Avui entrevistem a un referent en emprenedoria social: Guillem Bargalló Torrent (31 anys, Barcelona), professor d'Universitat i creador del portal El Bien Social, un web de referència de màrqueting i branding sostenible.

En què consisteix el teu projecte empresarial?
Quan vas decidir fer-te emprenedor?
Sent molt sincers, he de dir que jo vaig ser reclutat pels cants de sirena entre els anys 2010 i 2012 que animaven a la gent a emprendre. Jo no en sabia res de ser emprenedor, ni gairebé n'havia sentit a parlar, però em va agradar la idea. Veia les empreses tecnològiques de Sillicon Valley i em motivava poder crear un projecte en el qual pogués portar aquell estil de vida.
Per què et vas fer emprenedor?
Volia canviar el món a millor i em feia la sensació que tot anava molt lent. Així que vaig decidir crear El Bien Social, però al principi més com a hobbie, perquè la veritat és que no considerava que estigués emprenent.
Quina entitat et va assessorar i acompanyar?
No em va assessorar cap entitat, em vaig autoformar en emprenedoria i no ho recomano. Existeixen un munt d'entitats, projectes i cursos d'emprenedoria tant públics com privats que et poden donar una visió global del que significa i evitar cometre menys errors. Però tampoc ens enganyem, emprendre no només s'aprèn en una escola, has de sortir al carrer i desgastar la sola de la sabata.
D’on et ve aquest vessant social?
Quan tenia 14 o 15 anys ja tenia força vocació d'ajudar els altres i em crispaven bastant les desigualtats que veia en la societat. Durant uns anys pensava que només ho podia canalitzar creant una ONG i no em motivava massa. Després vaig conèixer dos conceptes que em canviarien la vida: l'emprenedoria social i l'empresa sostenible. I allà vaig veure que aquest seria el camí que seguiria.
Quines són les teves fonts de finançament?
Tot el finançament que tinc prové de clients i seguidors del projecte i dels recursos propis que jo vaig posar a l'inici.
Falten emprenedors i emprenedores socials?
Per mi, el que falta realment són empresaris i empresàries socials. Molta gent té idees molt maques i emprèn llançant un petit projecte al mercat que està, en la majoria dels casos, condemnat al fracàs, per una falta de coneixements o per no tenir la capacitat i els recursos financers i/o d'equip. Per això, el que és important, és que tinguem cada dia més empresaris i empresàries conscienciats, capaces de crear empreses amb un impacte positiu real tant en la societat com al medi ambient, i aconseguir crear climes d'empresa on vingui molt de gust anar a treballar per un propòsit i objectiu comú.
Creus que falta consciència social i ambiental a la societat?
Veient el que diuen els estudis, la gent ja està bastant conscienciada sobre les problemàtiques socials i mediambientals (amb algunes excepcions, òbviament), però el que passa és que encara pensem i enfoquem el canvi d'una forma incorrecta. Estem posant molt enfocament en els canvis que pot realitzar una persona en el seu dia a dia, i això genera poc canvi a escala global, tot i que és molt important que no fem ni una passa enrere en aquest sentit.
Per fer un canvi potent de veritat el que necessitem és que tant les empreses com l'administració actuïn amb fermesa, unides, i demostrin valor i coratge per canviar de veritat. Com a individu podem anar a comprar amb bosses reutilitzables, que està molt bé, però no té el mateix impacte que el fet que una gran empresa canvií màquines a la seva cadena de producció, o que l'administració promogui lleis més valentes i fermes per protegir-nos de la crisi climàtica.
Què en penses del greenwashing?
El greenwashing em sembla un gran error com a estratègia de màrqueting, tanmateix, que cada cop n'hi hagi més també és un bon senyal, i explico per què. El greenwashing només apareix perquè cada cop més persones volen comprar productes i serveis que estiguin dissenyats i produïts de forma sostenible, el que està obligant les marques a començar a canviar tots els seus missatges. El problema és que les persones no volen missatges, volen productes reals sostenibles. Aconsello a les marques que abans de llançar-se a canviar missatges i prou, siguin prou valentes i honestes per dir als seus clients que necessiten més temps per trobar solucions realment positives.
Per què hem de seguir el teu blog, butlletí, xarxes socials...?
Considero que amb El Bien Social i amb el meu perfil personal estem creant una altra consciència col·lectiva, una que ensenya solucions i no es queda en el fatalisme que el món s'acabarà el 2050. A mi m'agrada inspirar i això és el que es trobarà la gent que ens segueixi.
Recomana’ns una persona emprenedora que cal seguir a les xarxes... ;)
Jo aconsello seguir a Tim Ferriss, un emprenedor nord-americà que porta anys investigant com emprendre des de zero, amb un petit projecte, i tots els consells que ha adquirit de les persones més rellevants en diversos àmbits de la societat.
Quin món es trobaran els nostres fills i filles?
El món que els vulguem deixar. Jo demanaria a totes les persones que ens llegeixen que fessin una reflexió. Que s'imaginin sent vellets i que de sobte vinguin els seus nets i els preguntin: "Avi/àvia, com era el món quan tu eres jove? Què va passar amb tots aquells paisatges i animals que veiem en les fotos i que ja no existeixen?"
I que cada persona reflexioni sobre si està fent suficient o no i si podrà mirar els seus nets o netes sense sentir-se avergonyit.
Quina pregunta no t’hem fet i t’hauria agradat?
"Aconseguirem revertir la crisi climàtica?” I la resposta que et donaria és: "Sí". L'ésser humà és molt enginyós quan queda molt poc temps de termini per fer una entrega, però terriblement procrastinador quan sembla que hi ha marge. A mesura que la crisi climàtica vagi accelerant, veurem més solucions.
"Les persones no volen missatges sinó productes reals sostenibles"