La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha presentat la nova política d’innovació de la Generalitat “amb l’objectiu que l’empresa catalana innovi més per ser més competitiva, creant llocs de treball qualificats, aportant més valor afegit i creant riquesa pel país”
- La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha presentat la nova política d’innovació de la Generalitat “amb l’objectiu que l’empresa catalana innovi més per ser més competitiva, creant llocs de treball qualificats, aportant més valor afegit i creant riquesa pel país”..
- Betriu ha anunciat que la Generalitat, d’acord amb l’Estratègia Industrial de Catalunya, destinarà més de 103 milions d’euros en ajuts a projectes d’innovació d’empreses catalanes provinents dels Fons Feder.
- Es vehicularan a través de les Comunitats RIS3CAT, el programa Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament i els Cupons d’Innovació, que implicaran 4.500 empreses i agents del sistema d’innovació català.
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, destinarà més de 103 milions d’euros provinents dels Fons Feder entre el 2015 i el 2020 per donar suport a projectes d’innovació d’empreses catalanes. Amb aquests ajuts es mobilitzaran 275 milions d’euros per part d’empreses catalanes en inversions per desenvolupar projectes d’innovació d’alt impacte, crear nous productes i serveis així com dur a terme testeigs i validacions experimentals de nous prototips, entre d’altres.
La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha presentat aquest dimecres en roda de premsa els instruments a través dels quals es vehicularan aquests ajuts: les Comunitats RIS3CAT, el programa Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament i els Cupons d’Innovació. A banda de mobilitzar 275 milions d’euros en inversions en innovació per part d’empreses catalanes, aquests programes implicaran 13.000 persones i 4.500 empreses i agents del sistema d’innovació català.
Betriu ha subratllat que aquests programes estan dissenyats perquè tinguin “un gran impacte en el teixit empresarial català i en l’economia productiva del país”. Segons la consellera delegada d’ACCIÓ, “estem convençuts que una bona política d’innovació és una clara estratègia per fer que les nostres empreses puguin innovar més, generar més i millor valor afegit, siguin capaces de crear llocs de treball qualificats i tinguin un impacte de sostenibilitat en el futur de la nostra indústria”. En definitiva, ha assegurat Betriu, “això traduirà en generació de riquesa al nostre país”.
Aquests ajuts s’emmarquen en la nova política d’innovació impulsada per la Generalitat, que té per objectiu que a Catalunya hi hagi més empreses innovadores, més innovació a les empreses, més tecnologia al mercat i més innovació internacional, fomentant la cooperació entre companyies i la sistematització de la innovació. Fruit de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent RIS3CAT i d’acord amb l’Estratègia Industrial de Catalunya, es persegueix que a través de la innovació l’empresa catalana sigui més competitiva, creï llocs de treball qualificats i aporti més valor afegit, fet que es traduirà en la creació de riquesa pel país. La nova política també s’adeqüen a la realitat que ha fet palesa el Baròmetre de la Innovació a Catalunya, que radiografia l’estat actual de la innovació al teixit empresarial català.
Les Comunitats RIS3CAT
Les Comunitats RIS3CAT són una estratègia pionera a Europa per transformar el teixit empresarial català. Es tracta d’agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació, que mitjançant projectes de 3 anys crearan nous productes i serveis donant resposta a les necessitats de la societat a través de la innovació, amb una orientació sectorial i tecnològica. D’aquesta manera, s’impulsarà la creació d’ocupació d’alt nivell tècnic i científic i futures inversions tècniques i productives. D’aquesta manera, segons Núria Betriu, “les Comunitats RIS3CAT desenvoluparan projectes col·laboratius d’alt impacte, projectes transformadors dels sectors econòmics del país”.
Cada comunitat estarà formada per un mínim de vuit membres, quatre dels quals hauran de ser empreses. Els altres seran centres tecnològics, universitats o hospitals. Es preveu que hi haurà unes 15 comunitats, que es crearan d’acord amb els set àmbits sectorials líders en què Catalunya té avantatges competitius: Alimentació; Química, energia i recursos; Sistemes industrials; Indústries relacionades amb la mobilitat sostenible; Indústries basades en el disseny; Indústries de la salut i Indústries culturals i basades en l’experiència.
Ens els pròxims dies les empreses i agents que hagin pres la decisió de formar una Comunitat RIS3CAT podran presentar-se a la convocatòria que obrirà la Generalitat per acreditar-les, amb l’objectiu que quedin constituïdes a finals d’any i comencin els seus plans d’actuacions. A aquesta iniciativa es destinaran 72 milions d’euros dels Fons FEDER de la Comissió Europea (període 2015-2020), es mobilitzaran 200 milions d’euros, i hi participaran 1.700 empreses i agents del sistema d’innovació català i 6.200 persones. També es preveu la creació de 270 llocs de treball.
Els Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament
Els Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament promouen projectes d’R+D d’empreses catalanes per aconseguir nous productes i serveis diferencials, transformant econòmicament el teixit empresarial català. Es duen a terme de manera individual o mitjançant consorcis empresarials que també compten amb la participació de centres públics i privats de recerca, centres tecnològics i altres agents del sistema d’innovació, catalans i de tot el món.
Betriu ha destacat que “els Nuclis d’Innovació Industrial són projectes de dimensió més mitjana, que responen a una estratègia empresarial pròpia, de dos anys de durada, amb un impacte a curt termini, amb projectes que han de generar ocupació directa i inversions industrials per fer créixer el nivell d’innovació de les nostres empreses”.
Fins al 2020, la Generalitat destinarà 30 milions d’euros per donar suport a 330 projectes de 1.700 empreses i agents, que a nivell agregat invertiran 72 milions d’euros.
Els Cupons d’Innovació
Amb l’objectiu de facilitar l’accés de les empreses catalanes d’entre 6 i 100 treballadors a alts nivells d’innovació, la Generalitat impulsa els Cupons d’Innovació. Es tracta de descomptes econòmics directes en forma de cupons, que es poden bescanviar amb un proveïdor acreditat per ACCIÓ de forma ràpida, àgil i flexible. D’aquesta manera les s’intensifica la cooperació i col·laboració entre pimes i els centres tecnològics de Catalunya, com Eurecat –centre resultant de la integració dels centres tecnològics avançats de Catalunya-, els centres TECNIO i altres agents del sistema d’innovació català.
“Aquest instrument està orientat d’una manera molt clara a fomentar que hi hagi més empreses que apostin per la innovació com una línia estratègica de creixement: és un ajut per incentivar aquesta iniciació a la innovació”, ha resumit la consellera delegada d’ACCIÓ.
Els imports dels ajuts se situen entre els 3.000 i els 5.000 euros, i ACCIÓ garanteix una resposta a les sol·licituds en 15 dies. D’aquesta manera, els Cupons d’Innovació esperonen les inversions de les empreses en innovació, la creació d’ocupació, la millora de la gestió de la innovació i la transferència tecnològica. Entre el 2015 i el 2020 es destinaran 1,5 milions d’euros per donar ajuts a 480 projectes, que involucraran 2.000 persones i mobilitzaran una inversió de 3,3 milions d’euros.
La Generalitat mobilitzarà 275 ME d'inversió en innovació per part d'empreses catalanes en el període 2015-2020