Els joves participants han gaudit d’un intens programa de tallers, mentories i visites per desenvolupar les idees de negoci amb què es van presentar a la competició

Punt final a la setena edició de l’iFest 2025 amb la participació dels equips guanyadors a la iFest Acceleration. Durant la segona quinzena de juny, tant els equips de la categoria júnior com els de la sènior han gaudit de les seves respectives estades d’acceleració a Barcelona i Lisboa, experiència que els ha permès seguir desenvolupant els projectes amb què es van presentar a la competició. Ho han fet de la mà d’Impact Hub, xarxa global d'espais de coworking i comunitats col·laboratives dissenyades per fomentar l'emprenedoria social i la innovació.
Així, els equips de “DesconnectApp”, “ReCircula” i “Tematitzant Renfe” (de la categoria júnior) van introduir-se en l’ecosistema d’innovació i emprenedoria de Barcelona.
Entre les activitats que van poder dur a terme, es troben les visites a dues empreses emergents que contrasten profundament per les seves trajectòries i sectors. D’una banda, van visitar Glovo, basada en el repartiment a domicili de comandes, una de les empreses unicorns nascudes a Catalunya durant la darrera dècada i que ha experimentat un creixement exponencial. D’altra banda, van descobrir LabnoLab, startup amb un recorregut de tan sols dos anys centrada en la formació, consultoria i assessorament en Intel·ligència Artificial. La darrera visita va ser al Pier 01 de TechBarcelona, un dels hubs d’innovació tecnològica més importants de la capital catalana, i on, entre altres activitats, van gaudir de la xerrada d’Oriol Sans, Senior Startups Manager d’ACCIÓ.
A més, cadascun dels equips guanyadors va participar en diferents tallers per demostrar la viabilitat dels seus projectes incipients i descobrir tot allò que cal que tinguin en compte per emprendre en el futur.
Tant alumnes com professors destacaven el valor de poder descobrir les oportunitats i reptes vinculats al fet d’emprendre amb una edat tan primerenca, així com la importància de detectar l’ampli ventall d’entitats públiques i privades que estan involucrades en l’impuls i creació d’una startup.
Quant a l’acceleració de la categoria sènior, “Tecous”, “BitSpace: Digital Health” i “Menjaments” són els equips que van viatjar fins a Lisboa amb l’objectiu de descobrir l’ecosistema emprenedor de Portugal i, sobretot, de submergir-se en un programa de tallers i mentories per portar els seus projectes fins al següent nivell. Durant un programa de cinc dies, els joves participants van abordar tots els aspectes que cal tenir en compte per a la creació d’una startup. Des d’identificar adequadament el problema i la solució a aportar, l’audiència a qui interpel·lar, la validació del producte, el model de negoci, l’escalabilitat i la captació de finançament.
Tot plegat es va combinar amb visites a empreses d’impacte com Equivalence, que dona suport a persones migrants que volen inserir-se en el mercat laboral portuguès, i ajuda les empreses a detectar el talent i contractar aquests perfils, generant així ocupació entre col·lectius amb risc d'exclusió social. Aquesta startup va guanyar recentment el premi Lisboa innovation for all, impulsat per la Cambra Municipal de Lisboa i per Unicorn Factory. Els equips també van descobrir altres projectes d’impacte, com el taller d’Avo Veio Trebalhar (projecte social que permet a dones jubilades compartir un espai i una afició comuna); o a la fàbrica de Reshape Ceramics (empresa que treballa per a la reinserció de persones presidiàries i expresidiàries en la societat a través de l’ofici de ceramista).
Tots tres equips tornaven a casa amb moltes ganes d’abordar els següents passos i descobrir fins a on poden arribar amb els projectes que els van portar a guanyar l’iFest.
L’iFest és una iniciativa liderada pels departaments d’Empresa i Treball; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Cultura; Educació i Formació Professional; i Recerca i Universitats, que de nou ha posat sobre la taula diversos reptes alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquests són proposats per diverses empreses i organitzacions col·laboradores: la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, 42 Barcelona – Fundació Telefònica, 3Cat, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Veritas, BCN Music Lab, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Rodalies de Catalunya.
L’iFest és una iniciativa liderada per cinc departaments de la Generalitat amb l’objectiu de despertar l’interès dels i les joves vers el món de l’emprenedoria i la innovació