ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Una setantena d’empreses de Tarragona s’entrevisten amb els directors de les Oficines Exteriors de Catalunya

Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui a la Fira de Reus amb empresaris que volen iniciar o consolidar negocis internacionals. Els mercats més sol·licitats han estat Brasil, Ghana i Rússia.

Nota de premsa d’ACCIÓ
  • Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui a la Fira de Reus amb empresaris que volen iniciar o consolidar negocis internacionals. Els mercats més sol·licitats han estat Brasil, Ghana i Rússia.
  • En el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial s'ha donat a conèixer que les empreses de Tarragona tenen 222 filials a l’estranger i que a la demarcació hi ha implantades 241 multinacionals.
  • Les exportacions de Tarragona han experimentat un creixement del 23,1% des del 2008, i en aquest període el nombre d’empreses exportadores ha crescut un 50%.

Reus, 16 de juny de 2015.– Una setantena d’empreses de Tarragona s'han reunit aquest dimarts a la Fira de Reus amb directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya arreu del món per impulsar els seus projectes d'internacionalització, en el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial. Així, els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya a Accra, Moscou, Istanbul, Johannesburg, Lima, Montreal, São Paulo, Silicon Valley, Sydney, París, Pequín i Varsòvia s’han desplaçat a les comarques de Tarragona per assessorar personalment empreses que volen iniciar o consolidar la seva activitat exterior. Els mercats més sol·licitats per les companyies de Tarragona han estat Brasil, Ghana i Rússia.

El secretari general d’Empresa i Ocupació, Xavier Gibert, ha inaugurat la jornada de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial celebrada a Reus, acompanyat pel delegat del Govern a Tarragona, Joaquin Nin, i el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació de l'Ajuntament de Reus, Marc Arza.

Durant la inauguració, Gibert ha assegurat que la internacionalització «no és una aposta conjuntural, sinó és un model de negoci robust, basat en la qualitat i la competitivitat.» El secretari general ha destacat que «el conjunt de productes i serveis que les empreses catalanes han venut més enllà de Catalunya supera els 102.000 milions d'euros, més de la meitat de les quals van més enllà de l'Estat espanyol». «Això vol dir estar competint amb el conjunt d'empreses i països més desenvolupats del món, fet que requereix innovació permanent, producte i servei de qualitat, fet amb talent», ha explicat.

En el marc de la jornada s'ha donat a conèixer que les empreses de Tarragona tenen 222 filials a l’estranger. Principalment són dels sectors de l’alimentació, la metal·lúrgia, la construcció i el sector químic, i estan establertes, per ordre, a Romania, Portugal, Alemanya, França, Itàlia, Brasil i els Estats Units. Gibert ha inaugurat la jornada a Reus.

També s'ha destacat que, segons un nou cens elaborat per ACCIÓ, a la demarcació de Tarragona hi ha implantades 241 empreses multinacionals que treballen principalment en els sectors de la química, la logística i els transports i l’alimentació. Els principals països d’origen d’aquestes empreses són Alemanya, França, Països Baixos, Estats Units, Itàlia i el Regne Unit.

Pel que fa a les exportacions, les vendes a l’exterior de Tarragona han experimentat un creixement del 23,1% des del 2008, i en aquest període el nombre d’empreses exportadores ha crescut un 50%. Així, l’any passat les exportacions de Tarragona van superar els 7.000 milions d’euros, situant-se com la segona demarcació que més ven a l’exterior de Catalunya. Els principals sectors exportadors de la demarcació de Tarragona són els materials plàstics, els combustibles, els aparells i material elèctric i la química. El 2014 es van registrar gairebé 3.000 companyies que van exportar.

La xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya

El Departament d’Empresa i Ocupació continua impulsant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya, amb un àmbit d’actuació de més de 90 països. És un dels actius de la Generalitat que s’adapta contínuament a l’evolució del context econòmic i al potencial que ofereixen els diferents mercats. Així, al 2015, l’antena comercial d’Accra canvia a Oficina Exterior de Catalunya i l’antena tecnològica de Tel Aviv s’amplia amb Oficina Exterior de Catalunya. També s’ha creat recentment l’antena tecnològica de Boston i s’obrirà una nova oficina a Panamà abans de finals d’any.

Pel que fa al 2016, estan previstes les obertures de noves oficines a Belgrad, Teheran, San Francisco (com a ampliació de la presència a Silicon Valley). Addicionalment, l’antena comercial de Lima passarà a ser Oficina Exterior de Catalunya. Al 2016 també es posaran en marxa quatre noves antenes a Kazakhstan, Kènia, Senegal i Angola.

En els últims quinze mesos, les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya d’ACCIÓ han donat suport a 45 projectes d’internacionalització d’empreses de les comarques de Tarragona.

La XXII Setmana de la Internacionalització a Tarragona

En el marca de la XXII Setmana de la Internacionalització, a Tarragona s’ha organitzat una taula rodona amb les empreses Gomà-camps i SP Veterinària. També s’han celebrat les ponències “Logística i finançament: dos elements claus en internacionalització” i “Factors a tenir en compte per exportar des del Port de Tarragona”.

La XXII Setmana de la Internacionalització es celebra fins divendres a Lleida, Manresa, Girona i Tortosa, i acabarà divendres en un acte central al Palau de Congressos de Catalunya.

Una setantena d’empreses de Tarragona s’entrevisten amb els directors de les Oficines Exteriors de Catalunya