Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui a La Llotja amb empresaris que volen iniciar negocis internacionals. Els mercats més demanats han estat Colòmbia, Argentina i Xile
- Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui a La Llotja amb empresaris que volen iniciar negocis internacionals. Els mercats més demanats han estat Colòmbia, Argentina i Xile.
- La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha explicat que les empreses lleidatanes tenen 154 filials a l’estranger i que a la demarcació hi ha implantades 129 multinacionals.
- Lleida ha estat la província amb un major creixement de les exportacions en el primer trimestre de 2015 (9,6%), impulsada pel sector agroalimentari i químic.
Lleida, 16 de juny de 2015.– Més de 70 empreses lleidatanes han rebut assessorament per obrir negocis a l’estranger aquest dimarts a Lleida en el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització. Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui a La Llotja amb empresaris que tenen projectes internacionals i els mercats més demanats han estat Colòmbia, Argentina i Xile.
La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha explicat que la internacionalització de les empreses “ha estat un dels motors de creixement, l’estratègia que ens ha permès durant aquests anys fer front a la crisi, generar llocs de treball i poder afrontar ara aquest procés de recuperació amb més sostenibilitat i mes valor afegit”.
Betriu ha anunciat que les empreses lleidatanes tenen 154 filials a l’estranger. Principalment són dels sectors de l’alimentació, construcció i material elèctric i electrònic, i estan establertes, per ordre, a Romania, França, Alemanya i Portugal.
Betriu ha explicat també que, segons un nou cens elaborat per ACCIÓ, a la demarcació de Lleida hi ha implantades 129 empreses multinacionals que treballen principalment en els sectors de l’alimentació, energia, gas i aigua i construcció. Els principals països d’origen d’aquestes empreses són Andorra, Dinamarca, Curaçao i França.
Pel que fa a les exportacions, Betriu ha explicat que Lleida ha estat la província amb un major creixement de les vendes a l’exterior en el primer trimestre de 2015 (9,6%), impulsada pel sector agroalimentari i químic. De fet, el sector agroalimentari concentra prop del 50% de les exportacions lleidatanes. Un total de 2.254 empreses lleidatanes van exportar el 2014, un 15,1% més que el 2008. D’aquestes, 755 ho fan de forma regular, és a dir, en els últims quatre anys consecutivament. Aquesta xifra representa un increment del 7% des de 2008.
La xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya
El Departament d’Empresa i Ocupació continua impulsant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya, amb un àmbit d’actuació de més de 90 països. Betriu ha explicat els canvis que experimentarà la xarxa durant el període 2015-2016. Al 2015, l’antena comercial d’Accra canvia a Oficina Exterior de Catalunya i l’antena tecnològica de Tel Aviv s’amplia amb Oficina Exterior de Catalunya. També s’ha creat recentment l’antena tecnològica de Boston i s’obrirà una nova oficina a Panamà abans de finals d’any.
Pel que fa al 2016, estan previstes les obertures de noves Oficines a Belgrad, Teheran, San Francisco (com a ampliació de la presència a Silicon Valley). Addicionalment, l’antena comercial de Lima passarà a ser Oficina Exterior de Catalunya. Al 2016 també es posaran en marxa quatre noves antenes a Kazakhstan, Kènia, Senegal i Angola.
En els últims quinze mesos, les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya d’ACCIÓ han donat suport a 50 projectes d’internacionalització d’empreses de les comarques lleidatanes.
La XXII Setmana de la Internacionalització a Lleida
A Lleida ha tingut lloc el seminari “Agroindústria. Un sector en ple creixement a Xile, Colòmbia i Perú” amb els directors de les Oficines Exteriors de Catalunya a Buenos Aires i a Bogotà. Durant la sessió s’ha explicat que l’agroindústria a Colòmbia, Xile i Perú representa un percentatge important del PIB, però el sector està poc automatitzat i encara és molt intensiu en l’ús de mà d’obra. El creixement de les seves economies (entre un 2,5 i un 3,7% previst per aquest any 2015), motiva la inversió en tecnologies per millorar els processos de producció, transformació i empaquetament dels productes, així com disminuir els costos de mà d’obra.
També s’ha celebrat el seminari “Cooperar per competir: la Cooperació Empresarial per a la Internacionalització", on s’han presentat diferents eines a l’abast de les empreses per executar un projecte internacional conjunt.
La XXII Setmana de la Internacionalització es celebra fins divendres a Reus, Manresa, Girona i Tortosa, i acabarà divendres en un acte central al Palau de Congressos de Catalunya.
70 empreses de Lleida s’entrevisten amb els directors de les Oficines Exteriors de Catalunya