El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i el president de Barcelona Tech City, Miguel Vicente, han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració per obrir aquests espais a partir de finals del 2021
- ACCIÓ aportarà 275.000 euros a Barcelona Tech City fins al 2022 per tal d’impulsar els dos nous espais de l’Urban Tech Campus.
- Ja han començat les obres del Pier de salut, que s’ubicarà al número 26 de Via Laietana, edifici propietat de Nuñez i Navarro, i entrarà en funcionament amb un espai de 6.000 m2.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i el president de Barcelona Tech City, Miguel Vicente, han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració que permetrà posar en marxa l’any 2022 dos nous espais dedicats a la mobilitat urbana i la salut. Es tracta de dos nous ‘piers’ que volen aglutinar startups, grans companyies, universitats, hospitals, acceleradores i agents de l’entorn amb l’objectiu de fer créixer aquests dos sectors estratègics de l’economia catalana i l’ecosistema de startups de Barcelona i Catalunya en el seu conjunt.
El primer dels nous ‘piers’, que donarà cabuda a l’ecosistema emprenedor i innovador en el sector de la salut, s’ubicarà a l’antiga seu del Departament de Polítiques Digitals, a la Via Laietana 26, i comptarà amb un espai de 6.000 m2. Ja han començat les obres de remodelació de l’edifici, propietat de Nuñez i Navarro, i la previsió és que estigui llest a finals del 2021. Pel que fa a l’espai destinat a la mobilitat, encara no està tancada la seva ubicació.
Per al desenvolupament d’aquest hub de salut, Barcelona Tech City ja ha signat acords amb Catalonia Bio&Healthtech i amb l’Hospital de la Vall d’Hebron. El projecte compta amb el suport d’empreses que ja són partners de l’associació i l’objectiu és incorporar-hi també universitats i centres de recerca.
L’acord contempla que ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- aporti 275.000 euros fins al 2022 per tal que Barcelona Tech City pugui posar en marxa els dos nous espais, que s’emmarquen dins del projecte Urban Tech Campus d’aquesta entitat. Aquest projecte es basa en l’impuls a una xarxa d’espais que es configuren com a hubs d’innovació, especialitzats en sectors o tecnologies de gran potencial i que articulen al seu voltant agents de tot tipus, tant públics com privats.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha destacat que “des de la Generalitat hem de facilitar projectes com aquests dos nous piers, que tenen un fort efecte multiplicador en la generació de centenars de projectes empresarials innovadors i que fan avançar el país des d’un punt de vista tecnològic”. Tremosa ha destacat que “vivim un revolució digital que és equiparable a la revolució industrial perquè multiplicarà la productivitat de manera transversal a tota l’economia, per això és molt important que des de l’administració impulsar projectes com aquest”.
De la seva banda, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha destacat que “el suport d’ACCIÓ a Barcelona Tech City per a la posada en marxa d’aquests dos nous espais s’emmarca dins les actuacions de l’agència per enfortir l’ecosistema de startups de Barcelona i Catalunya”. En aquest sentit, per Romero, projectes com aquests dos nous piers “han de contribuir a accelerar la transformació digital i la incorporació de tecnologia disruptiva a sectors prioritaris de la indústria, així com augmentar el nombre de projectes de base tecnològica”.
El president de Barcelona Tech City, Miguel Vicente, ha afegit que “el rotund èxit i la importància que han adquirit el Pier01 i el Pier03 i el futur Pier05 Fintech com a pols d’inversió internacional i talent, han demostrat que Barcelona té el potencial de ser el hub tecnològic i emprenedor més important del sud d’Europa. Amb el desenvolupament del projecte Urban Tech Campus, Barcelona Tech City segueix fent créixer aquest ecosistema en uns moments en què necessitarem més que mai enfocar l’economia cap a sectors que ens facin més competitius i ens permetin créixer”. Pel CEO de Barcelona Tech City, Miquel Martí, “estem molt il·lusionats al veure l’impuls que està agafant el projecte Urban Tech Campus. A través dels dos nous piers podrem vertebrar el creixement, no només dels sectors de salut i mobilitat, sinó de tot l’esquema tecnològic de Catalunya”. “Comptar amb el suport estratègic, tècnic i en recursos d’una entitat com ACCIÓ ens permet seguir creixent amb molta solvència”, explica.
Actualment, Barcelona Tech City ja gestiona dos hubs d’innovació, el Pier01 i el Pier03 a la zona marítima de Barcelona, així com el club social El Palauet, al Passeig de Gràcia. Així mateix, ja té aprovades i a punt de començar les obres del Pier05, que s’erigirà com al hub fintech a la seu de la Borsa de Barcelona.
L’ecosistema de startups a Catalunya
Segons dades d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha actualment 1.500 startups (dades 2019), un 38% més que fa tres anys. Aquestes empreses ocupen 16.900 treballadors, un 19% dels quals són estrangers. Per sectors, les startups catalanes es dediquen sobretot a les TIC, l’oci i la salut, mentre que pel que fa a la tecnologia, el 64% de les empreses emergents catalanes treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, sobretot en els camps del cloud computing data, l’internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial i els sistemes integrats.
Segons dades d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha actualment 1.500 startups