Què has de saber?
Els premis Bite i Mos són un reconeixement honorífic a creadors digitals que difonen continguts a Internet i les xarxes socials sobre gastronomia i enologia a Catalunya.
Aquests guardons tenen dues categories que es divideixen de la manera següent:
- Premis Bite, d'àmbit global
- BITE honorary award, al global de carreres professionals molt rellevants, amb àmbits d'actuació que abracen moltes de les categories que venen a continuació i que fins i tot les sobrepassen.
- Best foodie, a la persona que desenvolupi el millor contingut mundial en l'àmbit enogastronòmic.
- Best winefluencer, a la persona que es consideri més influent mundialment en l'àmbit de la creació de continguts enològics.
- Best food traveller, a la persona que faci difusió en l'àmbit de la creació de continguts gastronòmics relacionats amb viatges.
- Premis Mos, d'àmbit local
- Millor ambaixador, al personatge públic que fa una divulgació més important de la gastronomia catalana en els mitjans digitals.
- Millor prescriptor/a de la cuina catalana, al millor creador o creadora de contingut de la gastronomia catalana sòlida.
- Millor prescriptor/a del vi, al millor creador o creadora de contingut en l'àmbit enològic català.
- Millor col·lectiu, a la millor presència digital d'un col·lectiu relacionat amb l'enogastronomia catalana.
Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
Organisme responsable
A persones físiques o jurídiques, creadores de continguts digitals en l'àmbit de la gastronomia i l'enologia, que fan de la seva passió la seva forma de vida o professió, com ara:
- cuiners i cuineres
- professionals de la fotografia
- periodistes
- persones viatgeres gastronòmiques (foodies)
El pots sol·licitar del 5 de gener, a les 09:00 h, fins al 20 de març de 2024, a les 20:00 h.
Documentació que cal adjuntar a la sol·licitud:
- La fitxa de la candidatura, en la qual s'ha d’indicar a quina de les categories dels Premis s'opta.
- Document detallant els motius pels quals la candidatura es considera mereixedora de la distinció.
- De manera opcional, si la persona candidata és una persona física, pot adjuntar el seu currículum professional al formulari de sol·licitud.
Premis Bite:
- Estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Generalitat de Catalunya i amb l'Administració de l'Estat, així com de les obligacions amb la Seguretat Social
- Complir amb la normativa sobre la igualtat efectiva entre dones i homes.
Premis Mos:
- Estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Generalitat de Catalunya i amb l'Administració de l'Estat, així com de les obligacions amb la Seguretat Social
- Complir amb la normativa sobre la igualtat efectiva entre dones i homes.
- Complir amb la normativa sobre política lingüística
Objectiu final dels premis
Amb el reconeixement dels creadors de continguts digitals, que publiquen en xarxes socials i plataformes de contingut audiovisual, es pretén posicionar i promocionar Catalunya com a destinació enogastronòmica internacional de referència. D'aquesta manera, es posa en pràctica el nou model turístic que es persegueix des de Catalunya:
- Aposta per un turisme més sostenible, ambientalment parlant, socialment més just, territorialment més equilibrat i reconnectat amb els elements identitaris del país i és un turisme regeneratiu per la comunitat local.
- Un turisme que cobreix les 4D: desestacionalització, desconcentració, diversificació i increment de despesa.
Categories dels premis
- Premis Bite, d'àmbit global
- BITE honorary award. Es pretén premiar el global de carreres professionals molt rellevants, amb àmbits d'actuació que abracen moltes de les categories que venen a continuació i que fins i tot les sobrepassen.
- Best foodie. Es pretén premiar la persona que desenvolupi el millor contingut mundial en l'àmbit enogastronòmic.
- Best winefluencer. Es pretén premiar la persona que es consideri més influent mundialment en l'àmbit de la creació de continguts enològics.
- Best food traveller. Es pretén premiar la persona que faci difusió en l'àmbit de la creació de continguts gastronòmics relacionats amb viatges.
- Premis Mos, d'àmbit local
- Millor ambaixador. Personatge públic que fa una divulgació més important de la gastronomia catalana en els mitjans digitals.
- Millor prescriptor/a de la cuina catalana. Millor creador o creadora de contingut de la gastronomia catalana sòlida.
- Millor prescriptor/a del vi. Millor creador o creadora de contingut en l'àmbit enològic català.
- Millor col·lectiu. Millor presència digital d'un col·lectiu relacionat amb l'enogastronomia catalana.
