ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

"El direct lending és un préstec ideal per a empreses industrials que volen finançar-se a mig-llarg termini"

Idees d'experts   Ignacio Díez

Ignacio Díez, managing partner a Trea Direct Lending i amb més de 13 anys d'experiència en private equity, estructuració de crèdit i direct lending, ens explica en aquesta entrevista quin és el paper del direct lending en el sistema de finançament, què pot finançar i com pot ajudar a les empreses.

Els principals avantatges d'aquest tipus de préstecs son la seva rapidesa i flexibilitat, adaptant-se a qualsevol moment de la vida de l'empresa.

Els Esmorzars de Finançament d'ACCIÓ t'ofereixen cada mes elements de reflexió en relació a estratègies d'inversió i cerca de finançament. Apunta-t'hi!

26/07/2017

Quines són les diferències del direct lending respecte d’altres mecanismes de finançament en deute?
La primera i més important és la flexibilitat. Si comparem amb els crèdits bancaris, el préstec de direct lending és un vestit fet a mida per a les empreses. Cada empresa té una situació en el seu cicle de vida i el fons s'adapta a la situació de cada empresa en cada moment.

“Una vegada que has passat un filtre amb un fons de direct lending, et donen suport en el que necessitis en el futur”

La segona diferència és la rapidesa, no et donen productes estructurats sinó que en un termini d’ entre 3 i 6 setmanes et miren de dalt a baix, entenen la teva empresa, el teu sector i et donen una solució de finançament.

La tercera diferència és el termini. Els fons financen a llarg termini, mentre que els bancs financen a curt. Un fons de direct lending sol finançar amb uns terminis d'entre 4 a 8 anys.

Finalment, també es diferencien en el suport que ofereixen, una vegada que has passat un filtre amb un fons de direct lending, et donen suport en el que necessitis en el futur, en noves operacions, com la compra de noves empreses, augmentar el crèdit per expandir, o fer una ampliació de capital.

Quin perfil d'empreses busquen els fons de direct lending i quins avantatges té?
El primer filtre és la mida, en general són empreses que tenen un mínim de 2 milions d'EBITDA. La inversió ha de ser superior als 5 milions, en general són operacions d'entre 10 i 15 milions.

A banda, com els fons de private equity, els fons de direct lending tenen unes polítiques de funcionament que impedeixen la inversió en el sector financer i en el sector immobiliari.

“Les empreses que es financen amb direct lending són, en general, empreses industrials”

Les empreses que es financen amb direct lending són, en general, empreses industrials amb un pla de creixement o negoci recurrent, amb un mínim de 2 milions d'EBITDA i un cert corporate governance: han d'estar auditats, tenir un equip directiu professional. En resum, empreses sense complexitats societàries que van relativament bé.

Els negocis de les empreses no han de ser complicats, normalment el direct lending no inverteix en sectors molt complexos que els fons no puguin entendre.

En quines situacions pot encaixar el direct lending?
El direct lending s'adapta perfectament a situacions com ara adquisicions, ampliació de capital o inversions a llarg termini, situacions de creixement, allargar el passiu, reestructuracions, compres de minoritaris, entre d'altres.

Presentacions