Articles i altres publicacions
Amb la idea d’oferir als emprenedors i empreses finançament alternatiu, ACCIÓ ha reunit a tres dels fons de Venture debt més rellevants de Catalunya per donar a conèixer de primera mà un sistema de finançament per startups que combina el préstec i l’equity.
El Venture debt, una nova via de finançament per startups
El concepte Venture debt es fa servir molt des de fa temps a altres ecosistemes com als Estats Units o Regne Unit, però aquí és menys conegut. Tot i això, les startups van ampliant el seu ventall de finançament i cada cop és més habitual veure operacions amb Venture debt, un instrument que combina préstec i capital. I és que a diferència d’altres tipus de finançament, com pot ser el Venture capital, els fons Venture debt presten diners a les empreses, però no obtenen tant control sobre l’empresa.
Per aquells als que encara els hi sembli tot nou, ACCIÓ ha reunit representants dels tres fons catalans líders en aquest tipus de finançament: Ignacio Puig, general partner d’Inveready; Sergio Pérez, director de Sabadell Venture Capital: i Jordi Safont, managing partner d’Extension Fund. Tots tres han participat en la sessió del novembre dels Esmorzars de Finançament organitzats per ACCIÓ, per donar a conèixer una mica més el sector dels Venture debt i explicar quina ha estat la seva evolució.
El Venture debt, l’oportunitat per finançar el creixement de les startups
Fa més d’una dècada, l’equip d’Inveready va veure una oportunitat per a les empreses que feia anys que funcionava als Estats Units, però que aquí encara era una gran desconeguda. Així, l’any 2012, l’equip al qual ara forma part l’Ignacio Puig va decidir llançar al mercat el primer fons de venture debt de tot l’estat i del sud d’Europa. Puig ha explicat que "és molt complicat que un banc deixi diners a una startup" perquè és una operació que comporta un elevat nivell de risc. "Són empreses que no tenen actius, no guanyen diners i estan en una etapa molt incipient. Des d’una perspectiva de risc, té més sentit utilitzar un venture debt, que a més de deixar els diners, té participacions en aquesta startup".
En la mateixa línia, Jordi Safont considera que "és una de les vies més adequades per les startups", ja que necessiten un finançament que combini diferents fonts. A més, Safont recorda que els Venture debt tenen molt present el creixement futur d’una empresa: "abans de tancar un acord, fem una anàlisi de si creiem que la startup en qüestió a més de pagar, té possibilitats de créixer".
Però, quan pot una startup accedir a aquest tipus de finançament? Davant d'aquesta qüestió, Puig recorda els tres punts que es tenen més en compte a l’hora d’iniciar aquest procés: (1) ingressos, (2) marge, i (3) creixement. Una vegada s’han estudiat aquests variables es comença el procés d'inversió on Safont destaca que la quantitat a deixar a cada empresa depèn de la quantitat que aquesta pugui retornar.
Quins són els principals avantatges o inconvenients?
Tant Puig com Safont coincideixen amb Sergio Pérez, director de Sabadell Venture Capital, en què un Venture debt és una bona estratègia per a elles, ja que "ajuda a les companyies durant el període en què no disposen de massa diners". Tot i això, no sempre és vist com la millor solució: "algunes startups veuen aquest tipus de fons com un deute molt car, el que passa és que el preu dels venture debt va marcat pel risc de cada operació".
Així, Safont defensa que en comparació amb un préstec bancari, un Venture debt pot semblar car. "Amb nosaltres es pot aconseguir un préstec de 3 milions d’euros per una startup i oferim moltes altres coses, no som un pur proveïdor de capital". Puig reforça aquesta opinió amb la idea que els venture debt eviten la dilució de la propietat dels socis: "una startup pot disminuir la seva dilució en un 75% més respecte dels venture capital".
Un sector on no es busca competir, sinó col·laborar
Dins el món dels Venture debt, els fons que en formen part a vegades actuen en col·laboració. En aquest sentit, Pérez ha recordat un cas en el qual totes tres empreses, Inveready, Extension Fund i Sabadell Venture Capital, van donar finançament a una empresa. "Qualsevol de nosaltres ho podria haver fet sol, era un venture debt de 3 milions d’euros. Ho vam compartir entre els tres perquè sabíem que aquesta empresa necessitaria més diners".
Una vegada van fer la seva part, un nou finançador va arribar per ajudar a l’empresa en una segona fase. Aquesta és una situació que Safont considera com una bona actuació de la startup perquè "va obtenir finançament d’un venture debt en una fase molt prèvia abans de passar a un deute més pur d’un fons més gran".
Busques finançament? Descobreix el Recomanador de finançament alternatiu d’ACCIÓ: troba l’eina de finançament més adient a la teva empresa en només 5 clics!