ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El potencial competitiu de les pimes catalanes està al nivell d'Alemanya

Idees d'experts   Joan Tugores

Quins reptes competitius enfronten les empreses catalanes? Quin paper hi juga la internacionalització? Joan Tugores, reconegut especialista en economia internacional, destaca el potencial de les empreses petites i mitjanes catalanes per competir al més alt nivell en nínxols de mercat internacionals.

18/11/2011

Idees Força

Països com Holanda, Suècia o Alemanya presenten un millor comportament econòmic gràcies a la potència competitiva de les anomenades Mittelstand, empreses mitjanes que dominen nínxols de mercat gràcies a la seva agilitat i capacitat d’adaptació.

A Catalunya, les empreses exportadores estan creixent per sobre de la mitjana del conjunt del país, especialment les empreses mitjanes, el Mittelstand català.

El món és molt gran i poc uniforme. Hi ha molts nínxols de mercat per explorar.

L’escala és un repte important. La col·laboració interempresarial i publicoprivada és clau perquè les pimes catalanes més petites puguin competir internacionalment.

L’objectiu d’internacionalització de l’economia catalana és augmentar el nombre d’empreses exportadores, incrementant tant la varietat de les destinacions com el ventall de productes comercialitzats, cosa que implica invertir en innovació i en adaptació de productes a les necessitats dels nous mercats.