El Solsonès és una comarca rural que ha mantingut la població els darrers anys i té, segons d’Idescat, unes bones projeccions de població per als pròxims catorze anys. Actualment, sobrepassa els 13.600 habitants, dels quals més de 9.000 es troben a la seva capital, Solsona.
És un territori molt dinàmic amb un elevat grau de diversificació de l’economia, segons la concentració de la població ocupada; 57% en el sector serveis, 21,7% en la indústria, 11% en l’agricultura i un 10,3% en la construcció. Aquest fet facilita poder crear una gran diversitat de noves empreses, així com una complementarietat i fortalesa de les ja existents.
D’acord amb les últimes dades de l’INE, al Solsonès hi ha 1.285 empreses incloent tots els sectors i tipologies, tant físiques com jurídiques. Es concentren principalment a Solsona (855), Sant Llorenç de Morunys (110) i Olius (109), els municipis amb més població.
Col·laboració dinàmica i emprenedora
El Consell Comarcal del Solsonès col·labora amb els ajuntaments de Solsona i Cardona, juntament amb dues associacions empresarials: Empresaris per al Solsonès i l’Associació d'Empresaris de Cardona, sota el format d'Agència de Desenvolupament local de Solsona i Cardona.
Entre els seus serveis destaquen: l'acompanyament a les persones en el procés d'emprendre, ajudar a les empreses creades a cercar una millora continua, dinamitzar el teixit empresarial i en segon promoure noves iniciatives al territori amb l'objectiu de crear un entorn més favorable i dinàmic econòmicament.
Malgrat la pandèmia, en els darrers cinc anys s'han creat 110 empreses. L'any 2022 se'n van crear 17 i va atendre a 70 persones, es van fer 102 hores de formació (en línia i seminaris) i 4 sessions de networking amb un total de 219 participants.
La majoria de persones assessorades van ser del sector serveis (57%), seguit del sector comerç (26%), hostaleria (bars i restaurants 9%), i en molt poca incidència sector industrial, artesania i sector primari. En el sector del comerç destaca els traspassos de negocis ja en funcionament que des de fa anys que ja tenen una cartera de clients consolidada.
Per altra banda, dins la Xarxa Emprèn, també destaca el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ubicat a Solsona i que té per objectiu principal transferir el seu coneixement per tal de promoure l'emprenedoria, la creació de nous negocis basats en els bioproductes i en la fixació de població en territoris rurals.
El CTF vol contribuir, entre d'altres, a: la modernització i competitivitat del sector forestal, impulsar el desenvolupament rural, desplegar de la bioeconomia circular europea, promoure models de gestió sostenible dels recursos naturals, desenvolupar ciència aplicada en les relacions medi natural i integrar la valorització dels recursos naturals en els models socioeconòmics. A més, disposa d'un viver d'empreses amb diversos despatxos.
Per acabar, entre els múltiples emprenedors i emprenedores destacats de la comarca, ens hem fixat amb Caeté; una marca de roba vintage creada ara fa un any per la dissenyadora solsonina Carolina Reig, la qual disposa d'un show room a la població. Reig explicava a Regió 7 que "m'agradaria contribuir a ampliar el ventall d'opcions estilístiques a Solsona. L'acollida ha estat molt bona, ja que la majoria de vendes procedeixen de la població i dels municipis de l'entorn. Són peces que poden portar tant noies de 25 anys com dones de 65 anys. L'objectiu de la meva roba és fugir de la dictadura de la moda i crear peces elegants i portables per la vida diària que trenquen amb la monotonia de formes i colors als quals estem avesats". Com tota emprenedora, reconeix que al principi "era un objectiu que em feia respecte, però els meus pares, que amb el temps van comprendre que la moda és la meva vocació, em van donar l'empenta que necessitava". A més a més, "el fet de vendre en línia em permet treballar des de qualsevol lloc i estic segura que en cap altra banda trobaria la tranquil·litat i la inspiració necessària que m'ofereix Solsona per centrar-me en el procés creatiu" sentencia la jove dissenyadora.