Què has de saber?
Mitjançant aquest tràmit, les entitats proveïdores de serveis socials i centres de serveis socials de Catalunya, públics i privats que configuren conjuntament la Xarxa d'Atenció Pública, poden exigir el pagament dels deutes generats per les persones usuàries que han rebut un servei no gratuït del sistema públic de serveis socials.
Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
A entitats que presten serveis amb copagament recollits en el Decret 142/2010, d’11 d’octubre, pel qual s’aprova la Cartera de serveis socials 2010-2011.
Cal, a més, que:
- L’entitat sigui proveïdora de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública per al tipus de servei objecte de reclamació per impagament.
- La plaça que ocupa la persona usuària a qui es reclama el copagament sigui concertada o en gestió delegada del Departament de Drets Socials.
La sol·licitud es pot presentar durant el termini següent:
- Inici del termini: passats 3 mesos des del moment en què l’usuari/ària hauria d’haver fet el pagament mensual a l’entitat;
- Final del termini: 3 anys i 6 mesos després de la data d’inici del termini.
A part de la sol·licitud (Passos a fer > Iniciar el procediment), cal enviar:
- Opció 1: Document signat en què la persona usuària reconeix que no ha pagat la part que li correspon dels serveis rebuts.
- Opció 2: Documentació justificativa del deute que es reclama i de la seva quantia (per exemple: rebuts tornats per l’entitat bancària).
NOTA IMPORTANT: si la persona usuària té alterada la capacitat cognitiva i no pot actuar per si mateixa i reconèixer les seves obligacions, cal també aportar:
- Dades de contacte de la persona que la representa legalment.
- Còpia de la resolució judicial o altre document que doni fe de la representació legal.
Si la persona usuària no té representant legal1:
- documentació que acrediti que la direcció del centre ha comunicat a l’autoritat judicial l’internament de la persona usuària al centre.
O bé:
- documentació que acrediti que el guardador/a de fet2 ha comunicat a l’autoritat judicial l’internament de la persona usuària al centre.
1Per a més informació sobre la persona representant legal, consulteu els articles 212-5, 212-6 i 225-2 de la Llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre segon del Codi Civil de Catalunya.
2Qui és la persona guardadora de fet quan no ho és la persona que dirigeix l’establiment on està ingressada la persona usuària?
- Cònjuge o parella estable convivent.
- Descendents majors d’edat (o, si no n’hi ha, els ascendents).
- El cònjuge del pare o de la mare si ha conviscut durant tres o més anys amb la persona usuària que té el deute.
- Germans.
- La persona guardadora de fet sempre que hagi comunicat que exerceix la guarda de fet al Jutjat o Ministeri Fiscal.
Per a més informació sobre la persona guardadora de fet, consulteu l’article 7.3 del Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema Català de Serveis Socials.
El deute que l’entitat pot reclamar:
- Ha de correspondre estrictament a l'aportació econòmica que la persona usuària té reconeguda, segons consta a la resolució PIA (Programa individual d’atenció) o a la resolució ARP (Assignació de recursos públics).
- No es pot haver reclamat el mateix deute per via judicial (caldria haver tingut sentència ferma per poder iniciar aquest tràmit).
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Descripció del procediment
- El procediment s’inicia amb la presentació de la sol·licitud (Passos a fer > Iniciar el procediment > Per Internet) i la documentació que s’hi adjunta (Documentació).
- La Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis revisa la sol·licitud i la documentació rebuda.
- Si detecta que la sol·licitud s’ha d’esmenar o hi falta algun document, n’informa l’entitat per notificació electrònica. L’entitat té 10 dies per esmenar la sol·licitud o enviar els documents que falten. Si no dona resposta al requeriment, es desestima la petició.
- Si tota la documentació presentada és correcta:
- Es notifica, a la persona usuària, l’inici del procediment de liquidació del deute.
- Es notifica a l’entitat que s’ha iniciat el procediment i que ha de comunicar a la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis, de forma immediata, qualsevol pagament rebut de la persona usuària o del seu representant legal. - Si la persona usuària (o qui actuï en nom seu, o els hereus si la persona ha mort) paga el deute a l’entitat, l’entitat ha de donar-li un rebut conforme ha fet el pagament. Aquest rebut s’ha d’enviar tot seguit a la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis (Com aportar documentació i comunicar canvis).
Si la persona usuària no ha pagat encara el deute, la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis:
- Emet una carta de pagament perquè la persona usuària pugui fer el pagament en el termini corresponent.
- Comunica a l’entitat que ja no pot admetre cap pagament del deute per part de la persona usuària. - Si la persona usuària no ha interposat recurs contra aquest procediment en els terminis corresponents, la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis emet una resolució de reconeixement del deute a favor de l’entitat i paga a l’entitat l’import reclamat.
NOTA IMPORTANT: l’entitat té l’obligació de comunicar a la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis qualsevol canvi en la situació jurídica de la persona usuària (Com aportar documentació i comunicar canvis). Per exemple:
a. Incapacitació de la persona usuària.
b. Inici del procediment judicial per a la incapacitació de la persona usuària.
c. Canvi de les dades de contacte del representant legal.
d. Canvi de representant legal.
e. Baixa del servei.
(Casos a), b), c) i d) per a persones usuàries internades en un dels centres de l’entitat que reclama).
Si l’entitat ha omès la comunicació d’un dels canvis anteriors en la situació de la persona que té el deute de copagament, la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis desestima la sol·licitud per manca d’informació i dona per tancat el tràmit.
Observacions
- En cas que la persona usuària hagi mort, la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis demana a l’Agència Tributària de Catalunya el nom de les persones hereves o legatàries. El procediment reprèn aleshores amb els hereus de la persona usuària a qui, si correspon, es demana la liquidació del deute.
- Els pactes entre les entitats i les persones usuàries respecte de deutes impagats tenen naturalesa privada i no vinculen la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis.
- Si l’entitat informa que vol desistir totalment o parcialment de la reclamació, la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis tanca el procediment en qüestió. Aquest desistiment, però, no impedeix a l’entitat poder tornar a presentar la mateixa reclamació mentre el termini sigui vigent.
Com aportar documentació i comunicar canvis
Trobareu les instruccions per fer-ho en aquest enllaç a l'espai de Suport a la tramitació per internet.
Passos a fer
-
Primer pas
Iniciar el procediment
Cal disposar de certificat digital vàlid o de l'idCAT Mòbil.
-
Segon pas
Consultar l'estat de la sol·licitud
Podeu consultar l'estat del tràmit:
Podeu consultar l'estat del tràmit:
- A l'Àrea privada (amb certificat digital i/o idCAT Mòbil).
- A l'Estat de les meves gestions (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- Al telèfon 012 (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF).
-
Tercer pas
Rebre resposta de l'Administració
Quina resposta es rep?
Quina resposta es rep?
Un cop rebut el formulari de sol·licitud, la Direcció General d'Acreditació i Provisió de Serveis comunicarà a l'entitat el número d'expedient atorgat. En cas que hi hagi alguna deficiència o mancança en la documentació rebuda se sol·licitarà la seva esmena en un termini màxim de 15 dies. Un cop realitzat tot el procediment, l'entitat rebrà, per notificació electrònica, una resolució de reconeixement de deute en favor seu per l'import reconegut com a deute públic.