La comarca d'Osona disposa de diverses entitats, moltes d'elles agrupades, que ofereixen serveis d'emprenedoria al territori. Actualment, formen part de la Xarxa Emprèn: Creacció, els ajuntaments de Manlleu i Centelles i els consorcis del Lluçanès, el de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i la Fundació Universitària Balmes (Universitat de Vic).

Osona és una de les comarques més extenses de Catalunya amb 1.260 km2 i amb una població total que supera els 165 mil habitants, dels quals més de 47 mil es troben a la seva capital, Vic.
Tradicionalment, la comarca ha viscut de l'agricultura, la ramaderia porcina i les fàbriques construïdes al costat del riu Ter. En l'actualitat la principal indústria és l'agroalimentària, sense oblidar, però, el creixement del turisme i del sector serveis cada vegada més l'alça i on la seva capital, acull nombroses convencions i fires al llarg de l'any.
L’emprenedoria sempre ha estat un element clau al territori juntament amb la innovació. Un tema que es va posar de manifest recentment a la Mapathon de l'ecosistema innovador de Catalunya, promoguda per l'Àrea d'Emprenedoria i Formació i celebrada a la comarca. En aquesta jornada es van presentar les iniciatives innovadores del Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic, Creacció, Girbau Lab, Fundació Universitària del Bages (UManresa), Guifinet i Proquimia (veure enllaços relacionats).
Una gran xarxa
Actualment, les entitats de la Xarxa Emprèn que ofereixen serveis per emprendre són Creacció, els ajuntaments de Manlleu i Centelles, dos consorcis (Lluçanès i el de la Vall del Ges, Orís i Bisaura) i la Universitat de Vic.
Creacció (Agència d’emprenedoria, innovació i coneixement per al desenvolupament socioeconòmic d’Osona) està formada per l'Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d'Osona i l'Ajuntament de Manlleu. El seu objectiu és el de potenciar l'ecosistema emprenedor del territori i crear una cultura positiva vers el fet d'emprendre. Per aquest motiu, a més de donar suport a les persones que volen crear el seu negoci, amb programes concrets, assessoraments, mentories i formacions, realitzen accions de sensibilització adreçades sobretot a la comunitat educativa.
A més, l'entitat utilitza el Model d’Atesa a Emprenedors, una metodologia particular on es proveeixen eines i recursos específics per treballar el projecte des de la vessant persona-equip, mercat i projecte.
L'entitat té dos serveis especialitzats per a les empreses i l'emprenedoria. Per una banda, i juntament amb el Consorci del Lluçanès, un servei d’assessorament a empreses agroalimentàries d’Osona i el Lluçanès (hi han passat 229 empreses en els últims quatre anys) i per l’altre, un servei d’assessorament i acompanyament a la digitalització per a autònoms i pimes. Durant el 2022 han usat aquest darrer servei 26 empreses i també s’han fet 10 tallers de màrqueting digital on hi han participat 108 professionals.
Aquest darrer any han apostat també pel 'programa Esprint' adreçat a persones emprenedores amb una idea de negoci innovadora. La iniciativa ofereix recursos com la formació, les mentories, les assessories expertes i l’accés a un espai de treball per desenvolupar l’activitat. Hi han participat sis empreses amb activitats molt diverses, que van des de productes derivats del cultiu de bolets fins a solucions per a la traçabilitat dels tèxtils o la virtualització de cartilles físiques de mascotes.
Creacció també allotja empreses i professionals en format coworking en dos espais, el VIT i Casa Convalescència, on els ofereix despatxos, sales de reunions i xarxa wifi. Entre els dos llocs, s’acullen una mitjana de 50 empreses i un centenar de treballadors anuals.
Un dels programes més actius del centre és el de Reempresa, que ajuda a conservar el teixit empresarial fomentant el relleu generacional. En quatre anys s’han comptabilitzat 48 casos d’èxit en els que s’ha aconseguit salvar l’empresa amb una cessió, amb una inversió induïda de 5,4 milions d’euros i 152 llocs de treball salvats.
En total, els serveis d'emprenedoria de Creacció han ajudat a crear un total de 241 empreses en els últims quatre anys i s’ha donat assessorament a 1.032 emprenedors o projectes empresarials. Això s’ha traduït en la creació de més de 300 llocs de treball.
