Pili Riol és diplomada en Ciències Empresarials per la Universitat de Girona i ha cursat estudis d’Administració i Direcció d’Empreses a la Universitat Oberta de Catalunya i durant molts anys ha treballat en empreses de diversos formats portant els departaments comptables i d’administració, fet que li ha proporcionat un gran coneixement en el control de la gestió econòmica del negoci, i en tots aquells tràmits que s’han de dur a terme en les empreses des de la contractació de personal, a la confecció d’impostos, anàlisi de balanços, presentació de candidatures a concursos públics... . La diversitat de tipologia de les empreses on ha treballat li han proporcionat una expertesa molt útil per a l’assessorament en la creació i desenvolupament de negocis. Actualment, des de fa quasi uns deu d’anys, forma part de l’àrea d’empresa i emprenedoria de l’Ajuntament d’Olot, que es porta des de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, DinàmiG.

La Pili va començar a l’entitat realitzant l’atenció directa a l’usuari, atenent a les persones emprenedores en les seves primeres visites, realitzant les atencions grupals i individuals de seguiment, per acompanyar-los en transformar les idees en negocis possibles i amb projecció de futur. Les atencions que es realitzen des de l’entitat són molt personalitzades, adaptant l’assessorament a les necessitats de la persona emprenedora i a les del projecte que vol desenvolupar. Durant molts anys ha estat en contacte directe amb les persones que volien emprendre a la comarca de la Garrotxa, acompanyant-los en l’aventura que significa engegar un nou projecte. La seva tasca diària ha estat la preparació de les sessions grupals d’acollida on s’explicava les característiques del servei, la Xarxa Emprèn i tot el que hi podien trobar, la importància de realitzar un pla de negoci quan s’està planificant un negoci i aquells tràmits generals que cal conèixer quan es vol emprendre. Després en les sessions individuals amb cadascuna de les persones que volien continuar desenvolupant el seu projecte emprenedor, ha realitzat els assessoraments corresponents per tal d’ajustar-se a les necessitats tant de la persona com del projecte emprenedor.
A mesura que han passat els anys ha anat canviant de tasques, totes elles relacionades amb el servei d’emprenedoria. Entre d’altres ha realitzat seminaris de formació per a persones emprenedores on es donaven les pautes principals per elaborar un pla d’empresa, es mostraven eines com el Canva Business Model, així com els tràmits habituals per a la creació d’empresa. Actualment una de les seves activitats principals és la realització d’accions de sensibilització als centres educatius de la comarca, on amb diferents temàtiques es treballa l’emprenedoria des dels alumnes d’ESO fins a alumnes universitaris . En aquestes accions tant es treballa aspectes per promoure l’actitud emprenedora entre els joves, com s’acosten experiències d’emprenedoria local per a què siguin referents entre els joves garrotxins, futurs emprenedors de la comarca.
Una altra de les tasques importants, tant per la seva execució com per l’impacte que té en el territori, que realitza la Pili és l’organització del Garrotxa Emprèn i dels Premis 100% Emprenedors, que arriben ja a la 7a i 8 a edició enguany. Aquests esdeveniments pretenen reconèixer la tasca emprenedora i empresarial de la comarca i durant els dies en que es programen es realitzen tot d’activitats a l’entorn de l’emprenedoria local que vol acostar aquesta a tota la ciutadania. Es realitzen activitats de tot tipus: formacions, xerrades, tallers, activitats culturals... per a tota la població i en col·laboració amb els diferents agents del territori com ara associacions d’empresaris, comerciants, centres educatius, ...etc.
També des de fa un parell d’anys l’entitat disposa d’un espai de coworking. Aquest posa a disposició de les persones que volen emprendre un espai de treball compartit i una comunitat on generar sinergies. Per tal de poder dur a terme aquesta tasca, el lloc de treball de la Pili i l’àrea d’empresa es situa en aquest coworking, des d’on es dinamitza i es dona a conèixer entre les persones que volem emprendre.
