ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi de les exportacions catalanes - 1r semestre de 2021

Informes d'anàlisi econòmica

Les exportacions catalanes han recuperat el nivell d'abans de la pandèmia. Durant el primer semestre de 2021 les vendes catalanes a l'exterior han crescut un 6,2% més que el mateix període de 2019, superant els 39.600 milions d'euros.

06/10/2021
Anàlisi de les exportacions catalanes - 1r semestre de 2021

Després del descens provocat per la pandèmia, les exportacions catalanes s’estan recuperant més ràpidament en comparació amb les de la crisi financera de 2008-2009. Així ho demostren les xifres: les vendes catalanes a l’exterior durant el primer semestre de 2021 han crescut un 28,2% interanual, superant els 39.600 milions d’euros, un 6,2% més que el primer semestre de 2019.  

Tot plegat ho indica l’informe d’ACCIÓ Anàlisi de les exportacions catalanes - 1r semestre de 2021. Segons l’estudi, Catalunya lidera les exportacions a l’Estat, amb el 25,9% del total. De fet, l’augment de les vendes internacionals durant aquest període ha estat superior que al de l'Estat i també del conjunt de la zona Euro.

Davant la incertesa global, les empreses catalanes han seguit exportant els seus productes. Tot i això, l’informe alerta dels riscos que es poden trobar de cara al segon semestre 2021. Aspectes com l’augment de preus de les exportacions (estan assolint màxims històrics) i les disrupcions de les cadenes de subministrament a escala global poden perjudicar el ritme de les exportacions catalanes en el darrer tram de l’any.

Creixen les exportacions d’alt nivell tecnològic

Durant els primers sis mesos de l’any han crescut les exportacions en gairebé tots els sectors, d’entre els quals destaquen els vehicles, la química i la metal·lúrgia. Tot i que bona part ja superen les xifres d’abans de la pandèmia, els sectors del petroli, els vehicles o el tèxtil i confecció, encara no han superat el volum de vendes de 2019.

A banda dels sectors exportadors principals (el químic, els vehicles i l’alimentació i begudes), cal destacar les vendes catalanes d’alt nivell tecnològic, que han assolit la xifra semestral més alta per tercer any consecutiu i ja representen un 12,4% de les exportacions industrials. Aquest augment, d’un 3,5% interanual i que frega els 4.681 milions d’euros, es deu principalment al sector dels productes informàtics, electrònics i òptics.

Creixement global de les exportacions

Les exportacions durant el primer semestre de 2021 creixen arreu. Tot i això, destaca l’augment per sobre del 30% de la Unió Europea (32,1%) i de l’Àsia (33,2%). En menor mesura, augmenten a l’Amèrica Llatina (27,9%), l’Àfrica (25,8%) i l’Orient Mitjà (23,9%).

Pel que fa a les vendes catalanes, la Unió Europea n’és la principal destinació amb el 60,2% del total, mentre que l’Àsia -en segon lloc- representa prop del 9%, seguit de l’Àfrica amb el 5,3%. En termes de mercats de destinació concrets, França, Alemanya, Itàlia i Portugal concentren el 42,8% de les exportacions.

Consulta totes les dades a l'Anàlisi de les exportacions catalanes - 1r semestre de 2021.