ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L’inversor respon: Elena Rico i la inversió amb impacte social

Idees d'experts   Elena Rico, Managing Partner a IMPACT Partners Iberica

Elena Rico, d'IMPACT Partners Iberica, reivindica la inversió amb impacte i tot el que n'hem de saber en una nova edició de l'Inversió Respon d'ACCIÓ.

10/02/2021

Elena Rico, Managing Partner a IMPACT Partners Iberica, inverteix en startups en sèries A i B i pimes que comparteixen un valor comú: són projectes que generen un impacte social. “Dues mètriques -el retorn econòmic i l’impacte- que s’han de mantenir sempre de manera equilibrada”, apunta.

Ella ha protagonitzat la darrera edició de l’Inversor Respon -virtual- davant d’un grup d’inversors i emprenedors on ha explicat com són aquestes inversions i les empreses. Abans de la sessió, però, s’ha sotmès al test d’ACCIÓ.

Quines característiques defineixen IMPACT Partners Iberica?

IMPACT Partners és una gestora d’inversió molt pionera. Va ser de les primeres que es van crear a Europa amb aquesta nova manera d'invertir amb impacte. Un format que permet generar, al mateix temps, un rendiment econòmic i un impacte social mantenint sempre aquestes dues mètriques de manera equilibrada. Per impacte social entenem que les empreses recolzades milloren la qualitat de vida de les persones que utilitzen els seus productes o serveis.

I en termes d’imports?

L'últim fons que hem activat és un fons de creixement de 200 milions d'euros i l'import destinat a cada una de les empreses pot oscil·lar entre el milió d'euros i fins als 10 milions d'euros.

I en quins països?

Podem invertir a tot Europa, tenim quatre focus específics: el primer és a França, perquè la gestora ha nascut allà; l'altre és el sud d'Europa amb Espanya, Portugal i Itàlia; tenim un equip a Frankfurt per desplegar-nos als països alemanys i l’altra seu és a Copenhaguen i que està enfocada als països del nord d'Europa.

Per què una startup hauria de venir amb vosaltres?

Nosaltres aportem el valor afegit d’un inversor tradicional, ajudant amb l'estratègia o en el creixement de les empreses. Més enllà d'això, però, el fet de dirigir-nos a projectes amb impacte social ens permet fer companyies més resilients en el temps i que a més aporten un valor diferencial a la societat. Realment millorem la vida de certs col·lectius, en aquest cas, col·lectius que tenen dificultats per accedir a certes coses.

Quina de les vostres inversions destacaries?

Des de l'inici del fons hem engegat sis inversions i una d'elles és una empresa espanyola. Es tracta de Mi Cuento, una companyia que es dedica a fer llibres personalitzats per infants d'entre sis i nou anys. Els pares i mares sabem la duresa del procés d’aprendre a llegir: hi hem d'estar a sobre i motivar-los perquè ho facin. A Mi Cuento fan servir una plataforma interactiva per augmentar la interacció i l'atenció de l'infant. D’aquesta manera també poden adaptar els continguts i els formats a les dificultats d'aprenentatge que generen alguns trastorns com la dislèxia, el dèficit d'atenció o certs nivells d'autisme. La idea és crear un producte molt diferencial, justament perquè respon a una necessitat social o a una dificultat d'aprenentatge concreta.

"El més emocionant és tenir l'oportunitat de conèixer gent increïble, amb molt de talent i valenta"

Com us ha canviat la crisi de la COVID-19?

Fins l'any passat nosaltres estàvem impulsant una gestora pròpia, People & Planet Partners. Per la nostra manera d'invertir, vam veure que tenia molt de sentit unir esforços amb el projecte d’Impact Partners i ens hi vam integrar just abans del primer confinament. El fet de treballar de manera distribuïda va fer que la nostra integració fos immediata i que ens adaptéssim a l’equip des de bon principi.

En termes d’inversions, la COVID-19 ha suposat un impacte molt binari. Tenim empreses molt afectades perquè estan relacionades amb els sectors de la restauració o la formació presencial; i altres que, a través de l’auge de la virtualització, han empès el seu negoci. Són projectes del sector salut o altres iniciatives on-line.

Què et va impulsar a ser inversora?

Fa molts anys que estic immersa en el món de la inversió. Primer vaig estar a Caixa Capital Risc i després ja vaig muntar la meva gestora. El més emocionant de la nostra feina és que tens l'oportunitat de conèixer gent increïble, amb molt de talent i valenta. Cada dia aprens amb ells. Si tens ganes d'aprendre, de conèixer la tecnologia i projectes de tota mena és un entorn fantàstic.

Quins reptes té l'ecosistema de startups de Barcelona?

El repte que tenim des de fa molt temps és guanyar volum. A poc a poc hem anat agafant més dimensió i tenim exemples d’empreses que ja comencen a ser conegudes internacionalment. Anem caminant però ens falta agafar dimensió.

Si emprendre fos una salsa formada per tres ingredients: equip, model de negoci i tecnologia; quins tindrien més pes?

El model de negoci és clau. Hem de tenir en compte que el mercat és molt tossut i ha d’estar preparat per un negoci concret. Fins llavors no és bon moment. Si això no passa, l’esforç per fer-ho possible és tant brutal que és molt difícil desplegar un bon negoci.

En segon lloc, la implementació. Cal tenir un equip compromès, amb ganes d'estar pensant 24 hores diàries en el negoci. Sense això és impossible tirar-ho endavant. Per últim, la tecnologia és un facilitador i un tret diferencial que et permet ser millor i més eficient però no és l'objectiu final.

IMPACT Partners forma part del centenar d'eines de finançament del Recomandor de finanaçament alternatiu d'ACCIÓ. Troba la teva en només tres clics!