La ‘VIII Jornada de canvi estratègic en clústers’, organitzada per ACCIÓ -i l'IESE Business School, ha analitzat tres casos empresarials de diferents sectors que han aplicat un canvi estratègic
Més de 200 directius d’empreses catalanes han participat aquest dijous al matí a la ‘VIII Jornada de canvi estratègic en clústers’, organitzada per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- en col·laboració amb l’escola de negocis IESE Business School amb l’objectiu d’analitzar tres casos empresarials de diferents sectors que han aplicat un canvi estratègic per poder-se adaptar als canvis de l’entorn, accelerats per la pandèmia i seguir essent competitius. Es tracta de Vallformosa (membre del clúster vitivinícola, Innovi), ITA (Clúster de Salut Mental) i Filmin (Clúster Audiovisual de Catalunya).
El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha inaugurat la sessió, que enguany s’ha hagut de celebrar de manera virtual com a conseqüència de la pandèmia. En el seu discurs, Romero ha destacat que “avui ens focalitzem en identificar oportunitats de canvi estratègic, que en aquests moments són més importants que mai”, un àmbit en què “la política de clústers fa especialment èmfasi”. Segons Romero, és fonamental “tenir una estratègia de canvi que ens permeti adaptar-nos a les circumstancies adverses que anem tenint”. També ha destacat que segons un estudi d’ACCIÓ “el 80% de les empreses que formen part d’un clúster considera que el fet de ser-ne membres els posiciona millor i els ajuda per superar circumstàncies com les que estem vivint a dia d’avui”. El conseller delegat d’ACCIÓ també ha recordat que Catalunya compta amb més de 25 anys d’experiència en política de clústers, a través del programa Catalunya Clústers, una estratègia que s’ha anat “adaptant i transformant per adaptar-se a la realitat de les empreses”.
L’acte també ha comptat amb la participació del professor de la IESE Business School José Luís Nueno. A partir de l’any vinent, alumnes de l'IESE de tot al món estudiaran els casos de Vallformosa, ITA i Filmin.
- Vallformosa és una empresa elaboradora de vins i escumosos amb gran presència internacional i més de 150 anys d’història. Cada any, el celler inverteix en la modernització de les seves instal·lacions per millorar la qualitat dels seus productes i el procés de producció. Al mateix temps, treballa per garantir la sostenibilitat dels seus processos amb iniciatives per reduir el consum d’aigua en el procés productiu, reciclar els residus que genera i obtenir el seu consum elèctric d’energies renovables. Vallformosa també ha incorporat nous formats de producte, tots els seus productes són aptes per a vegans i gran part ecològics. Col·labora estretament amb els agents que conformen el circuit d’elaboració del cava: viticultors, elaboradors, proveïdors i consumidors. L’empresa és membre del clúster vitivinícola, Innovi.
- Fundada l’any 1998, ITA és una xarxa de recursos assistencials especialitzada en salut mental, centrada específicament en el tractament dels trastorns alimentaris (TCA), trastorns de conducta (TC), trastorns del neurodesenvolupament, addiccions i psiquiatria general. Al llarg dels anys, el grup, que té uns ingressos anuals d’uns 50 milions d’euros, ha constituït una xarxa de recursos de salut mental a Catalunya i l’estat espanyol, que inclouen unitats d’hospitalització, centres d’hospitalització de dia, consultes externes i unitats d’atenció familiar. Des de l’inici de la pandèmia, ITA ha treballat en desenvolupament de programes en línia per poder seguir donant resposta a les necessitats dels pacients, com és el cas de pacients de l'hospital de dia i per a famílies de persones amb desordres alimentaris. ITA forma part del Clúster de Salut Mental.
- Filmin és una plataforma en línia pionera de cinema i sèries, que compta amb un catàleg de més de 15.000 continguts i calcula arribar a una facturació de 15 milions d’euros aquest 2020 (gairebé triplicant els resultats de 2019). Coincidint amb la pandèmia, la plataforma ha crescut en audiència i visibilitat entre els aficionats al cinema. Per adaptar-se a l’increment de la demanda, Filmin ha impulsat millores tecnològiques per oferir un millor servei i més continguts. L’empresa ha anunciat recentment que els fons de capital risc Nazca Capital i Seaya Ventures han entrat en el seu accionariat amb l’objectiu de consolidar el seu posicionament i accelerar la seva expansió internacional. Filmin és membre del Clúster Audiovisual de Catalunya.
Aquest 2020 s’ha celebrat la vuitena edició d’aquesta jornada i, fins al moment, prop de 2.800 alumnes de l’IESE procedents de països com Dinamarca, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Suïssa, els Estats Units, l’Argentina o Brasil han estudiat els casos de canvi empresarials que s’han donat a conèixer en aquestes sessions per analitzar dels reptes als quals s’han enfrontat i les oportunitats de negoci que han trobat a través de la participació en un clúster, als quals se sumaran a partir d’avui els analitzats enguany.
Què és un clúster?
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinèrgies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. A Catalunya, els clústers representen el 30% del PIB (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. En formen part 2.700 socis, que representen un teixit divers d’actors, ja que un 66% són pimes, un 11% de grans empreses, un 11% de centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement; un 10% de startups, entre altres agents de l’entorn.
Actualment 29 clústers formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, una iniciativa que té l’objectiu d’ajudar-los a enfocar la seva estratègia, capacitar els cluster managers, cofinançar projectes estratègics i organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altres.
Catalunya compta amb més de 25 anys d'experiència en el desenvolupament de clústers a través del programa Catalunya Clústers