa, com a tot arreu, per fer viables els negocis calen clients!
Recordes algun projecte emprenedor amb impacte que hagi comptat amb el vostre acompanyament?
Sí, tenim la sort d'haver acompanyat força projectes amb un gran potencial i, en alguns casos, amb un impacte ja visible. Un exemple que em ve al cap és el cas de LC Lasers-LaserComercial, empresa que fabrica maquinària làser fundada el 2018 per un jove autònom que en dos anys va fer la SL (el 2020) i al cinquè any d’activitat ja factura 6 milions d’euros amb més de 30 treballadors i l’empresa totalment internacionalitzada.
Alhora, però, acompanyem petits projectes, per exemple del sector de les indústries creatives, amb persones sovint joves i amb talent, que treballen molt en xarxa i que, sumats, també tenen el seu impacte.
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
El dia a dia és intens... Tenim força fronts oberts: des de l’acompanyament directe de projectes en les seves diferents fases, a la coordinació de programes de consolidació, que hem potenciat molt els últims anys.
El principal repte és adaptar-me a cada projecte i a les necessitats concretes de cada persona emprenedora per poder oferir un assessorament personalitzat i efectiu, que s'ajusti a la fase del projecte, el sector i les capacitats de l'emprenedor.
Un altre gran desafiament és, com diria aquell, posar llum a la foscor. És a dir, sovint hem de rebaixar expectatives, ajudar a aterrar les idees i fer entendre les realitats del mercat definint cada pas en el procés de creació.
I finalment, connectar amb els recursos adequats. El nostre paper sovint és fer de pont: saber qui pot ajudar a cada projecte, ja sigui un inversor, un soci tecnològic, un programa de formació específic o un altre recurs de la xarxa.
Parlant de xarxa... Treballeu en col·laboració amb altres entitats per tal de fomentar la cultura emprenedora al territori?
Absolutament, la col·laboració és un pilar fonamental de la nostra estratègia. Creiem fermament que ningú pot fomentar l'emprenedoria de manera aïllada. Per això treballem amb una àmplia xarxa d'agents del territori: universitats i centres de formació, entitats empresarials i també amb altres ajuntaments. D’altra banda, estem sempre proactius i oberts a parlar amb inversors i entitats financeres amb l’objectiu de connectar els projectes amb les fonts de finançament necessàries. Finalment, a l’hora d’organitzar esdeveniments de gran format, també comptem amb col·laboracions molt interessants amb professionals o empreses de diferents sectors.
En aquest sentit, com valores el fet de ser membre de la Xarxa Emprèn?
És un valor afegit per a nosaltres i per a l'emprenedoria al territori. La Xarxa Emprèn ens proporciona una plataforma privilegiada per compartir coneixement i bones pràctiques: aprendre d'altres entitats de foment de l'emprenedoria de Catalunya és clau per millorar els nostres serveis. També ens permet generar sinergies i projectes conjunts. Coordinant esforços podem crear iniciatives d'impacte que van més enllà de l'àmbit local. També valorem molt la formació especialitzada que se’ns ofereix als tècnics, a més de la visibilitat i el reconeixement que se'ns dona.
Com veus el sector de l’emprenedoria?
És un sector dinàmic per definició. En l’era digital, amb certa saturació a molts nivells, crec que els emprenedors prenen cada vegada més consciència de la importància de validar els seus productes o serveis al mercat. Si més no, treballem amb aquesta filosofia.
Sectors com el comerç, no ho tenen fàcil. Altres tradicionals van trobant el seu lloc. Alhora la IA ha aparegut com un tro i no sabem com acabarà afectant molts professionals i empreses. La clau està en poder-se adaptar o trobar les fórmules de ser viable en aquest entorn cada vegada més digitalitzat.
Però tot això pot i ha de conviure amb l’autenticitat i coherència dels projectes liderats per persones amb els seus valors i maneres de treballar que connectin amb un públic alineat amb aquests valors.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
Penso que els negocis B2B molt enfocats a resoldre un tema concret a un tipus d’empresa molt ben definit i que configura un mercat prou gran amb renda disponible, així d’entrada, són interessants.
Hi ha també el component de motivació, que el negoci aporti satisfacció, ja sigui per l’impacte social positiu que té o perquè senzillament t’ho passes bé, és molt important. Alimenta el motor del projecte, que són les persones!
Ens vols explicar alguna cosa més?
Doncs lligant-ho amb aquesta última pregunta, no hem d’oblidar que darrere els projectes hi ha persones. Són el factor diferencial de les empreses i s’han de cuidar. Cuidar vol dir formar-se i vol dir també tenir una bona salut. I per una bona salut física i mental a vegades necessitem acompanyament o eines. En aquest sentit, estem oferint cada vegada més serveis en aquesta línia. Doncs això, cuidem-nos!
“La Xarxa Emprèn ens proporciona una plataforma privilegiada per compartir coneixement i bones pràctiques: aprendre d'altres entitats de foment de l'emprenedoria de Catalunya és clau per millorar els nostres serveis”.