La jornada, que s'ha celebrat virtualment aquesta setmana, aplega representants de les principals ciutats que allotgen esdeveniments i impulsen projectes en l'àmbit de l'economia circular
- La coordinadora d’economia circular i sostenibilitat d’ACCIÓ, Maite Ardèvol, ha participat en la sessió inaugural on ha explicat l’impacte de l’economia circular en la innovació i els seus beneficis per a l’entorn empresarial.
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- ha participat en la jornada inaugural de la Circular Economy Week London, la principal trobada internacional sobre economia circular que s’ha celebrat de manera virtual aquesta setmana. Aquestes jornades tenen per objectiu donar a conèixer exemples de bones pràctiques en economia circular i plantejar com pot mitigar l’impacte del canvi climàtic.
L’esdeveniment aplega els representants de les principals ciutats que allotgen esdeveniments vinculats a l’economia circular i que impulsen projectes en aquest àmbit. És el cas de Catalunya, que aquest 2020 acollirà el Circular Economy Hotspot, així com el de Glasgow (Escòcia) i Toronto (Canadà), que organitzaran la COP26 i el World Circular Economy Forum respectivament. A més, a Catalunya, ACCIÓ forma part de l’Ellen MacArthur Foundation, la principal organització internacional que impulsa l’economia circular.
La coordinadora d’economia circular i sostenibilitat d’ACCIÓ, Maite Ardèvol, ha participat aquest dilluns en la sessió inaugural de les jornades amb una ponència sobre l’impacte de l’economia circular en la innovació i els seus beneficis per a l’entorn empresarial. Durant la seva intervenció, Ardèvol ha destacat que “l’ecosistema català d’economia circular està creixent cada cop més, amb empreses, clústers centres tecnològics i de recerca implicats en projectes en aquesta direcció”. “Hem identificat més de 500 empreses molt innovadores que estan involucrades en projectes d’economia circular, incloent-hi els principals sectors econòmics en termes de PIB”, ha explicat. “A Catalunya, la innovació és una prioritat tant per al sector privat com per al públic, que dona suport a projectes d’R+D i de transferència tecnològica amb valor afegit”, ha assegurat.
En aquest sentit, segons Ardèvol, “l’economia circular ens proposa innovació amb propòsit, amb un impacte molt positiu per la societat, el medi ambient i l’economia”. Per a la representant d’ACCIÓ, “no només es tracta de responsabilitat per a les empreses, l’economia circular és font de riquesa, d’oportunitats, d’accés a nous mercats i una eina de diferenciació per crear una relació de valor amb els clients i proveïdors”.
Ardèvol també ha format part d’una taula rodona amb experts d’altres països en què s’han compartit bones pràctiques i experiències en l’àmbit de l’economia circular i la sostenibilitat, així com exemples de polítiques aplicades en aquest sector. Durant el debat també s’ha parlat sobre tendències de futur com ara el rol de l’economia circular un cop es superi la pandèmia de la Covid-19 i els sectors amb més potencial per introduir la innovació en aquest àmbit. Per Ardèvol, “estem vivint un moment molt difícil, però hem après moltes coses, hem vist com la intel·ligència col·lectiva i la innovació han estat i estan sent imprescindibles per a la solució de la crisi; també com la proximitat dels recursos és un valor a l'alça i com la disminució de la mobilitat, ha reduït la contaminació i al mateix temps ha accelerat canvis per a una mobilitat urbana sostenible i la digitalització massiva”.
“Si mantenim el que hem après, tenim més opcions de gestionar l’emergència climàtica i posar en pràctica estratègies d’economia circular, que necessiten la col·laboració en les cadenes de valor, la reconfiguració de la disponibilitat de recursos i garanties d'aprovisionament, i que ens proposen com a recepta la innovació social i empresarial com a mesura de xoc a curt i mig termini per a una economia regenerativa”, ha explicat.
Es tracta de la tercera edició de la Circular Economy Week London, organitzada per la London Waste and Recycling Board (LWARB), una entitat vinculada a l’ajuntament de la capital britànica. Anteriorment, l’esdeveniment s’havia celebrat presencialment a Londres, però que enguany s’ha hagut d’adaptar la seva programació com a conseqüència de la situació generada arran de la Covid-19.
Segons la coordinadora d'economia circular i sostenibilitat d’ACCIÓ, Maite Ardèvol, “l’economia circular ens proposa innovació amb propòsit”