Paral·lelament a aquestes tasques un altra feina és la de promoure projectes d’emprenedoria més específica, el que suposa conèixer la realitat local, per detectar línies on actuar (joves, dones, sectors específics...) i tècniques o altres experiències que s’estan duent a terme en altres territoris per veure si poden ser aplicables a la Garrotxa. Aquesta és una de les tasques que permeten acostar al territori tendències i noves maneres de fer que beneficien a la comunitat emprenedora de la comarca.
Explica’ns una mica que és DinàmiG i quins serveis oferiu
DinàmiG és un consorci creat per l'Ajuntament d'Olot i el Consell Comarcal de al Garrotxa que té per finalitat impulsar l’economia local de la Garrotxa amb el propòsit d’augmentar les oportunitats del territori i de les persones i empreses que hi actuen, treballant de manera col·laborativa i amb responsabilitat. Els seus àmbits d'actuació són la diagnosi i estratègia del desenvolupament territorial; la dinamització, i foment de la competitivitat i la innovació de l’activitat econòmica a nivell transversal i sectorial; el foment de l’emprenedoria; la planificació, gestió i execució a nivell territorial de les polítiques actives d’ocupació; millora de la qualificació de la població activa i dels llocs de treball; serveis de promoció econòmica als ajuntaments i la subscripció de convenis amb entitats del territori per promoure l’activitat econòmica.
Per tant oferim serveis a persones en cerca de feina (orientació i intermediació laboral), capacitació (millora de la qualificació ajustada a les demandes de les empreses del territori), acompanyament en el procés d'emprendre, projectes de dinamització sectorial, de polígons d'activitat econòmica o comerç.
Quin és el perfil de les persones emprenedores que ateneu?
Des de ja abans de la pandèmia, i post pandèmia s’ha mantingut, la persona usuària del servei d’emprenedoria és dona, olotina, amb estudis superiors, amb feina i que s’adreça al servei d’emprenedoria perquè vol engegar un projecte emprenedor o bé, en paral·lel a la seva activitat per compte aliena o bé, perquè abans de fer el salt al món de l’emprenedoria vol planificar bé el seu projecte i valorar la decisió de deixar la feina estable per emprendre un projecte propi.
Per tant, estem parlant d’una emprenedoria que tot i que pot ser d’autoocupació, no és una emprenedoria de necessitat. Respon més a la voluntat de crear i tirar endavant un projecte propi d’allò que els agrada i saben fer molt bé .
Els projectes que volen desenvolupar aquestes dones són projectes normalment de serveis, alguns d’ells del món del comerç, altres relacionats amb els serveis a les persones..., que en general engeguen en solitari, sense unes necessitats de finançament molt elevades.
Quin és el servei que més us demanen?
El servei més demanat és la informació general en tràmits inicials, pla d’empresa i/o subvencions. També és la via d’entrada al servei, en la primera atenció s’explica tots els serveis que oferim : formació per a persones emprenedores, assessoraments especialitzats per a desenvolupar la idea de negoci, assessoraments en accés al finançament, assessoraments en l’elaboració de la planificació econòmica i financera del futur negoci...
Cada vegada més les persones usuàries que han emprés el seu negoci sol·liciten l’assessorament per aprendre a fer el seguiment de la gestió econòmica i financera i l’evolució del seu negoci. És a dir, un cop el primer any de vida del projecte, venen a fer la comparativa del que van preveure en el pla econòmic i financer del seu pla d’empresa i el resultat que han obtingut, per veure si les previsions s’han complert, què hi hagut de diferent, analitzar el pes de les seves despeses variables i fixes, si els marges que apliquen als seus productes i/o serveis són els esperats.... Si que hem notat que hi ha un interès que va en augment en aquest tema tant important per a la gestió i consolidació dels negocis.
En quant a la formació també detectem edició rere edició , que les persones que assisteixen a les formacions realitzen quasi el programa complert, fet que els proporciona una visió molt global de tot allò que cal que tinguin en compte a l’hora d’emprendre.
També en els darrers anys, les accions de sensibilització que es realitzen als centres educatius de la ciutat són un dels serveis més demandats, fet que ens fa estar a prop dels joves i del professorat, peces clau per a l’activitat emprenedora del futur.