Criteris de valoració
Dins de l’àmbit de la gastronomia i l’enoturisme, es valora:
- Si la candidatura és per als Premis Bite, reconeixement a escala internacional
- Si la candidatura és per als Premis Mos, reconeixement en l'àmbit local
- Presència mediàtica en canals digital i impactes en xarxes socials
- L’actitud emprenedora, que es reflecteixi en actuacions concretes i contrastables.
- Contingut innovador o diferenciador en l’àmbit de la gastronomia i l’enoturisme.
- Que els continguts segueixin criteris sostenibles i èticament responsables.
Jurat i Lliurament dels premis
La unitat Màrqueting Relacional de l’Agència Catalana de Turisme rebrà les candidatures i recavarà tota la documentació necessària sobre les persones que hagin participat en els premis.
Un cop es tingui tota la informació es convocarà al jurat dels premis, que serà paritari i estarà format per nou persones, que representaran els diferents Departaments de la Generalitat vinculats amb la matèria dels premis. També seran part de l'òrgan les persones professionals i personalitats vinculades al món de l’alimentació, el turisme, la gastronomia, l’enologia, la digitalització i la gastronomia, així com una persona representant de l'Agència Catalana de Turisme.
El jurat serà l'encarregat de seleccionar les persones candidates, d'acord amb els criteris de valoració, i proposaran a les persones guanyadores de cada categoria.
La persona titular del Departament d'Empresa i Treball, com a president/a de l'Agència Catalana de Turisme, lliurarà els premis, en totes les seves categories en un acte públic, durant la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia. Aquest acte se celebrarà el dia 27 de maig al Teatre Nacional de Catalunya. Les candidatures guanyadores rebran una invitació oficial per assistir a l'acte.
En què consisteix el premi?
Els premis, que no tenen dotació econòmica, consisteixen en un diploma o una peça escultòrica per als projectes creatius de contingut digital que obtinguin la millor valoració del jurat.
Passos a fer
-
Primer pas
Participar
Terminis
Del 05/01/2024 al 20/03/2024Aquest tràmit només es pot fer per internet.
Cal que us identifiqueu quan envieu el formulari amb l’idCATMòbil o un certificat digital de:
- Persona física
- Persona jurídica
- Persona vinculada a una organització amb capacitat de representació
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Podeu consultar l’estat del tràmit:
Podeu consultar l’estat del tràmit:
- A Canal Empresa (amb idCAT Mòbil o/i certificat digital).
- A l’Estat de les meves gestions (amb l’identificador del tràmit i el DNI/NIF).
- Al telèfon 012 (amb l’identificador del tràmit i el DNI/NIF).
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quan es rep la resposta de l'Administració?
Quan es rep la resposta de l'Administració?
El termini màxim per resoldre i notificar és de sis mesos a comptar des de la publicació de la convocatòria al DOGC.
Si transcorregut el termini de sis mesos no s'ha rebut la resolució, s'entendrà que la sol·licitud està desestimada per silenci administratiu, d’acord amb l'article 24 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 54.2.e) de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
Quina resposta es rep?
Els membres del jurat valoraran les candidatures d'acord amb els criteris de valoració establerts a les bases dels premis i elaboraran una llista dels potencials candidats a rebre el premi per a cada subcategoria.
Després, es farà una primera reflexió, en un debat obert sobre de les candidatures, que permetrà conèixer i tenir una visió conjunta de cadascuna d'elles. Tot seguit, es preseleccionaran les candidatures i es prioritzaran d'acord amb els criteris de valoració que consten a les bases.
Finalment, es votaran les candidatures preseleccionades atorgant-los entre 0 i 5 punts. La candidatura que tingui més puntuació serà la guanyadora.La persona titular del Departament d'Empresa i Treball, en qualitat de president/a de l’Agència Catalana de Turisme, resoldrà l'atorgament del premi a les candidatures seleccionades.
Com es rep la resposta?
La resolució d'atorgament dels Premis Bite i Mos es notificarà mitjançant la seva publicació al Tauler electrònic de la Generalitat de Catalunya.
Els Premis es lliuraran el dia 27 de maig de 2024 a Barcelona
Es pot presentar un recurs si no s'està d'acord?
Contra la resolució, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs de reposició davant La persona titular del Departament d'Empresa i Treball en el termini d'un mes des de l'endemà de la seva publicació, segons el que estableixen l'article 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 77 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
També es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o qualsevol altre recurs que es consideri escaient.