Què has de saber?
Prestació per a les famílies en què hagi tingut lloc el naixement, adopció, tutela o acolliment d'un o més infants i que no superin un determinat nivell d’ingressos, per tal de prevenir situacions de vulnerabilitat.
La prestació està dirigida a famílies en què hagi tingut lloc un naixement, adopció, tutela o acolliment, sempre que no superin uns ingressos límit.
El termini de presentació dels formularis de sol·licitud de la prestació és d’1 mes a comptar des de l’endemà de la data del naixement, acolliment, adopció o tutela de l’infant. En el cas que la data de naixement no tingui correspondència en el mes següent, l’últim dia de termini serà l’últim dia del mes següent.
- Exemple: si neix el 8 de setembre es pot presentar la sol·licitud fins al 8 d’octubre.
- Exemple: si neix el 31 d’octubre es pot presentar la sol·licitud fins al 30 de novembre.
La documentació per a la sol·licitud de prestació és:
- En cas de tramitar la sol·licitud de manera telemàtica, inicialment no es requereix cap document perquè els requisits necessaris per percebre aquesta prestació són comprovats mitjançant la informació disponible a les diferents administracions públiques i accessibles a través dels serveis i consultes d'interoperabilitat existents. En el cas de necessitar algun tipus d'informació addicional, aquesta serà sol·licitada mitjançant un requeriment.
- Únicament en el cas de les persones que representin legalment a la persona que vol ser beneficiària de la prestació, és necessari que presentin el document acreditatiu de representació legal al personal que realitza la tramitació atesa a l'oficina.
- En el cas de presentar la sol·licitud presencialment cal mostrar al personal de l’oficina la documentació que s’indica a continuació per tal de facilitar totes les dades necessàries per realitzar la tramitació atesa de forma satisfactòria:
- Document identificador de la persona sol·licitant (DNI, NIE, etc.) per poder-se acreditar:
- En el cas de persones nacionalitzades en els darrers 5 anys, cal informar el número de NIE anterior.
- Dades identificadores de la segona persona sol·licitant (nom, cognoms, data de naixement, DNI, NIE, etc.) si escau.
- Dades identificadores de l’infant (nom, cognoms, data de naixement, Targeta sanitària individual - TIS, DNI o NIE). Si no es disposa inicialment, es requerirà amb posterioritat.
- En el cas de NIE, cal informar i acreditar el certificat d’estrangeria dels darrers 5 anys emès per la Direcció General de Policia (Secció d’Estrangeria).
- Adreça de correu electrònica de la persona sol·licitant o d'algun familiar o persona de confiança.
- Dades bancàries (IBAN del compte bancari del qual la persona sol·licitant o la persona cosol·licitant n'és titular).
- Conveni regulador de la separació o divorci, si és el cas.
- Títol de família nombrosa, si s’ha expedit fora de Catalunya.
- Document acreditatiu en cas de ser víctima de violència masclista.
- Document identificador de la persona sol·licitant (DNI, NIE, etc.) per poder-se acreditar:
Documents
Les famílies que sol·licitin la prestació econòmica han de complir els requisits següents:
- Les persones progenitores o assimilades sol·licitants han de ser residents legals a Catalunya. I una d'aquestes ho ha d'haver estat durant cinc anys, dos dels quals han de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud. Aquest requisit no és necessari per a les persones retornades que compleixin les condicions que estableix l'article 6 de la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i llurs descendents, i de segona modificació de la Llei 18/1996. La residència a Catalunya cal que sigui de manera efectiva i ininterrompuda. La residència no es considera interrompuda per absències inferiors a 90 dies durant els dos anys immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud. Per persones assimilades als progenitors s’ha d’entendre les persones adoptants dels infants que donin dret a la prestació, així com les que tinguin atribuïda la tutela o l'acolliment dels menors.
- Hi ha d’haver convivència dels membres de la unitat familiar en el moment de presentar la sol·licitud. S’entén que la unitat familiar està formada pels progenitors, o qualsevol d’ells en cas de família monoparental, i els infants, sempre que hi convisquin. També es consideren membres de la unitat familiar el cònjuge i la cònjuge o la persona que convisqui amb un vincle afectiu anàleg amb la persona progenitora dels infants, i els infants no comuns sempre que hi convisquin. Queden exempts d’aquest requisit els supòsits de ruptura de la convivència produïts per situacions de violència masclista acreditada suficientment amb els mitjans de prova que preveu la normativa vigent.
- No s’han de superar uns ingressos límit, establerts en la darrera convocatòria.
- La persona o persones que sol·liciten la prestació han d’exercir la guarda i custòdia de tots els infants que consten a la sol·licitud. En el supòsit de guarda compartida, qualsevol de les dues persones progenitores pot presentar la sol·licitud sempre que hi hagi convivència amb l’infant. En qualsevol cas, cada infant dóna dret a una única prestació, que es resol per ordre de presentació.
- En cas de tutela i acolliment, les persones sol·licitants han de ser persones físiques.
- La documentació identificativa de les persones sol·licitants ha de ser vigent en el moment de presentar la sol·licitud.
Aquest tràmit és gratuït.
Conceptes
S'entén per família nombrosa la que té reconeguda aquesta condició d’acord amb la legislació específica aplicable. Perquè la unitat familiar es valori com a família nombrosa, s'ha de disposar del títol corresponent vigent en el moment de presentar la sol·licitud o bé haver-lo sol·licitat amb anterioritat a la presentació de la sol·licitud la prestació.