Quines creus que són els punts febles i els punts forts de les persones que ateneu?
Un dels punts forts de les persones que venen al servei, i potser el més rellevant, és la seva il·lusió per emprendre un nou projecte, és un dels motors de l’emprenedoria, sense il·lusió ni tant sols s’ho plantejarien. L’altra característica habitual en les persones que emprenen és que creuen en el seu producte i/o servei, el coneixen bé, en moltes ocasions perquè és una feina que ja desenvolupen o bé professionalment o bé com a hobby i confien plenament en ell.
Les febleses estan relacionades més amb temes que desconeixen i que no són conscients de quant importants poden ser, com ara la planificació del projecte que volen emprendre des del punt empresarial, de gestió de negoci. L’estudi de mercat, l’anàlisi de la competència, com és el client potencial... són qüestions que en ocasions s’analitzen superficialment. Una altra de les febleses és la resistència a fer una planificació econòmica del futur negoci, tant important quan projectem un nou negoci. Per últim, no voler explicar o compartir la seva idea amb altra gent fora del seu cercle més proper, per por a ser copiats, és una altra de les febleses més comuns. Tot i que rebre opinions diverses del futur projecte pot ser molt enriquidor quan estem desenvolupant una nova idea de negoci.
Quins tres consells faries arribar a les persones emprenedores que volen emprendre un negoci?
La planificació del negoci , compartir la idea i buscar acompanyament en l’aventura d’emprendre serien els meus consells per a les persones que volen engegar el seu projecte. Fer un bon estudi i previsió del seu projecte empresarial és una bona eina de formació que els permet aprendre prèviament què es poden trobar en l’execució del seu projecte. Sovint, desconeixen el món empresarial, el de la gestió del negoci, saben el que volen fer, més des d’un vessant tècnic no tant des d’un punt de vista empresarial. La planificació via un pla d’empresa els servirà per aprendre com d’interconnectat està tot allò que passa al seu negoci, com és el mercat on es volen moure, qui està en aquest mercat : competència, clients, proveïdors, col·laboradors. Què, com i quan està consumint la seva clientela potencial, com es comunicarà amb aquesta, com s’organitzarà internament.... Tal com té pensat el seu negoci quins ingressos espera i quines despeses tindrà i quins resultats preveu.
Per fer una bona planificació és crucial que comparteixin la idea, no només amb els de casa que ens estimen i valoren molt i probablement tinguin una opinió esbiaixada del projecte, si no que validin la seva idea amb persones de fora del seu entorn, possibles clients. Les idees que en poden treure els ajudarà a perfilar i definir d’una manera més acorada el seu negoci, i també els servirà d’aprenentatge.
Una de les coses que més repeteixen les persones que emprenen és que si no emprenen en grup, se senten molt soles en el camí. Trobar una persona que t’acompanyi en el procés, que conegui el sector i el negoci que es vol emprendre farà que la persona que emprèn no se senti sola i pugui comentar i aprendre d’algú que per la seva experiència professional pot aportar i resoldre molts dels dubtes que es tenen quan es planifica i dissenya un nou negoci . La figura del mentor més enllà d’acompanyar, apodera a les persones emprenedores.
Què ens pots dir de la pandèmia i l’activitat emprenedora? Com us ha afectat al territori?
La pandèmia ha tingut un gran impacte també en l’activitat emprenedora del territori. Inicialment, la incertesa del moment va fer que rebéssim moltes consultes sobre què es podia fer, què no, quines ajudes hi havia disponibles... etc. Totes aquestes qüestions ens arribaven de persones emprenedores que tenien els seus negocis en marxa i que no sabien com actuar davant la situació que estàvem vivint.
La Garrotxa és una comarca molt industrial, majoritàriament del sector agroalimentari, fet que va fer que la comarca no parés. El comerç i l’hostaleria es varen veure afectats en els períodes de tancament, tot i que varen sorgir algunes iniciatives per pal·liar els efectes de la situació. D’altres sectors com el dels serveis, sobretot de professionals relacionats amb les reformes de la llar, varen treballar molt. Professionals de la fusteria, llauneria, pintura, paleteria ... han estat en actiu durant tot aquest temps.
