ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
 • Comparteix a Linkedin
 • Imprimeix

Egipte elimina l'obligatorietat de la carta de crèdit a les importacions

Alertes de comerç internacional

A partir del 29 de desembre de 2022, el Banc Central d’Egipte (BCE) va aixecar l’obligatorietat d’utilitzar la carta de crèdit en les operacions d’importació. Un fet que provocava una manca de disponibilitat de divises.

30/11/2022
Alerta de comerç internacional

Alerta de comerç internacional

A partir de l’1 de març del 2022, el Banc Central d’Egipte (BCE) va deixar d’acceptar el pagament contra documents en les operacions d’importació, de manera que els bancs egipcis només podien acceptar l’ús de crèdits documentaris per part dels importadors del país.

Aquest fet, juntament amb altres circumstàncies, han estat provocant una manca de disponibilitat de divises. El Banc Central d’Egipte (BCE) va aixecar l’obligatorietat d’utilitzar la carta de crèdit el 29 de desembre del 2022.

Detalls d’aplicació, situació monetària i modificació de la certificació d’importacions

L’obligatorietat d’utilització de la carta de crèdit es va establir a partir de l’1 de març del 2022. S’aplicava a les importacions de valor superior a 5.000 USD i responia a l’objectiu de protegir la indústria nacional i controlar el sistema de comerç exterior. A més, facilitava als bancs egipcis supervisar els processos d’importació per reduir la manipulació dels imports de les factures i l’evasió del pagament de duanes.

Es contemplaven les següents excepcions, no subjectes a aquesta directriu:

 • Productes alimentaris com el te, la carn, el pollastre, el peix, el blat, el blat de moro, les llenties, l’oli, els lactis i la mantega.
 • Medicaments, sèrums i productes químics relacionats amb aquests.
 • Enviaments que pertanyen a empreses multinacionals amb filials a Egipte, la gestió de les quals es troba a càrrec de l’administració local.
 • Empreses multinacionals amb filial a Egipte, la gestió de les quals es troba a càrrec de l’administració local.
 • Tots els enviaments en règim de drawback.
 • Animals vius i aus de corral.
 • Enviaments per missatgeria.
 • Equipaments utilitzats a projectes per part d’empreses egípcies.
 • Importacions per a ús especial o amb finalitat turística (exempció de fins a 25.000 USD, una vegada cada 6 mesos).

Per als productes regulats pels programes de la GOEIC (General Organization for Export and Import Control) i l’NFSA (National Food Safety Authority), els organismes autoritzats, com SGS, havien de seguir emetent el certificat d’inspecció (CoI), que servia per negociar la carta de crèdit.  .

Pel que fa a la resta de productes no regulats per aquests programes, els organismes autoritzats podien ajudar a obtenir un certificat d’inspecció d’acord amb els termes i les condicions de la carta de crèdit.

Durant l’any 2022, es va reduir la disponibilitat de divises a Egipte. Aquest fet es pot explicar per la disminució del turisme i la fugida de capitals d’inversions estrangeres, així com per l’impacte de la guerra de Rússia i Ucraïna, que ha afectat l’economia egípcia. L’exigència de cartes de crèdit per importar es va introduir com a barrera per protegir les reserves de divises del Banc Central i limitar les importacions. A banda, la mesura va frenar les relacions comercials del país, va alentir els pagaments i va provocar que les mercaderies es quedessin aturades als ports.

Degut a totes aquestes conseqüències i després de moltes protestes per part d’associacions empresarials i empreses egípcies, així com d’exportadors estrangers, el Banc Central d’Egipte (BCE) va aixecar l’obligatorietat d’utilitzar la carta de crèdit el 29 de desembre del 2022.

El mateix mes de desembre del 2022, es va signar un acord de crèdit entre el Fons Monetari Internacional (FMI) i el govern d’Egipte per facilitar una línia de finançament de 3.000 milions de dòlars. L’objectiu d’aquest acord és salvaguardar l’estabilitat macroeconòmica i la sostenibilitat del deute egipci, millorar la capacitat per afrontar xocs externs i realitzar canvis estructurals en la seva economia.

El govern egipci es va comprometre a alliberar tota la mercaderia aturada als ports egipcis i a facilitar als bancs egipcis la disponibilitat de divises per tal que els seus clients pugin pagar als exportadors estrangers. Entre d’altres moviments:

 • El govern decideix flexibilitzar el tipus de canvi de la lliura egípcia, per deixar que l’oferta i la demanda en determinin el valor respecte d’altres divises.
 • El Banc Central d’Egipte (BCE) va elevar en 200 punts bàsics les taxes d’interès.

La situació és encara complicada, malgrat les declaracions del govern i del Banc Central d’Egipte (BCE) sobre la intenció de millorar-la. El flux de pagaments bancaris progressa lentament i el país segueix enfrontant-se a grans reptes relacionats amb l’escassetat de divises.

 

Modificació del decret que regula la certificació d’importacions

A partir del 21 de maig de 2022  es modifica el decret que regula la certificació d’importacions i s’estableixen els següents canvis:

 • Tots les productes alimentaris passen a estar regulats per la NFSA (Egyptian Food Safety Authority).
 • S’inclouen 11 productes nous en el programa de conformitat de producte regulat per GOEIC:
  • Power transformers. HS Code: 8504
  • Door locks. Hs Code: 8301 40
  • Low pressure regulator for domestic use. HS Code: 9032 20
  • Liquefied petroleum gas cylinder hand valves. HS  Code: 8481 30 - 8481 40
  • Low voltage cables. HS Code: 8544
  • Welding Wires. HS Code: 8311
  • Blast fluorescent. HS Code: 8504 10
  • LED light lamps. HS Code: 8539 50
  • Dry Batteries. HS Code: 8507
  • Sealed rechargeable batteries (Emergency flashlight battery). HS Code: 8506
  • Golf battery. HS Code: 8507

 

Enllaços d'interès

 SGS

ICEX 

Oficina Económica y Comercial de España en El Cairo 

Cambra de comerç de Múrcia

Cambra de comerç de Navarra

Banc Central d’Egipte

Egypt scraps requirement for letters of credit for imports

Lifting Restrictions on Imports | Egypt’s central bank cancels working with Letter of Credit system

 

Resol les teves consultes sobre comerç internacional

Des de l'Oficina tècnica de barreres a la internacionalització t’oferim una finestreta única de resolució de consultes sobre problemàtiques i tràmits que sorgeixen en fer negoci internacional. Explica’ns els teus dubtes i t'ajudarem de forma àgil i personalitzada!

 

Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'Empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'Empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.

 

Serveis relacionats

Oficina tècnica de barreres a la internacionalització

Cap obstacle podrà aturar el teu negoci internacional