S'entén per família monoparental la que té reconeguda aquesta condició d'acord amb la legislació específica aplicable. Perquè la unitat familiar es valori com a família monoparental, s'ha de disposar del títol corresponent vigent en el moment de presentar la sol·licitud o bé haver-lo sol·licitat amb anterioritat a la presentació de la prestació.
L'acolliment ha de ser preadoptiu o simple en família extensa o aliena. Una adopció precedida d'un acolliment que hagi donat lloc a ser persona beneficiària d’aquesta prestació no pot donar lloc a rebre'l novament.
En els casos d'infants acollits fora del territori de Catalunya, la figura de l'acolliment permanent s'equipara amb la figura de l'acolliment preadoptiu.
Compatibilitat
La prestació per naixement, adopció, tutela o acolliment sotmès al nivell d'ingressos de la unitat familiar són compatibles amb qualsevol altre ajut familiar que atorguin les administracions públiques.
Determinació del nivell d'ingressos
A l'efecte de determinar els ingressos de la unitat familiar, es consideren membres de la unitat familiar els progenitors, o qualsevol d’ells en cas de família monoparental, i els infants sempre que hi convisquin. També es consideren membres de la unitat familiar el cònjuge i la cònjuge o la persona que convisqui amb un vincle afectiu anàleg amb la persona progenitora dels infants, i els infants no comuns sempre que hi convisquin.
En el supòsit de dones que pateixen violència masclista o que superen una situació de violència masclista i que compleixen els requisits exigits es tenen en compte exclusivament els ingressos i les rendes individuals de cada dona i no es computen en aquests casos les rendes o els ingressos d’altres membres de la unitat familiar que hi conviuen.
Els ingressos límit de la unitat familiar establerts per accedir a la prestació es determinen en relació amb les parts general i especial de la base imposable de l'últim impost de la renda de les persones físiques (IRPF) multiplicant 16.000 euros pel coeficient que pertoqui en funció del nombre de persones que integren la unitat familiar.
Els coeficients i topalls d'ingressos anuals són els següents:
Membres |
Coeficient |
Base € |
Topall ingressos anuals € |
Fins a 3 membres |
1,00 |
16.000 |
16.000 |
Fins a 4 membres |
1,30 |
16.000 |
20.800 |
Fins a 5 membres |
1,60 |
16.000 |
25.600 |
Fins a 6 membres |
1,90 |
16.000 |
30.400 |
Fins a 7 membres |
2,20 |
16.000 |
35.200 |
Fins a 8 membres |
2,50 |
16.000 |
40.000 |
Fins a 9 membres |
2,80 |
16.000 |
44.800 |
Fins a 10 membres |
3,10 |
16.000 |
49.600 |
Per cada membre de més s'augmenta el coeficient en 0,30.
En cas que un membre de la unitat familiar tingui el reconeixement legal de persona amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%, s’aplica el coeficient corresponent a un membre més.
En cas de família monoparental, s'aplica el coeficient corresponent a un membre més i, en qualsevol cas, es considera un mínim de 4.
Quantia
La quantia de la prestació és de 650 euros per naixement, adopció, tutela o acolliment. Per a les famílies que tinguin reconegut el títol de família nombrosa o monoparental l'import és de 750 euros.
L'abonament es fa en un sol pagament a partir de la resolució d'atorgament.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar la prestació
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Podeu consultar l'estat del tràmit:
Podeu consultar l'estat del tràmit:
- A l'Àrea privada (amb idCATMòbil o/i certificat digital)
- A l'Estat de les meves gestions (amb l'identificador del tràmit i el DNI/NIF)
- Al telèfon 012
-
Tercer pas
Resposta a requeriment
Si reps un requeriment, pots contestar-lo clicant l’enllaç que inclou el requeriment. Si l’has rebut en paper, copia l'enllaç al navegador. Per accedir al formular-hi t’hauràs d’identificar amb el [...]
Si reps un requeriment, pots contestar-lo clicant l’enllaç que inclou el requeriment. Si l’has rebut en paper, copia l'enllaç al navegador. Per accedir al formular-hi t’hauràs d’identificar amb el teu certificat digital.
Si necessites ajuda per contestar el requeriment, et recomanem que demanis cita, mitjançat aquest enllaç o trucant al telèfon 012, per evitar-te temps d’espera i assegurar la disponibilitat de l’oficina per aquesta gestió.
- Consulta les condicions tècniques per tramitar en línia (Suport a la tramitació).
- Consulta com resoldre errors de tramitació.
Per respondre a un requeriment és necessari tenir un certificat digital o l’idCAT Mòbil i del navegador Chrome (versió 60 o superior).
-
Quart pas
Rebre resposta de l'Administració
Com i quan es notifica la resolució?
Com i quan es notifica la resolució?
El termini màxim per emetre i notificar la resolució és de sis mesos a comptar de l’endemà de la data de presentació de la sol·licitud. Transcorregut el termini fixat sense que s’hagi notificat resolució expressa, la sol·licitud s'ha d'entendre desestimada.
La resolució es notifica a les persones interessades per mitjans electrònics. Hi pots accedir des de la teva Àrea Privada. A més, pots demanar que t'enviem també la reesolució per correu postal.
Es pot presentar un recurs?
Contra la resolució de concessió o denegació de la prestació, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d’alçada en el termini d’un mes davant la persona titular de la Direcció General de Prestacions Socials.

Tràmits relacionats