Idees d'experts Oriol Sans, director de l’Àrea de Finançament d’ACCIÓ
La secció del Telenotícies Vespre ‘Els Diners’ de TV3 ha dedicat aquesta setmana les seves càpsules televisives d’actualitat econòmica a presentar 4 tipus de finançament alternatiu per a projectes empresarials.
Oriol Sans, director de l’Àrea de Finançament d’ACCIÓ, ha analitzat en què consisteixen el crowdfunding o micromecenatge; el crowdequity o finançament col·lectiu d’inversió; el crowdlending o plataformes de finançament online en deute per a pimes; i el capital risc i els àngels inversors.
Crowdfunding
El crowdfunding o micromecenatge s'ha convertit en una alternativa als models tradicionals per finançar a través de recompenses de producte o servei tot tipus de projectes culturals, tecnològics o gastronòmics. A ‘Els Diners’ de TV3 es presenta el cas de quatre estudiants que van dissenyar una prestatgeria modular innovadora i que van buscar finançament per produir-la industrialment. A través del crowdfunding, van aconseguir 20.000€ de persones interessades a col·laborar en el projecte. Segons Oriol Sans, director de l’Àrea de Finançament d’ACCIÓ, el crowdfunding té l'avantatge que abans de llançar un producte o servei al mercat pots validar si interessa als consumidors de tot el món.
Crowdequity
El finançament col·lectiu d’inversió o crowdequity també ofereix compensacions, però en aquest cas la recompensa es basa en participacions en el capital de l’empresa. El programa de TV3 ho ha mostrat a través del cas de TBiom Medical Services. Aquesta start-up ha desenvolupat un aparell per injectar aire als pulmons de les persones que tenen apnees del son. Es tracta d’un producte mèdic menys voluminós dels que existeixen actualment i que funciona amb una bateria USB per donar més autonomia als pacients. Per llançar-lo al mercat, l’start-up ha buscat finançament a través de Capital Cell, una plataforma especialitzada en projectes mèdics i tecnològics, que busca petits accionistes per al projecte que en molts casos inverteixen conjuntament amb inversors professionals. Fins ara, ja han aconseguit 225.000 euros i a la tardor volen obrir una altra ronda de finançament de 400.000 euros més per fabricar els seus propis aparells.
Plataformes de finançament online per a pimes
El crowdlending són un tipus de plataformes d’inversió online que funcionen de manera que les empreses demanen un préstec finançat tant pels inversors que troben interessant el projecte com l’empresa solvent i amb capacitat de retorn del préstec. L’avantatge més important, segons el director de l’Àrea de Finançament d’ACCIÓ, Oriol Sans, és que aquestes plataformes incrementen la diversificació del finançament de les pimes catalanes. L’any passat, aquestes plataformes van mobilitzar a Catalunya 37 milions d'euros, dues vegades més que el 2015. Indústries Puigjaner va apostar per la plataforma Arboribus per desenvolupar projectes de recerca en què el retorn de la inversió és a mig o llarg termini. L’empresa té un 90% de clients a nivell internacional ja que és una de les poques al món que fabrica màquines que deformen la planxa metàl·lica per rotació, sobretot per al sector de l'automoció i la indústria aeroespacial.
El capital risc
El capital risc són societats gestionades per experts i amb una base d’inversors darrere que financen start-ups i que, a més dels diners, els aporten contactes, coneixements i experiència. Al programa ‘Els Diners’ s’explica el projecte d’Hemav, una empresa de drons creada per estudiants d'enginyeria aeronàutica i industrial. Els drons sobrevolen les collites i utilitzen les dades per fer recomanacions de reg o de poda a l'agricultor o també inspeccionen les línies d'alta tensió per evitar que els tècnics hagin de pujar a les torres per fer-ne el manteniment. Els set socis originals del projecte es van adonar que per créixer tecnològicament i internacionalment necessitaven finançament extern i el van aconseguir a través d'una sola societat de capital risc holandesa.