Què has de saber?
S'impulsen projectes de transformació digital i nous models de negoci i la seva formació associada, amb l’objectiu de mantenir l’ocupació i millorar l’ocupabilitat de les persones treballadores en microempreses i per part de persones treballadores autònomes que ocupin fins a 10 persones treballadores, i que s'han vist agreujades pels efectes de la crisi sanitària.
Són prioritaris els projectes que plantegin pràctiques de transformació digital, nous models de negoci i noves formes de treballar, també sobre seguretat i salut laboral.
Termini: del 23 de juliol al 17 de setembre de 2020.
Organisme responsable
Altres organismes relacionats
A les entitats sense ànim de lucre, amb seu a Catalunya i amb vinculació als sectors del comerç, de l'hostaleria, del turisme i/o de la cultura, que acreditin que representen les microempreses i/o les persones treballadores autònomes dels sectors prioritzats a partir de convenis d’adhesió.
El termini per sol·licitar l'ajut és del 23 de juliol al 17 de setembre de 2020.
- El model de sol·licitud inclou la declaració responsable relativa al compliment dels requisits i obligacions i la Memòria del Projecte.
L'entitat sol·licitant haurà d'emplenar el model de sol·licitud incloent la informació sol·licitada.
El projecte ha de preveure la transformació digital i de nous models de negoci i la formació associada de les persones treballadores, i aquesta formació ha d'estar orientada al desenvolupament o implementació dels resultats del projecte. - Estatuts de l'entitat sol·licitant.
- Full de domiciliació bancària degudament omplert, si no s'ha presentat anteriorment, o han transcorregut més de cinc anys, o s'ha modificat el seu contingut, d'acord amb el model del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, disponible a l'adreça d'Internet.
- En cas d'agrupació, document de nomenament de la persona representant o apoderada única de l'agrupació, d'acord al que estableix l'article 9.2 e) de la Resolució de 15 de juliol de 2020.
- Les entitats sol·licitants que hagin negociat amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, l'Agència Tributària de Catalunya o la Tresoreria General de la Seguretat Social una pròrroga, un ajornament, una moratòria o qualsevol altra condició especial dels seus deutes, la documentació que acrediti aquesta prerrogativa especial.
Si algun d'aquests documents ja està presentat a qualsevol dels Departaments de la Generalitat de Catalunya, la seva aportació es pot substituir per una declaració de l'entitat sol·licitant a través del document de documentació ja aportada, disponible a la pàgina web del Consorci.
- Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda, per tal d'informar sobre la concurrència d'ajuts per a la mateixa activitat.
- Les d'entitats sense ànim de lucre, han d’ estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.
- Complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny, sobre l'aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment.
- Complir amb l'obligació d'indicar, d'acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i d'intervenir-hi en llurs centres de treball, de conformitat amb l'article 29 de la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, per aquelles entitats beneficiàries que siguin empreses amb 25 o més persones treballadores, i també d'acord amb el que indica l'article 48 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, referit a les mesures específiques per a la prevenció de l'assetjament sexual i per raó de sexe en el treball.
- Complir els requisits establerts als articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.
- En cas d'associacions ja constituïdes subjectes a les disposicions del Codi civil de Catalunya, disposar dels estatuts adaptats i inscrits abans del 31 de desembre de 2012, d'acord amb la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, modificada per la Llei 5/2011, de 19 de juliol i haver elaborat els comptes anuals i fer-los accessibles al públic d'acord amb l'article 322.15 de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya.
- No haver estat sancionades amb la sanció accessòria de pèrdua o exclusió a l'accés d'ajudes, bonificacions i beneficis derivats de l'aplicació dels programes d'ocupació o formació professional per a l'ocupació prevista en els articles 46 i 46 bis del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social sempre i quan la sanció sigui ferma i vigent.
- L'entitat de formació ha de disposar de capacitat tècnica per executar les actuacions subvencionables. A aquests efectes han d'acreditar:
- Disposar d'instal·lacions degudament inscrites en el corresponent Registre de centres i entitats de formació, en l'àrea professional objecte de la formació.
- Les instal·lacions i els recursos poden ser propis o bé de titularitat d'entitats terceres privades o públiques quan això no impliqui subcontractar l'execució de l'activitat formativa; en aquest cas, cal aportar l'acord o el contracte de disponibilitat corresponents.
-Disposar de recursos humans propis que es destinaran a la gestió de la formació. - Estar al corrent de pagament de les obligacions tributàries amb l'Estat i amb la Generalitat i les obligacions davant la Tresoreria General de la Seguretat Social. Aquesta obligació s'ha de mantenir al llarg de tot el procediment (en el moment de presentació de sol·licitud, previ a la resolució d'atorgament i abans de rebre qualsevol pagament).
- Complir amb l'obligació establerta en l'article 11 de la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, de no haver estat sancionades amb sancions greus o molt greus o condemnades perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionades per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, sempre i quan la sanció sigui vigent.