Pel que fa a les persones que volien emprendre, a mesura que les mesures es varen anar relaxant, tornaren les consultes per engegar nous projectes. Alguns que havien sorgit de la necessitat del moment, altres per persones que la seva situació laboral havia canviat i buscaven noves opcions, i també n’hi va haver que la situació els havia generat noves oportunitats de negoci. Hem atès projectes de diversa tipologia : noves maneres de producció alimentària, serveis professionals per a empreses, nous comerços, serveis relacionats amb energia sostenible... Com a exemple, en l’edició d’enguany dels Premis 100% Emprenedors, que premien activitats donades d’alta a la comarca en els darrers 3 anys, més del 50% dels projectes presentats s’han gestat i iniciat en plena pandèmia.
En quins altres projectes esteu involucrats?
Treballem, en paral·lel amb l’atenció diària de les persones que volen emprendre, en col·laboració amb altres entitats del territori per detectar noves vies d’actuació. Un dels pilars és treballar amb els joves de la comarca, acostant l’emprenedoria a les aules amb diferents accions com són tallers de creativitat, models de negoci o experiències emprenedores, que el que volen és promoure l’emprenedoria als joves des d’ESO fins a estudiants universitaris. Sabem que els nostres joves són les persones que emprendran en el futur i volem que coneguin els valors emprenedors i els referents locals que han decidit emprendre a la comarca. Tenim els joves presents en moltes de les actuacions que realitzem.
D’altra banda, aquest any arrel de la participació en el I Grup de Treball Dona i Empresa (GTDE) impulsat per la Direcció General d’Innovació i Emprenedoria , estem treballant en un programa de mentoria per a dones amb perspectiva de gènere. El perfil de la persona atesa al servei d’emprenedoria és majoritàriament femení, des de fa uns anys, i aquest ha estat un dels motius que ens ha dut a pensar en una acció específica per aquest col·lectiu. La participació en el GTDE ens ha donat l’oportunitat de desenvolupar aquest programa de mentoria que posarà en contacte empresàries referents de la comarca i les emprenedores que estan engegant els seus projectes. És un programa que vol analitzar quines són les barreres socials per raó de gènere que impedeixen el reconeixement de les dones, contribuir a apoderar les dones del territori tant les mentores com les emprenedores que participin en el programa, co-crear entre dones com una eina de formació i transmissió d’experiències de dones per a dones i que permeti la paritat i l’equilibri entre dones i homes en tots els àmbits i llocs de decisió de les organitzacions.
Quins objectius us marqueu per aquest any en relació amb el suport a l’emprenedoria?
L’objectiu principal ha estat recuperar la presencialitat en tots els serveis que oferim en el suport a l’emprenedoria, des de les atencions a les formacions i tots els actes que realitzem a l’entorn de l’emprenedoria al llarg de l’any. Pensem que l’atenció directa i presencial ens apropa a les persones que volen emprendre o estan emprenent. El nostre objectiu principal sempre ha estat que les persones emprenedores confiïn en el servei d’emprenedoria per a transformar la seva idea en un negoci pròsper i amb possibilitats de creixement, i poder fer les atencions en persona i no en format en línia fa que ens vegin molt més propers i accessibles.
Un altre dels objectius era omplir l’espai de coworking que tenim a disposició de professionals. La pandèmia ha augmentat l’interès d’espais de treball compartits i ha estat un dels motius pels quals des de principis d’aquesta tardor tenim l’espai al complert. Ca-nyera coworking és la seu del servei d’emprenedoria fet que també ha contribuït a la dinamització de l’espai.
Quina és la importància de DinàmiG al territori?
La importància de DinàmiG al territori és poder disposar d'una estratègia compartida, integrar les polítiques i realitzar projectes conjunts, oferir una interlocució única amb les administracions superiors, la capacitat de generar xarxa amb els agents del territori, fer més eficient la gestió dels recursos, disposar del professionals especialitzats en els seus àmbits d'actuació i així millorar els serveis a la ciutadania. "