Idees d'experts David Belgoff
L’expert en blockchain David Belgoff planteja quines són les aplicacions actuals i els reptes futurs d’aquestes tecnologies a banda de les criptomonedes.
El terme blockchain ja forma part de qualsevol conversa sobre noves tecnologies, tot i que no és un concepte fàcil d’entendre, precisament. I els qui el fan servir, sovint n’associen l’aplicació només als bitcoins o criptomonedes, les noves divises virtuals que funcionen a través d’aquestes cadenes de blocs. Per mirar de comprendre millor què és el blockchain i quins usos ofereix més enllà de les monedes virtuals, l’expert en la matèria David Belgoff, CEO de Darco Tech, ha protagonitzat un dels Esmorzars d’Innovació d’ACCIÓ.
Segons Belgoff, la confusió es troba a la base del mateix concepte: “El blockchain no és una tecnologia, és un concepte que engloba moltes tecnologies”. És a dir, es tracta d’eines diferents que permeten arribar a un mateix resultat de diferents maneres. “Ens permet descentralitzar la gestió de la informació, certificar processos d’intercanvi i transaccions, emmagatzemar dades amb seguretat”, entre moltes altres coses, subratlla l’expert. D’acord amb Belgoff, el blockchain es caracteritza per tres atributs: transparència, seguretat i traçabilitat.
D’aquesta manera, aquestes tecnologies permeten registrar qualsevol transacció entre dues parts i evitar-ne la manipulació, ja que tota actuació és traçable, és a dir, es pot saber quin és l’estat de l’activitat des del seu origen fins al final. “Utilitza estructures de seguretat molt avançades, ningú sap com trencar-les”, recorda Belgoff. Això facilita l’automatització de procediments complexos que requereixen nivells de seguretat importants. Per exemple, en el cas dels contractes, en tot moment es pot saber quan va signar cada part i si s’ha modificat qualsevol aspecte al llarg del temps. “Podem crear smart contracts que, entre les dues parts implicades, compten amb una xarxa neutral que evita cap tipus de conflicte perquè qualsevol esdeveniment o canvi queda registrat”, assegura.
De la protecció de documents al transport de mercaderies
Però, quina aplicació tenen totes aquestes transaccions altament protegides? Empreses de sectors diversos ja apliquen el blockchain als seus negocis. És el cas de Licens3D, de la qual Belgoff és cofundador, que s’especialitza en la protecció d’arxius en format CAD per evitar-ne la distribució no autoritzada i protegir-ne la propietat.
També s’utilitza al sector del cotxe connectat. “Podem enllaçar dispositius basats en IoT per connectar la informació que prové del vehicle, la del conductor i la de l’entorn, de manera que el cotxe es converteix en un auditor de l’estat de les carreteres en temps real”, afirma Belgoff. Segons l’expert, aquestes aplicacions permeten recollir informació a través de sensors col·locats als amortidors del vehicle i de senyals GPS que recopilen dades sobre l’entorn i l’estat de les carreteres. Tota aquesta informació, afirma Belgoff, és útil per a companyies asseguradores per avaluar accidents de trànsit.
Altres aplicacions se centren en l’àmbit logístic, ja que la facilitat per traçar mercaderies a través de cadenes de blocs permet garantir el bon funcionament del procés i identificar el punt exacte en què es produeixin possibles errors o danys al producte. Això és especialment útil en el cas de transport d’aliments o medicaments, que requereixen regulacions més restrictives. La gestió eficient de l’energia o el processament de dades en el camp de la salut també poden beneficiar-se del blockchain.
Els reptes de les cadenes de blocs
A banda de les dificultats per entendre’n el funcionament, el blockchain planteja altres reptes pels quals encara no estem preparats. “Parlem molt de criptomonedes, però en el nostre dia a dia no les veiem, encara no s’utilitzen pràcticament, però ens ofereixen un plantejament disruptiu”, considera l’expert. Entre les limitacions d’aquestes tecnologies en destaca la manca d’eficiència, ja que el blockchain “per funcionar ha de consumir molta energia, de manera que encara estem buscant la millor manera de reduir la petjada de carboni que genera actualment”. Tampoc no són tecnologies escalables, “les xarxes són encara petites i no és viable fer-les més grans”, admet. Tot això, lligat a les dificultats que planteja el marc legal i les noves normatives sobre privacitat i protecció de dades a les quals s’ha d’adaptar.
Per a l’expert, “és necessari que els governs regulin i estandarditzin una sèrie de conceptes i que a partir d’aquí anem veient quines tecnologies els compleixen i quines no”. En aquest sentit, “el temps s’encarregarà d’eliminar les tecnologies que no serveixin, que no tinguin un bon funcionament o que no siguin segures, és un procés darwinià”, sentencia Belgoff.