Idees d'experts Beatriz Sanz
Treballa com a consultora freelance en projectes de Cooperació amb la Comissió Europea i altres organismes des de fa 13 anys i pensa que és un nínxol encara poc conegut. De fet, Beatriz Sanz es mostra convençuda que Catalunya s'ha de "posar les piles en aquest tema".
Especialitzar-se és clau en consultoria sobre cooperació
Dedica el 100% de la seva feina com a freelance al desenvolupament?
Sí. Dedico el 70% del meu temps laboral a projectes de Cooperació Multilateral amb organismes com la Unió Europea, sobretot, el Banc Mundial (BM) o el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID). El 30% restant, el dedico a feines amb institucions catalanes i espanyoles, com la Diputació de Barcelona, la Fundació la Caixa, l'Observatori de Cooperació Descentralitzada Amèrica Llatina-UE o l'Institut d'Innovació Social d'ESADE. També compagino la feina de consultora amb algunes classes. Finalment, quan tinc temps, treballo amb un grup de professionals de diferents àmbits en una plataforma que hem creat que es diu VIA.
Quins projectes impulsa aquesta plataforma?
VIA és un do-tank sobre desenvolupament, un punt de trobada per a tots els que volen una societat més justa i equitativa. Impulsa projectes propis que puguin aportar innovació social, en l'ús de les TIC, en el desenvolupament o en matèria de turisme responsable. A finals de març, per exemple, vam realitzar un taller sobre l'ús dels telèfons mòbils en projectes d'art i activisme.
Com aborda els projectes de Cooperació?
Realitzo sobretot missions curtes, d'una a tres setmanes, en àmbits com els estudis de mapatge de societat civil, que tenen com a objectiu identificar els actors clau que podrien aportar canvi en un entorn determinat; estudis de viabilitat de programes i projectes, missions de seguiment o estudis d'avaluació. A més de l'àmbit de la societat civil i els programes de reforç de capacitats, també treballo en programes de suport a les autoritats locals, desenvolupament local, cooperació descentralitzada, programes de governabilitat i reforma pública i alguna vegada faig missions de seguiment en àmbits més genèrics. Un exemple d'aquest darrer punt seria el seguiment d'un programa d'integració social de la població romaní als Balcans, que vaig realitzar l'any passat, o un programa sobre migració i integració social al mediterrani del qual he fet el seguiment aquest any.
Com aconsegueix detectar oportunitats en aquest àmbit? Quines fonts consulta?
De fet, consulto poques fonts perquè la manera de treballar en Cooperació ha canviat molt i són les empreses intermediàries les que em vénen a buscar. De fet, podríem dir que la Cooperació, per a algú que no hi treballa, és un àmbit bastant tancat i certament més endogàmic del que caldria. Amb la Unió Europea, hi ha una sèrie d'empreses que figuren dins del Contracte Marc, que són preseleccionades i convocades cada cop que hi ha una missió. Aquestes companyies treballen amb experts independents especialitzats en diferents àmbits. En el meu cas, si surt alguna missió relacionada amb la societat civil o el desenvolupament local, em contacten sovint. Aquesta manera de procedir pot tenir l'inconvenient que perds el contacte directe amb la Comissió (contractualment) i que depens d'empreses que, de vegades, només són 'mercaders de currículums'. El Banc Mundial, el Banc Europeu per a la Reconstrucció i el Desenvolupament (BERD) o el BID operen de manera diferent i encara pots treballar com a expert independent amb aquestes institucions.
És important trobar un tema d'especialització aleshores...
Sí, perquè les missions cada cop estan més especialitzades i les empreses que contacten amb els experts els demanen que tinguin experiència. No és el mateix estar treballant en enginyeria que en reformes administratives i cada àrea demana qualitats diferents. També és important escollir un àmbit en el qual, com a consultor, pots continuar formant-te, llegint, investigant, assistint a conferències... En aquest camp de la consultoria hi ha molta distància entre els practitioners i els que fan recerca i seria interessant que es poguessin construir ponts entre els dos mons. Passa el mateix que amb la comunitat científica: la recerca no arriba al que fan els consultors i es necessiten consultors que puguin o bé fer recerca també o bé poder estar en contacte amb el món de la recerca.
A Catalunya, és prou conegut aquest àmbit de la consultoria?
No conec gaires consultors catalans que s'hi dediquin. Potser perquè jo treballo força a l'Àfrica, el Mediterrani, l'Orient Mitjà, els Balcans i menys a l'Amèrica Llatina, on potser es concentren més els consultors del país. Normalment, treballo en equips on els consultors són d'altres països i les empreses amb qui tinc relació són de fora. Sincerament, crec que ens hem de posar les piles en aquest sentit.
Quines són les principals dificultats amb què es troba?
La major dificultat rau a poder planificar la feina de manera ordenada i harmònica amb la vida personal i familiar. Malauradament, les sol·licitacions arriben quan arriben i no es poden anticipar i, de vegades, és difícil poder combinar-ho tot.
La crisi no castiga aquest sector...
No, de moment, no estic notant la crisi perquè els compromisos d'institucions com la UE, BM, etc. són plurianuals. Ara, sí que és cert, que amb certes organitzacions del país, alguns projectes previstos no han tirat endavant a causa de la situació econòmica actual.
Idees Força
La manera de treballar en Cooperació ha canviat molt. En projectes amb la Unió Europea són les empreses incloses dins del Programa Marc les que contacten amb experts independents per realitzar segons quines feines. Amb el Banc Mundial, el BERD o el BID encara s'hi pot treballar directament.
L'especialització en certs àmbits obre oportunitats de negoci per als experts independents que vulguin treballar en temes de Cooperació. És important escollir un tema que permeti la formació continuada i la recerca.
A Catalunya, no hi hi gaires professionals independents que es dediquin a la consultoria en Cooperació. Convindria canviar aquesta situació.