Foto: Sergi Pérez Sabater
La Cerdanya és un territori natural que està separat en dues parts: l'Alta Cerdanya, que depèn de la regió francesa del Llenguadoc-Rosselló (Catalunya Nord) i és on es troba el municipi de Llívia; i, després, la Baixa, la catalana.
Està constituïda per 17 municipis, tots ells amb diversos nuclis i zones residencials importants. A tota la comarca hi ha censats 19.230 habitants (2021) i més de 9.000 persones viuen a la seva capital, Puigcerdà.
La seva ubicació, orografia i les activitats lligades principalment a l'excursionisme i l'esquí han convertit la comarca en un gran destí turístic. Aquest fet propicia que la població de segona residència sigui tant o més elevada que la que hi resideix habitualment i repercuteix enormement en l'economia de la zona; motiu pel qual també ha fet créixer el sector de la construcció, tot i que el que més ha incrementat ha estat el sector serveis.
L'agricultura ha anat perdent pes en l'economia de la Cerdanya, on els principals cultius són els cereals, els farratges i l'aprofitament dels boscos. Tot i això, els prats permeten mantenir les pastures dels ramats i la producció lletera sí que manté una gran importància. Finalment, en el sector de la indústria destaca, sobretot, la relacionada amb l'alimentació, la fusta i el tabac.
El Consell
El Consell Comarcal de la Cerdanya té una llarga trajectòria de compromís i reconeixement dins el món de l'assessorament integral als emprenedors/es, ja que des de l'any 2003 forma part de la Xarxa Emprèn del Departament d'Empresa i Treball.
L'objectiu de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell és clar: acompanyar i ajudar a la creació d’empreses i facilitar els serveis i recursos integrals d’assessorament, suport específic i formació per tal que els emprenedors/es puguin crear, fer créixer i consolidar la seva empresa, així com l'ocupació que aquesta genera. A la vegada també acompanyen a totes aquelles empreses existents de la comarca que volen créixer i consolidar-se, així com a empreses en fase de relleu o tancament (Punt Reempresa).
Entre els diversos projectes que impulsen destaquen la "Cerdanya en veu de dona", que vol posar en valor l’experiència de vida de les dones, recuperar un patrimoni immaterial que està desapareixent i preservar-lo per a generacions futures; les jornades d'autoocupació i emprenedoria a la Cerdanya que organitzen el mes d'octubre i la col·laboració amb el projecte Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran, una iniciativa per donar suport a persones emprenedores que tinguin un projecte vinculat amb el territori.
Dins el mateix Consell Comarcal també trobem l'oficina la 'Cerdanya Jove', que juntament amb l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Puigcerdà ofereix recursos de treball pels joves.
Entre 2019 i 2022, el Consell Comarcal de la Cerdanya va atendre més de 600 persones que van demanar informació o assessorament sobre alguns dels serveis de l'Objectiu Empresa: formació (375 persones), assessoraments, plans de viabilitat econòmica, línies d'ajuts per a la contractació creació i consolidació d'empreses, digitalització, cooperativisme, teletreball, viver d'empreses...
En l'àmbit social, destaca l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, un espai de trobada i coordinació que aposta per impulsar l’economia social i cooperativa en aquest territori, crear llocs de treball de qualitat pels habitants de les comarques de muntanya i estimular així l’economia local del territori.
Proximitat
De la Cerdanya n'han sorgit molts projectes d'emprenedoria, com per exemple el de la parella Marta Lladó i l'Arturo Pellardo de Formigó 1385, dos barcelonins que es van desplaçar a Bellver de Cerdanya des d'on creen diferents tipus d'objectes de decoració i mobiliari. Pellardo reconeixia a Pirineus Digital que “vaig començar a fer coses amb les mans i després de provar el material vaig escollir el formigó i, a poc a poc, m’hi vaig anar interessant cada cop més. Al principi, fent coses petitones i ara estem enfocats en fer testos, en fem de fins a 70 centímetres de diàmetre, i sobretot, estem experimentant i intentant conèixer bé el material”. A més, també s'han proposat fer formació sobre el tema i han creat un pòdcast on entrevisten a experts de diferents àmbits.
El llistat d'emprenedors/es, molts d'ells artesans, seria molt extens; des d'alimentaris (formatgeries i derivats làctics, carns ecològiques, producció vinícola...), així com altres que treballen la forja, la fusta, etc.
Sense dubte, la Cerdanya és una comarca molt inspiradora per emprendre (vegeu enllaços relacionats).