Idees d'experts Maite Fibla, cofundadora de Ship2B Ventures
Maite Fibla, de Ship2B Ventures, ha participat a la darrera sessió de l’Inversor Respon per explicar els criteris d’inversió de la firma centrats en l'impacte social, ambiental i econòmic.
L'Inversor respon: Maite Fibla i la inversió d’impacte
"Posem al mateix nivell la rendibilitat econòmica i l’impacte de la startup". Així descriu Maite Fibla, cofundadora de Ship2B Ventures, els criteris d'inversió d'aquesta firma que recolza empreses tecnològiques amb impacte i en fases inicials.
Ship2B Ventures inverteix en startups que ofereixen solucions a grans reptes socials i ambientals: empreses que donen suport a persones grans o amb malalties, que milloren l’accés a l’educació o que treballen en la conservació del medi ambient.
Fibla va protagonitzar el darrer Inversor Respon per explicar els seus criteris d’inversió i donar algunes claus del sector i la inversió d'impacte davant d’un grup d’inversors i emprenedors. Recupera el test:
Quines característiques defineixen Ship2B Ventures?
Som inversors d'impacte. Invertim en criteris de doble rendibilitat. Per un costat tenim en compte l'impacte mediambiental o social de les inversions i, al mateix temps, analitzem si el model de negoci és rendible per la mateixa startup i pels nostres inversors.
La nostra tesi d'inversió es defineix en base a tres grans reptes. Per un costat, treballem amb startups que ofereixin solucions per millorar la qualitat de vida de col·lectius vulnerables; el segon repte és el canvi climàtic, busquem startups que actuïn en l’entorn de l’economia circular o la millora de la gestió dels recursos; i, el tercer, és el de millorar la qualitat educativa i reduir el fracàs escolar.
"Treballem colze a colze amb els emprenedors per ajudar-los a fer créixer els equips i el model de negoci"
En quin moment invertiu a les startups?
A través del nou fons de 55 milions d’euros, llançat a finals de 2020 amb el FEI i el Banc Sabadell, ens centrem en la inversió en fases inicials i amb tiquets que es mouen entre els 250.000 i el milió d'euros. Tot i això, tenim la capacitat d'acompanyar a les startups en les següents fases, fins als 4 milions d'euros per empresa.
Per què una startup hauria de venir amb vosaltres?
Nosaltres som bons companys de viatge. Volem estar als consells d'administració i treballar colze a colze amb els emprenedors per ajudar-los a fer créixer els equips i el model de negoci.
A més, posem al mateix nivell la rendibilitat econòmica i l’impacte de la startup. Els acompanyem en tota la implementació d'una metodologia de gestió de l'impacte, que és vital per a l’empresa i suposa un segell diferencial.
Quina de les vostres inversions destacaries?
L'equip de Ship2B Ventures hem estat gestionant un vehicle des de 2016 amb el que hem fet 23 inversions. Algunes estan evolucionant molt favorablement.
Entre d’altres, tenim Qida, que està revolucionant i transformant el sector de l'assistència a domicili; o Dental Residency, que apropa la cura bocal a les persones grans de centres residencials, una necessitat bàsica que no estava ben coberta. Totes dues superaran el milió d'euros en facturació. També tenim el cas d'ADmit Therapeutics que ha desenvolupat un test precoç per detectar l'alzheimer.
Del nou fons d'inversió que vam llançar l'any passat ja hem fet dues inversions i estem a punt de formalitzar-ne dues més.
Com us ha canviat la covid-19?
La covid ha reforçat la nostra tesi d'inversió. És més necessari que mai lluitar contra el canvi climàtic i sobretot millorar la qualitat de vida i educativa de les persones més vulnerables.
També hem observat que s'ha accelerat el procés de digitalització de certs sectors com el sector social, la salut o l'educació. Allà on les nostres startups ja tenien oportunitats, ara aquestes s'han vist accentuades.
"És més necessari que mai lluitar contra el canvi climàtic i sobretot millorar la qualitat de vida i educativa de les persones més vulnerables"
Què et va impulsar a ser inversora?
Estic al món de la inversió per accident. Sóc doctora en economia i vaig començar la meva carrera al sector acadèmic i per l'administració pública. El 2013, juntament amb Xavi Pont i Clara Navarro, vam crear la Fundació Ship2B. Inicialment era una acceleradora de startups d'impacte i després vam evolucionar el model per entrar al món de la inversió. Vam crear la primera xarxa d'inversors d'impacte a Espanya el 2014 i el 2016 vam llançar el primer vehicle d'inversió.
En aquell moment em vaig adonar que la inversió d'impacte podria canviar el món. Des de llavors, he centrat tots els meus esforços per aconseguir que la inversió d'impacte es converteixi en mainstream i en l'actiu principal de qualsevol cartera d'inversió.
Quins reptes té l'ecosistema de startups de Barcelona?
Un dels reptes principals és com escalar les startups. Tenim un ecosistema de recerca brutal que pot competir a nivell internacional. En el sector de la salut, per exemple, som capaços d'atraure finançament competitiu, competir amb altres projectes d'R+D i som bons fent transferència tecnològica. Tot i això, ens falta escalar les companyies, necessitem un ecosistema més avançat, tant a nivell de VCs com d’infraestructures, per tenir més casos d'èxit. Ja tenim uns quants unicorns però hem de fer les empreses més grans.
Si emprendre fos una salsa formada per tres ingredients: equip, model de negoci i tecnologia; quins tindrien més pes?
Les persones són el més important. Si tens un equip amb talent, experiència i ambició, trobarà el camí per generar o millorar una proposta de valor encara que la tecnologia o el model de negoci no estiguin del tot definits.
És cert que hi ha una tipologia de startups, les deep tech, on la tecnologia és la proposta de valor. En aquests casos, si la tecnologia no és prou disruptiva i sòlida difícilment es podrà tirar endavant el projecte.