Articles i altres publicacions
La recerca d'inversions obliga els emprenedors a tenir una bona xarxa de contactes. Teixir aquesta xarxa i mantenir-la és una tasca imprescindible, que requereix dedicació i bones estratègies. Un bon lloc per començar aquests vincles i relacions són les sessions de networking one to one en el marc d'un fòrum d'inversió. A continuació et presentem 5 trucs per aprofitar al màxim les sessions de networking.

5 trucs per aprofitar les sessions de networking
1) Explica els 3 punts bàsics del projecte
Explica a l’inversor amb brevetat i de forma clara els 3 punts bàsics del teu projecte:
- A quin client et dirigeixes.
- Quin problema té el client.
- Com ho soluciona la competència i com ho fas tu de diferent.
Has de tenir preparada la manera d’explicar-ho tot plegat de forma que s’entengui fàcilment i es recordi. El millor és trobar una metàfora que il·lustri el teu projecte clarament perquè quedi gravat a la memòria de l’inversor, però sempre amb modèstia i sense semblar fanfarró.
2) Pregunta, escolta i aprèn
Davant d’un inversor, has de tenir present que ha vist molts projectes abans que el teu, i que en veurà més després. No ets l’únic ni el millor. Has d’anar a fer el networking amb la intenció d’aprendre i escoltar aprofitant l’experiència de l’inversor. És una entrevista on has d’anar a fer preguntes, a aprendre. Aquestes preguntes han d’anar encaminades a interessar-se pel que fa l’inversor, per reconèixer la seva experiència i coneixement.
Pregunta-li com veu el sector, com veu la teva proposta, si la troba diferencial o si creu que pot tenir èxit. Però pregunta-li també per les seves inversions exitoses, com les va avaluar i què el va fer decidir-se. Ets allà per preguntar i gaudir de 5 minuts de la seva saviesa. D’aquesta manera l’inversor se sent reconegut i valorat, i això fa que li agradis. No sent que li vens res, sinó que valores el seu temps i agraeixes que et doni feedback. No vas a la sessió de networking a convèncer, sinó a aprendre.
3) Cultiva el vincle
Després d’aquesta breu trobada, com que ja agrades a l’inversor, pots començar a crear una relació. Digues-li si el pots trucar qualsevol altre dia per consultar dubtes. Aquesta sessió de networking t’ha de permetre crear el primer vincle per seguir cultivant-lo després. El vincle l'has de mantenir viu, deixar la porta oberta, anar-lo informant dels passos del projecte, i demanar-li el feedback a cada progrés. Normalment a la gent li agrada que els preguntis la seva opinió. Si fas passos endavant gràcies als seus consells cada cop li agradaràs més i serà més fàcil que col·labori amb tu; ja sigui amb finançament, o presentant-te altres inversors.
4) Seu a l’esquerra de l’inversor
Quan t’apropis a l’inversor has de tenir una postura corporal de no confrontació. Igual que quan un venedor en una botiga se’t posa cara a cara i et demana si et pot ajudar, normalment això molesta i acabes declinant la seva ajuda; a l’hora de fer networking també has de tenir en compte la postura corporal.
En un networking one to one no pots anar de cara a l’inversor i dir-li: “sóc el millor, has d’invertir en mi”. A la taula has de seure al seu costat, no pas cara a cara. I has de seure a la seva esquerra perquè és la posició on ell sent que té més força i domina la situació.
5) Destaca el compromís del teu equip
L’inversor inverteix en persones, en equips, i no en projectes. Un bon equip pot triomfar, un equip mediocre no farà res per molt potent que sigui el projecte. Per tant, l’inversor ha de veure que sou un bon equip, que us aveniu i que treballeu al màxim. Li has d’explicar tres coses clares:
- Qui sou.
- Com us vau conèixer.
- El compromís que teniu pel projecte.
Fes-li saber si fa temps que treballeu plegats, els esforços personals i econòmics que heu fet i continueu fent per tirar endavant aquest projecte.
Tot i així, no se t’ha de veure desesperat pels diners. El primer de tot és anar creant una bona relació. Si surts sense tancar cap acord no se’t pot veure decebut. Això et fa fort i interessant. Demostra que t’importa, però no tant.