ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L’inversor respon: Clara Campàs i la inversió en ciències de la vida

Idees d'experts   Clara Campàs, cofundadora d’Asabys

Clara Campàs, sòcia directora i cofundadora d’Asabys, ens explica els criteris d’inversió d’aquesta empresa dedicada a la inversió de capital risc i parla de l’estat actual del sector de les ciències de la vida a Catalunya.

04/04/2022
Clara Campàs, sòcia directora i cofundadora d’Asabys

Clara Campàs, sòcia directora i cofundadora d’Asabys

"A Barcelona tenim el repte de crear companyies més grans i aprofitar la seva creació de valor", reconeix Clara Campàs, cofundadora d’Asabys, una firma de capital risc dedicada a la inversió en ciències de la vida.

Asabys inverteix en empreses en fases inicials i d’àmbits molt variats com la indústria farmacèutica o desenvolupadors de tecnologies mèdiques. Totes elles amb un denominador comú: "Invertim en empreses que disposen d’una tecnologia i una ciència disruptiva, puntera i diferencial".

Després de respondre les preguntes d’emprenedors durant una nova edició de 'L’inversor respon', Campàs s’ha sotmès al nostre qüestionari:

Quines característiques defineixen Asabys?

Asabys és una gestora de capital risc, amb seu a Barcelona i fundada el 2018, dedicada a la inversió en empreses de les ciències de la vida. A més d'invertir en companyies que desenvolupen medicaments com la teràpia gènica, vacunes o nous tractaments pel càncer, també invertim en tecnologies mèdiques i salut digital. Aquesta combinació ens fa diferents. Ho fem tot des del mateix vehicle i amb un equip intern especialitzat en cada branca.

Quins són els vostres criteris d'inversió?

Sobretot invertim en empreses en fases molt inicials (sèries A) i en companyies una mica més madures, que disposin d’una tecnologia i una ciència disruptiva, puntera i diferencial. A través del nostre fons, de 117 milions d'euros, hem invertit en 12 companyies de les quals, tres, són empreses que hem creat de zero i hem acompanyat durant un temps. Posteriorment, hem aixecat rondes de finançament on hem atret altres fons de capital risc.

A banda d’aquestes fases inicials, també entrem en companyies que han obtingut finançament anterior i d’altres que ja tenen producte al mercat. Tot plegat, ens permet diversificar les inversions per grau de maduresa i per situació geogràfica. Tot i això, invertim principalment a Barcelona i Catalunya perquè és el hub de ciències de la vida més important del sud d'Europa.

I en termes d’imports?

De forma individual, invertim entre 7 i 12 milions d'euros per empresa. Són xifres variables. Quan invertim en una companyia que està en una fase molt inicial és possible que haguem de posar un o dos milions per arrencar-la i seguir-la acompanyant. Les empreses del sector salut triguen temps a madurar. El nostre fons és de 10 anys, intentem estar dins la companyia el temps mínim però el suficient per crear valor. Això difícilment són menys de 3 anys i intentem no passar de 7 ó 8 anys.

Per què una startup hauria de venir amb vosaltres?

Perquè té una ciència o una tecnologia disruptiva, té ganes de desenvolupar-la en el seu màxim esplendor i de fer les coses tan grans com sigui possible.

Quina de les vostres inversions destacaries?

A banda d’Ona Therapeutics, Psious o Anaconda Biomed, m’agradaria destacar Splice Bio. Es tracta d’una companyia de Barcelona dedicada a la teràpia gènica i que, a través de la seva tecnologia, permet administrar gens molt grans. La teràpia gènica actual té la limitació que només permet administrar gens petits i per aquelles patologies causades per gens grans és difícil tractar-les. El 2020 hi vam invertir en fases molt inicials i recentment hem anunciat una ronda de 55 milions d'euros i hem atret, entre d'altres, fons internacionals com Novartis Ventures, UCB Ventures o NEA.

Què et va impulsar a ser inversora?

Jo sóc científica de formació i encara m'hi sento. Amb el que més bé m’ho passo és revisant la ciència i la tecnologia d'aquestes empreses per intentar-les fer avançar. La meva carrera ha estat molt natural. Primer vaig ser investigadora, després vaig passar pel món biotech i finalment vaig saltar a la pharma. A partir d'aquí, vaig decidir que el que més m'agradava era estar a prop de la ciència disruptiva i fer-la evolucionar: convertir el coneixement biomèdic en productes que canviïn la vida de les persones. Això és el que m'ha portat aquí.

"A Barcelona tenim el repte de crear companyies més grans i aprofitar la seva creació de valor"

Quins reptes té l'ecosistema de startups de Barcelona en el sector de les ciències de la vida?

Un dels grans reptes és seguir atraient inversors internacionals i que les empreses agafin massa crítica. Es creen moltes empreses i neixen moltes startups i això està molt bé. Però cal que les companyies es consolidin en fases de més creixement. Això permet consolidar el talent, atraure rondes d'inversió més grans o plantejar-se sortides a borsa amb companyies més madures. Ara ens toca acompanyar més, sense abandonar les fases inicials. A Europa, en general, i també a Barcelona, tenim el repte de crear companyies més grans i aprofitar la seva creació de valor.

Si emprendre fos una salsa formada per tres ingredients: equip, model de negoci i tecnologia; quins tindrien més pes?

Tecnologia. No dic l'equip perquè moltes vegades les companyies neixen sense un equip definit. Són uns científics que tenen ganes de transformar la idea en producte i que són imprescindibles. Però no és l'equip que necessàriament transformarà la ciència en producte. I aquest equip el podem posar, fins i tot, després d'haver-hi invertit.

Servei Mentoring express per a startups

Coneixes el servei Mentoring express per a startups? Si ja formes part del Barcelona & Catalonia Startup Hub, accedeix a la comunitat de mentors que conformen el nostre ecosistema per plantejar-li tots els teus dubtes. Informa-te'n!

Recupera la sessió