- Disposar d'un sistema d'organització i de gestió de la prevenció, d'acord amb la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, i el Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis de prevenció.
- Complir amb l'obligació de respectar la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'àmbit laboral i, amb aquesta finalitat adoptar mesures destinades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes. En el cas de les empreses incloses en els apartats 2, 3 i 4 de l'article 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones, modificat pel Reial decret Llei 6/2019, d'1 de març, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en el treball i l'ocupació, hauran d'elaborar i aplicar amb caràcter obligatori un Pla d'Igualtat. En el cas dels ens locals, tal i com estableix l'article 15 de la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, els que tenen òrgans específics de representació del personal a llur servei han d'aprovar un pla d'igualtat d'homes i dones.
- Respectar el dret d'accessibilitat per a les persones amb discapacitat d'acord amb la Llei 13/2014, de 30 d'octubre, d'accessibilitat.
- Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
- Disposar de l'acreditació mitjançant certificació negativa del Registre central de delinqüents sexuals, de les persones que treballen per a l'entitat beneficiària i que en l'exercici de les seves funcions tenen contacte habitual amb menors, no han estat condemnats en sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, tal i com estableix l'article 13.5 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor.
- Adherir-se al codi ètic que figura a l'annex d'aquesta Resolució.
- Complir amb les obligacions que es determinen en l'article 23 d'aquesta Resolució.
En cas de sol·licituds presentades per entitats agrupades, totes les entitats integrants de l'agrupació han d'acreditar aquests requisits, excepte aquelles que són específiques de les entitats de formació.
El compliment d'aquests requisits s'ha d'acreditar mitjançant la signatura de les declaracions responsables que inclourà la sol·licitud de la subvenció.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
L'ordenació del pagament de la bestreta del 90% de l'import de la subvenció es realitza en la mateixa resolució d'atorgament, sense necessitat d'aportar cap aval o garantia, atesa la naturalesa dels beneficiaris i la urgència i de la crisi sanitària.
El 10% restant es pagarà un cop l'entitat hagi justificat degudament l'execució de l'actuació.
Aquests ajuts són compatibles amb qualsevol altre ajut concedit amb la mateixa finalitat.
Els projectes han de reunir els requisits següents:
- Que ofereixin serveis als sectors del comerç, de l'hostaleria, del turisme i de la cultura.
- Que plantegin actuacions de transformació digital, nous models de negoci i/o noves formes de treballar, també sobre seguretat i salut laboral.
- Que continguin formació associada per al desenvolupament d’aquests projectes en les microempreses i treballadors autònoms que ocupin fins a 10 persones, amb la finalitat que puguin adaptar la prestació dels seus serveis a la nova realitat socioeconòmica.
Aquests projectes han de donar resposta als objectius següents:
- Respondre a les necessitats concretes de cada sector i a la realitat territorial de les empreses per adaptar-se a la realitat post COVID-19.
- Promoure la digitalització i la innovació tecnològica, la distribució de productes als consumidors de forma ecològica, el consum responsable, el reforçament de l'àmbit cultural i la generació de propostes industrials de producció de béns i serveis per la lluita contra la COVID-19.
- Afavorir l'elaboració d'eines i recursos per a la transformació dels models de negoci dels sectors afectats per la COVID-19, així com la innovació i/o adaptació tecnològica.
- Incidir en la millora dels perfils professionals de les persones treballadores del sector, mitjançant projectes de transformació i una oferta de formació associada que s’ajusti als requeriments professionals pel manteniment dels llocs de treball i la millora de l'ocupabilitat.
- Afavorir la participació de les microempreses i dels treballadors autònoms que ocupin fins a 10 persones en projectes que promoguin una transformació cap a la nova economia.
Les accions formatives s'han de dissenyar en el marc del projecte i han de possibilitar la transmissió de coneixements i habilitats als treballadors de les microempreses i treballadors autònoms associats, per tal de capacitar-los en l'ús de les noves eines, instruments o models de treball definits en el projecte.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Terminis
Del 23/07/2020 al 17/09/2020 -
Segon pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quan es rep la resposta de l'Administració?
Quan es rep la resposta de l'Administració?
El termini per dictar la resolució de les subvencions és de tres mesos a partir de l'endemà del dia que finalitzi el termini de presentació de sol·licituds. Transcorregut aquest termini sense que s'’hagi dictat i notificat resolució expressa, les entitats beneficiàries podran entendre desestimada la subvenció per silenci administratiu, sens perjudici del deure de resoldre de les administracions públiques.
Com i Quina resposta es rep?
La resolució d'atorgament o de denegació de les subvencions s'ha de notificar a les entitats interessades mitjançat l'aplicació Conforcat.
Es pot presentar recurs/reclamació?
La resolució d'atorgament o de denegació de la subvenció, que no exhaureix la via administrativa, pot ser objecte de recurs d'alçada davant de la persona titular de la Secretaria General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en el termini d'un mes, a comptar de l'endemà de la notificació de la resolució, segons el que estableix l'article 121 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 76 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.