Ajuntaments
Manlleu, a més de la seva col·laboracio amb Creacció, ha teixit una xarxa de relacions territorials amb localitats veïnes. Concretament, pel que fa als serveis de promoció econòmica, la localitat treballa i dona cobertura a: Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Santa Cecília de Voltregà, les Masies de Roda, Roda de Ter, L’Esquirol, Tavertet i Rupit i Pruit.
L’Oficina de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Manlleu (OPE) disposa d'un servei d'acompanyament personalitzat per la creació, posada en marxa i consolidació d'activitats econòmiques, amb l'objectiu de desenvolupar i fer créixer el teixit empresarial del territori.
L'entitat també disposa de l’espai Lab Coworking per a empreses de serveis i professionals amb 8 llocs de treball fixes i 4 de caràcter puntual.
I com a novetat, enguany ofereix un nou servei de mentoring que anirà dirigit a les empreses de nova creació per ajudar-les a créixer i consolidar-se.
L’Ajuntament de la localitat, juntament amb empreses destacades del territori, promou cada dos anys els ‘Premis Innovacat’ amb l’objectiu d’estimular el sector empresarial del territori davant dels reptes d’un món global, ple d’oportunitats per a l’economia catalana i en concret per l’osonenca.
En els últims 5 anys, el Servei d’Emprenedoria ha ajudat a la creació de 75 empreses, sobretot relacionades en el sector serveis. En total han atès a 795 persones que han rebut assessorament a través dels diferents serveis que ofereix la xarxa: informació i orientació, assessorament i suport en l’elaboració dels plans d’empresa, consolidació, formació, sensibilització, suport al finançament i Reempresa.
Per la seva banda, l'Ajuntament de Centelles, igual que el de Manlleu, també disposa del seu servei de Promoció Econòmica que ajuda a la creació i posada en marxa del negoci on s'informa i assessora de manera personalitzada a les persones que volen emprendre.
Consorcis i universitat
El Consorci del Lluçanès és una entitat supramunicipal creada el 2001 per impulsar projectes a fi d’invertir eficientment els recursos que s’obtenen, i millorar els serveis als ajuntaments i a la ciutadania. L’any 2015 el Consorci del Lluçanès va incloure 13 municipis de la zona per avançar en la mancomunitat de serveis: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu de Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d’Albars, Sobremunt i Santa Maria de Merlès.
L’Àrea de Promoció Econòmica del consorci treballa transversalment amb el Servei de Desenvolupament Rural, Turisme i Formació per donar suport a les persones emprenedores, per tal acompanyar-les en l’elaboració del pla d’empresa i analitzar la viabilitat del projecte empresarial. També dona suport a les empreses en el seu procés de consolidació amb suport específic i formació destinada a les empreses i a l’emprenedoria.
Dels diferents projectes de l'entitat destaca “El Quall”, una formatgeria col·lectiva i obrador comunitari del Lluçanès, amb un espai de 150m2 al municipi d’Alpens amb unes instal·lacions totalment equipades per aquelles persones que vulguin emprendre en el sector lacti i puguin testejar i fer les primeres elaboracions en aquest obrador compartit. I també “L’Espai” (coworking) situat a Prats de Lluçanès, amb gairebé 500m2 on les persones emprenedores comparteixen un mateix espai físic, i creen interrelacions i sinergies entre les persones que hi treballen.
Entre 2018 i 2022 el Consorci del Lluçanès va assessorar 441 empreses, 173 persones van rebre assesorament (es van crear 30 noves empreses) i 245 persones van rebre formació en l’àmbit de l’empresa i emprenedoria.
El Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura també és una agrupació de municipis del nord d’Osona que treballen conjuntament amb la vocació d’oferir a la ciutadania del territori aquells serveis que necessiten per porta a terme projectes emprenedors i accions per millorar el desenvolupament econòmic del territori, preservar-lo mediambientalment i fomentar la cohesió social i la qualitat de vida de les persones de la Vall. Està formada pels municipis de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Sora i Vidrà, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Torelló. I tots aquests municipis, juntament amb el poble d’Orís.
