ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Solucions tecnològiques en sectors tradicionals

Idees d'experts   Xavier Ferrando

TECNOPRAIM és una start-up que forma part del Pla Embarca de Start-Up Catalonia a la Catalunya Sud. Ofereixen serveis d'Enginyeria Electrònica que cobreixen necessitats en desenvolupament tecnològic i industrial.

Xavier Ferrando

1. Fins i tot hi ha una solució tecnològica per al control del desgast dels discs dels frens del trens.
Tot comença en un sopar d'amics. Parlàvem d'alguns accidents de tren que havien passat recentment i un dels tres que compartíem aquella bona estona afirmava que un punt tant crucial com el control del desgast dels discs de frens es feia actualment de forma manual amb un peu de rei. No va fer falta dir res més: l'endemà ja estàvem treballant en el prototip!

Tecnopraim

2. El que avui és el READISC. Què és el que aporta al sector ferroviari?
Seguretat, i no només per al control dels sistemes de frenada del tren, sinó també per als viatgers que utilitzen aquest transport, ja que amb una anàlisi de READISC es pot tenir un escaneig altament detallat del disc i, per tant, prendre totes les mesures de seguretat pertinents de manera preventiva. És una innovació absolutament disruptiva en un sector que utilitza encara processos i tecnologia del segle XIX.

3. Però imagino que no és pas un producte fàcil de desenvolupar, oi?
Efectivament, una de les principals barreres és la inversió que has de fer a l'inici. De fet, els socis portem invertits ja prop de 500.000 euros. Això sí, plenament convençuts que la inversió tindrà el seu retorn i amb escreix. Tot i que l'esforç, no només és econòmic, sinó que tot l'equip ha fet sacrificis, com ara els socis treballadors que han estat alguns mesos sense cobrar cap tipus de nòmina.

"Emprendre és dur, però la recompensa val la pena"

4. Així, doncs, podríem dir que del que n'estàs més orgullós és de l'equip?
Doncs sí, la veritat. Si haig de destacar allò del que em sento més orgullós del projecte, en primer lloc, seria la professionalitat, l'esforç i el talent del meu equip, així com de la bona rebuda que estem tenint del nostre producte tant amb institucions públiques que ens volen ajudar, com amb partners estratègics que ja ens obren les portes a destinacions internacionals com Bahrain.

5. Porteu sang emprenedora a les venes.
Emprendre és dur, però la recompensa val la pena. Començar una aventura com aquesta és, sens dubte, apassionant! Vam analitzar bé la viabilitat del projecte i vam començar a caminar. Una bona decisió també va ser entrar a l'acceleradora de Start-up Catalonia perquè hem pogut compartir experiències amb d'altres emprenedors que es troben en situacions similars. A més, ens ha permès capgirar l'organització interna i el treball en equip: ens ha permès focalitzar en els objectius clau, així com marcar un model de treball per aprofitar tot el talent que tenim en el nostre equip. És bàsic escollir molt bé els seus socis de projecte!

6. Aquest focus es nota, ja que heu iniciat converses amb Renfe i això no és senzill. En quin punt us trobeu actualment?
Gens fàcil! Però la veritat és que en el moment que vam poder presentar la solució del READISC hem tingut una rebuda espectacular. Tant és així que ja s'està preparant el concurs de proveïdors per introduir noves tecnologies a Renfe i estem convençuts que la nostra innovació formarà part del ventall d'eines dels seus serveis tècnics. A més, acabem de rebre la PCT internacional que ens protegeix la tecnologia del READISC, per la qual cosa esperem que Renfe sigui el primer de molts altres clients del sector ferroviari internacional amb qui col·laborarem en un futur immediat.

Readisc

7. El creixement sembla prometedor. On us veieu d'aquí a dos anys?
Clarament apostarem per l'expansió internacional del READISC, no només a Europa, sinó també a l'Orient Mitjà, on ja hem establert els primers contactes.

8. Us heu engrescat tant que ja teniu sobre la taula nous projectes, oi?
Nous projectes en diferents sectors. Per exemple, el SIMG H2O que permet analitzar la contaminació de les aigües marítimes i oceàniques amb sondes instal·lades en els vaixells mateixos. També estem col·laborant en un projecte amb l'AEMET per al desenvolupament d'una nova xarxa neuronal que millori la precisió de les previsions meteorològiques.

9. Com aconseguiu ser tant innovadors?
Això es porta a la sang! Volem que quan es parli de Tecnopraim es destaqui precisament això: pels seus projectes innovadors.

Serveis relacionats

Barcelona & Catalonia Startup Hub

El portal de les startups més disruptives. Busques innovació? Vols formar-ne part? Descobreix-lo!