Idees d'experts Josep Ramon Freixanet
Entrevista a Josep Ramon Freixanet, director executiu de GFT IT Consulting i tutor de Start-up Catalonia.
La figura de l'intraempenedor pot passar per alt a més d'un, però en Josep Ramon Freixanet ens explica la seva importància en l'acceleració de startups.
Josep Ramon Freixanet
Josep Ramon, els emprenedors t’escullen per posar ordre a la seva empresa com a pas previ a l’acceleració.
Que les empreses se centrin més en les qüestions urgents, que en allò que de veritat importa és tot un clàssic. Tanmateix, una empresa que tot just està començant ha d’evitar caure en aquesta inèrcia. Es malgasta molta energia perquè, per tirar endavant, cal fer-ho amb un gran esforç personal que de ben segur no caldria si prèviament es treballessin aspectes clau com la planificació i l’organització. Creixeràs més ràpid, seràs més eficient!
No es pot aspirar a grans creixements sense una eficiència en l’equip i un control econòmic?
És així. Tenir el focus posat únicament en el tacticisme fa que perdis la visió estratègica. Això t’impedeix analitzar els processos operatius de l’empresa i, per tant, et fa ser poc eficient.
Has dedicat bona part de la teva carrera professional a gestionar equips arreu del món, molts cops creant-los des de zero i fent-los créixer. Quines conclusions en treus, pel que fa a la gestió d’equips?
Ho simplifico en la capacitat d'obtenir el millor de les persones, analitzant què sap fer millor cadascú, en què gaudeix més treballant i intentant crear equips compensats i complementaris. Allò important és que tothom de l’equip es trobi a gust amb la feina que ha de fer.
I quina és la clau?
Escoltar la gent i fomentar la col·laboració i el treball en equip.
Creus que són aptituds o coneixements que es potencien a les universitats?
No et negaré que crec que hi ha encara un llarg camí per recórrer. El cert és que la universitat dóna una base teòrica per entrar en el mercat laboral i també una maduresa necessària i, cada vegada més, s’està anant al ‘mètode del cas’ que fomenta aspectes clau com el treball en equip. Tot i així, avui dia, per a un estudiant que passa de la universitat a l’empresa, el canvi és encara bastant notori. Aquest canvi del món universitari al laboral ha de ser més gradual i suau.
Has trobat diferències significatives referent al caràcter emprenedor en funció del país d’origen?
Moltes, perquè és un tema bàsicament (però no només) cultural. Als Estats Units tenen, encara ara, una mentalitat més emprenedora que nosaltres.
Dius que no és només cultural. Què és més?<br/ >També és un tema de facilitats per a l’emprenedor. Per exemple, si comparem els costos de ser autònom en aquest país respecte a altres països veiem que la diferència és molt gran. O els incentius que hi ha per als petits inversors!
Tu ets de Lleida. Pot ser un impediment la possibilitat de crear i fer créixer empreses en territoris on l’ecosistema emprenedor és reduït?
Ni molt menys. Simplement, primer ens ho hem de creure. Canviem la mentalitat per canviar l’actitud. Créixer en un territori com el de Lleida (reduït) també et dóna l’oportunitat de captar el talent millor que en les grans ciutats on, encara que hi ha més possibles candidats, la competència pel talent també és molt més gran. En un món tan globalitzat com el d’avui dia, treballar en un lloc com Lleida, amb excel·lents comunicacions, no té gaire inconvenients enfront de ciutats grans com Barcelona. A vegades triguem en tren menys a arribar a Barcelona des de Lleida que gent que viu en poblacions que estan a 15 kms de Barcelona!
En el teu cas, ets clarament un intraemprenedor i has pogut realitzar-te dins de GFT. Creus que les empreses en general possibiliten la intraemprenedoria o és una cultura poc arrelada?
Crec que, en general, la majoria d’empreses grans donen espai als intraemprenedors, perquè l’única alternativa que tenen les empreses per seguir vives i creixent és a través d’aprofitar el seu talent. Sinó, t’acabes anquilosant i perdent rendibilitat.
Per últim, i tenint en compte l’escàs temps lliure de què disposes, quina satisfacció trobes a ser tutor de Start-Up Catalonia?
Aprendre molt de gent molt valenta que està lluitant cada dia per tirar endavant el seu somni. M’admira cada un dels emprenedors que he conegut i em fa feliç intentar ajudar-los com a tutor en allò que pugui. És un plaer ajudar a créixer una start-up. Tant de bo alguna d’elles es converteixi en un futur proper en una gran multinacional catalana!