La Fundació Universitària Balmes (Universitat de Vic) també ofereix suport als mateixos emprenedors de la Universitat. A més, participen, juntament amb GSB Global Business School, en el Programa Primer de preacceleració (cofinançat per la Unió Europea) amb el projecte G-Accelerator Impact Call destinat a emprenedors/ores de nova generació amb idees innovadores i d'impacte. En el 2022 hi van participar 20 persones i una de les seves startups, Zeb Tech (solucions per millorar l’eficiència energètica en edificis ja construïts) va presentar el seu projecte en el Demo Day del Programa Primer en el 4YFN del Mobile World Congress.
A més a més...
Per la seva banda, la Mancomunitat la Plana és un ens supramunicipal format per dotze ajuntaments i una entitat municipal descentralitzada (EMD) del sud de la comarca d'Osona que ofereix aquests serveis d'assessorament d'emprenedoria a les persones de les següents localitats: Aiguafreda, El Brull, Balenyà, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona, Viladrau i la EMD de Sant Miquel de Balenyà.
Completen els Serveis per Emprendre, organitzacions com Ona Capital, que inverteixen en startups del territori i Secot Vic, una associació sense ànim de lucre formada per voluntaris/es que ofereixen la seva experiència i el seu coneixement en gestió empresarial a aquelles persones que volen crear el seu negoci.
A 'l'aventura'...
Entre els múltiples i interessants emprenedors i emprenedores destacats que han passat per les diferents entitats de la comarca, ens hem fixat en quatre projectes.
El primer va passar per Creacció. Álex Cerón, CEO i cofundador de Newex, una startup que ha dissenyat i produït el primer vestit sostenible per a la pràctica del barranquisme, utilitzant matèria primera d’origen vegetal evitant així l’ús de derivats del petroli. "Tenim la sort de dirigir-nos a un sector molt concret, com són el dels barranquistes. El fet de pertànyer a aquest col·lectiu és molt gratificant, igual que comunicar-los la nostra proposta de valor. La sostenibilitat, unit a l’especialització i la innovació del projecte, estan sent factors molt importants i un senyal que estem avançant correctament" reconeix.
Del Consorci del Lluçanès, destaquem la cooperativa Cuidem Lluçanès i la Petita Ànima. La primera va néixer fa més de quatre anys d’una demanda de mercat, després de detectar que l’atur al Lluçanès afectava especialment a les dones majors de 45 anys que estaven treballant, sense cap tipus de cobertura legal, en serveis de cura de la gent gran i de neteja als domicilis.
Un altre clar exemple és la formatgeria de l’Anna Puig “La Petita Ànima”, que sorgeix del curs d’experts i expertes en elaboració de formatges artesans, i de l’obrador compartit “El Quall” ubicat a Alpens, i que ha convertit la formatgeria en el seu lloc de treball “gràcies a aquest espai m’he pogut fer autònoma i m'agradaria començar fent venda directa, ja tinc dos productes preparats per llançar al mercat” explica.
I el quart projecte, assessorat per l’OPE de Manlleu, és Anigami Aventura; una empresa de serveis de lleure, compromesa amb el respecte al medi ambient, que ofereix una gran varietat d'activitats i experiències per a tots els públics a l'entorn natural de la comarca d'Osona.
Enllaços relacionats
- Creacció (Obre en una nova finestra)
- Ajuntament de Manlleu (Obre en una nova finestra)
- Consorci del Lluçanès (Obre en una nova finestra)
- Ajuntament de Centelles (Obre en una nova finestra)
- Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura (Obre en una nova finestra)
- Mancomunitat la Plana
- Serveis per Emprendre (Obre en una nova finestra)
Escriu "Osona" en el cercador del web i hi trobaràs entitats públiques i privades que ofereixen serveis d'Emprenedoria, viver d'empreses, espais de coworking, borses de negocis i serveis...
- Entitats de la Xarxa Emprèn (Obre en una nova finestra)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Programa Primer (Obre en una nova finestra)
- Mapathon (Obre en una nova finestra)
- FU Balmes (Universitat de Vic) (Obre en una nova finestra)
- G-Accelerator Impact Call (Primer 23) (Obre en una nova finestra)
- Ona Capital (Obre en una nova finestra)
- Cuidem Lluçanès (Obre en una nova finestra)
- Anigami Parc (Obre en una nova finestra)
- Newex (Obre en una nova finestra)
- El Quall (Obre en una nova finestra)
- Formatgeria la Petita Ànima (Obre en una nova finestra)