Un gran pas en l’àmbit de la Salut i la Intel·ligència Artificial: Eurecat, Hospital Sant Joan de Déu i The Collider (Mobile World Capital Barcelona) creen Ephion Health, pionera en l’ús de la intel·ligència artificial per monitorar l’evolució de pacients amb malalties que afecten la mobilitat.

Aquesta empresa emergent Barcelonina es dedicarà a comercialitzar una plataforma digital que permet monitorar l'evolució de pacients amb malalties que afecten la mobilitat basant-se en la intel·ligència artificial.
La iniciativa va sorgir d'una necessitat real, Ofir Arad, doctor en química orgànica té un fill malalt de distròfia muscular de Duchenne (malaltia que fa que hi hagi una pèrdua progressiva de massa muscular). Es va posar en contacte amb Sebastian Idelsohn, investigador del centre tecnològic Eurecat. Necessitava poder trobar una manera de fer les proves necessàries a aquest tipus de malalts de la manera més objectiva i procurant al màxim que els resultats no es veiessin afectats per situacions més subjectives, com cansament del pacient o estat d'ànim. Necessitaven una solució tecnològica que van trobar juntament amb la enginyera biomèdica Mireia Claramunt, investigadora també d'Eurecat.
La solució testejada a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona la van trobar en la intel·ligència artificial, aplicada a les dades recollides per sensors que el metge pot consultar a través d'una aplicació. Aquest projecte ha comptat amb el suport de la comunitat d'innovació en salut EIT Health de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia de la Unió Europea.
Segons Eurecat, l'objectiu d'Ephion Health "és ampliar el nombre de malalties que poden ser monitorades amb la plataforma", per la qual cosa s'han engegat dos nous estudis clínics amb pacients de malalties neuromusculars als hospitals de la Santa Creu i Sant Pau i Sant Joan de Déu i un tercer pilot en col·laboració amb Quirón Salud per monitorar el risc de caigudes de gent gran, avança el CEO d'Ephion, Quique Llaudet.
Mobile World Capital Barcelona, explica que el projecte va ser coordinat per Eurecat, i que en el projecte van participar també l'hospital Rigshospitalet, de Copenhaguen, la Universitat de Barcelona, l'Associació de famílies Duchenne Parent Project Spain i l'empresa consultora especialitzada en el sector salut Genesis Biomed.
Coneixem Eurecat
Eurecat és el Centre Tecnològic de Catalunya, i compta amb un equip multidisciplinari i plurinacional format per científics i tecnòlegs treballa en més de 200 projectes d'R+D aplicat orientats a l'adquisició de nous coneixements que es traslladin en aplicacions i solucions específiques per cobrir les necessitats del teixit industrial.
Eurecat dirigeix la seva activitat a tots els sectors empresarials i és el gran proveïdor de tecnologia industrial de Catalunya, ofereix al teixit empresarial serveis d'R+D aplicat, serveis tecnològics, consultoria tecnològica, formació d'alta especialització, desenvolupament de productes i serveis innovadors, i promoció i difusió de la innovació tecnològica.