Aquesta és la principal conclusió del darrer informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2024-2025, promogut pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i la Diputació de Barcelona, i elaborat conjuntament per l’Institut Metròpoli i el Departament d’Empresa de la UAB

La Taxa d’Activitat Emprenedora a Catalunya (TEA), és a dir, el percentatge de la població adulta que manifesta ser empresari d’una empresa en fase inicial (fins a 3,5 anys), ha arribat al 8,6%, la més alta dels darrers 21 anys. Aquesta és la principal conclusió del darrer informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2024 promogut pel Govern, per mitjà del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i la Diputació de Barcelona, i elaborat conjuntament per l’Institut Metròpoli i el Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció de Carlos Guallarte.
Amb aquest percentatge, la TEA catalana continua per sobre de l’espanyola (7,2%) i gairebé iguala l’europea (8,8%). Destaca la demarcació de Barcelona, amb una TEA del 9%. Segons apunta l’informe, aquestes dades mostren un ecosistema en expansió, impulsat per un repunt notable en la fase inicial.
Així ho valorava ahir el secretari d'Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, durant la roda de premsa per presentar la darrera edició d'aquest projecte internacional de recerca que va sorgir amb la intenció d’analitzar l’activitat emprenedora, així com els factors que influeixen en la creació de noves empreses. "Fem una valoració molt positiva d'aquests indicadors que ens acosten a l'objectiu del Govern de recuperar el lideratge econòmic de Catalunya", assegurava, i afegia: "Tenir una taxa del 8,6% i una intenció d'emprendre del 15,4% amb 3,9 milions de persones treballant vol dir que tenim una emprenedoria que ho fa des de l'oportunitat i no per necessitat i això ens dona molt bones perspectives de futur".
I és que la intenció d’emprendre de la població catalana també continua creixent. A Catalunya el percentatge de persones que espera emprendre en els pròxims 3 anys és del 15,4% (2 punts més que l’any anterior), mentre que a la província de Barcelona s’enfila fins al 16,7% (2,9 punts més que l’any anterior). Amb aquest increment, Catalunya s’apropa a la mitjana de la Unió Europea, que se situa en el 16,4%, i la demarcació de Barcelona supera aquesta dada. Aquests valors també són els millors en la sèrie des del 2004.
Pel que fa al perfil de les persones emprenedores potencials –les que han manifestat la seva intenció d’emprendre en els pròxims tres anys– respon a una persona de 41 anys en les que estan en fase inicial (fins a 3,5 anys) i de 48 anys en fase consolidada (més de 3,5 anys). És destacable l’alt percentatge del nou empresariat amb estudis superiors en els darrers anys. El 62% de les persones emprenedores en fase inicial tenen estudis de grau o postgrau.
Els resultats de l’estudi per gènere indiquen que el percentatge de dones emprenedores encara es manté inferior al dels homes (la TEA femenina és del 7,5%, mentre que la masculina és del 9,8%). No obstant això, la TEA femenina catalana és superior a l’espanyola (6,8%) i supera la mitjana europea (del 7,4%). A la província de Barcelona, la TEA femenina és lleugerament superior, del 7,8%, si bé tot i retallar diferències, es manté per sota de la masculina (10,1%).
Motivacions i abandonaments
La qualitat de l’emprenedoria depèn fonamentalment del perfil motivacional de la persona que vol emprendre. La majoria emprèn per oportunitat, encara que la necessitat continua present. En aquest sentit, un 31% dels emprenedors declara haver iniciat el seu negoci per manca de feina, cosa que revela la persistència de la motivació per necessitat, tot i que és menor que en anys anteriors (42% el 2022 i 38% el 2023).
Pel que fa als abandonaments, el 4,4% de la població catalana ha deixat la seva activitat empresarial en els darrers 12 mesos. D’aquests, el 63% tanca definitivament i el 37% cedeix el negoci. Tot i que la taxa d'abandonaments ha crescut respecte al 2023, ho fa fonamentalment pel fort increment de les vendes o cessions, que han passat de l'1,0% a l’1,6%.
L’estudi conclou que, en conjunt, les dades del 2024 reflecteixen un ecosistema emprenedor català en transformació, que consolida avenços substancials en diversificació sectorial, creixement, projecció internacional i incorporació de valors sostenibles. El notable increment de la dimensió mitjana de les iniciatives, l’augment en la proporció de persones emprenedores amb expectatives de creixement, i la consolidació d'una cultura orientada a la innovació, la digitalització i l’impacte, dibuixen un escenari positiu.
L’estudi conclou que, en conjunt, les dades del 2024 reflecteixen un ecosistema emprenedor català en transformació, que consolida avenços substancials en diversificació sectorial, creixement, projecció internacional i incorporació de valors sostenibles.