ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Les licitacions internacionals com a eina per a crear consorcis

Idees d'experts   Julio Fuster

En el camp de la contractació pública internacional, la col·laboració empresarial i la creació de consorcis internacionals ajuden proactivament a aconseguir l'adjudicació de projectes. Les economies emergents d'Àsia i Àfrica són una bona oportunitat de negoci per a les pimes.

03/11/2008

Idees Força

Les claus per a l'èxit en la formació d'un consorci són, primer, preparar les referències, és a dir, tenir una bona presentació de la societat i dels seus projectes i, a continuació, planxar el mercat virtualment per seleccionar els 5 ó 6 contractistes amb què es negociarà habitualment per tal d'acudir a licitacions conjuntament. Per buscar socis a altres països, es pot estalviar molt de temps amb networkings com ACCIÓ, però després és convenient anar a conèixer-los in situ.

Desgraciadament per a les Pimes, la tendència actual al sector és que a les principals institucions internacionals estan afavorint els oligopolis dels grans contractistes. Davant això, les pimes catalanes haurien d'apostar pels mercats dels nous països emergents d'Àfrica i Àsia, ja que hi ha molta menys competència.

En aquest taller hem elaborat el decàleg del 'consorciador guanyador' que comença per preparar unes bones referències o 'empaquetar-se' amb un soci local, per aconseguir més acceptació davant els grans contractistes (això sí, ben 'aferrat' perquè després no et pugui fer un by pass i se'n vagi directament amb una altra empresa)”. Una altra clau per a les Pimes és no presentar-se només a les grans licitacions internacionals sinó saber anar directament a les petites contractes locals.