Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui al Parc Científic i Tecnològic de la UdG amb empresaris que volen iniciar negocis internacionals. Els mercats més demanats han estat Dinamarca, Singapur i els Emirats Àrabs Units
- Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui al Parc Científic i Tecnològic de la UdG amb empresaris que volen iniciar negocis internacionals. Els mercats més demanats han estat Dinamarca, Singapur i els Emirats Àrabs Units.
- El director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau, ha explicat que les empreses gironines tenen 365 filials a l’estranger i que a la demarcació hi ha implantades 245 multinacionals.
- Girona ha estat la segona província amb un major creixement de les exportacions el 2014 (2,9%), impulsada pel sector agroalimentari, de la maquinària i de les manufactures.
Girona, 17 de juny de 2015.– Prop de 120 empreses gironines han rebut assessorament per obrir negocis a l’estranger aquest dimarts a Girona, en el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització. Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui al Parc Científic i Tecnològic de la UdG amb empresaris que tenen projectes internacionals i els mercats més demanats han estat Dinamarca, Singapur i els Emirats Àrabs Units.
El director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau, ha explicat que “l’economia de les comarques gironines està internacionalitzada i està oberta al món”. “Les empreses”, ha dit, “veuen que tenen capacitat competitiva en producte, qualitat, valor afegit i innovació, i consideren que el món és el mercat domèstic”.
Grau ha anunciat que les empreses gironines tenen 365 filials a l’estranger. Principalment són dels sectors de maquinària i equips, alimentació, fusta i suro (inclou moble), immobiliari, químic i metal·lúrgic; i estan establertes, per ordre, a França, Portugal, Itàlia, els Estats Units, Alemanya, el Regne Unit i Brasil.
Grau ha explicat també que, segons un nou cens elaborat per ACCIÓ, a la demarcació de Girona hi ha implantades 245 empreses multinacionals que treballen principalment en els sectors immobiliari; manufactura de joguines, joieria, esport i instruments musicals; alimentació; i maquinària i equips;. Els principals països d’origen d’aquestes empreses són França, els Països Baixos, Itàlia, Alemanya, els Estats Units i el Regne Unit.
Pel que fa a les exportacions, Grau ha explicat que les vendes a l’exterior de les empreses gironines han crescut un 2,9% el 2014 i que aquesta demarcació ha estat la segona (per darrera de Barcelona) amb un major creixement durant l’any passat, impulsat pel sectors agroalimentari, de la maquinària i de les manufactures. De fet, el sector agroalimentari concentra més del 25% de les exportacions gironines. Un total de 3.316 empreses gironines van exportar el 2014, un 33,1% més que el 2008. D’aquestes, 1.056 ho fan de forma regular, és a dir, en els últims quatre anys consecutivament. Aquesta xifra representa un increment del 6% des de 2008.
La xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya
El Departament d’Empresa i Ocupació continua impulsant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya, amb un àmbit d’actuació de més de 90 països. Grau ha explicat els canvis que experimentarà la xarxa durant el període 2015-2016. Al 2015, l’antena comercial d’Accra canvia a Oficina Exterior de Catalunya i l’antena tecnològica de Tel Aviv s’amplia amb Oficina Exterior de Catalunya. També s’ha creat recentment l’antena tecnològica de Boston i s’obrirà una nova oficina a Panamà abans de finals d’any.
Pel que fa al 2016, estan previstes les obertures de noves oficines a Belgrad, Teheran, San Francisco (com a ampliació de la presència a Silicon Valley). Addicionalment, l’antena comercial de Lima passarà a ser Oficina Exterior de Catalunya. Al 2016 també es posaran en marxa quatre noves antenes a Kazakhstan, Kènia, Senegal i Angola.
En els últims quinze mesos, les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya d’ACCIÓ han donat suport a 80 projectes d’internacionalització d’empreses de les comarques gironines.
La XXII Setmana de la Internacionalització a Girona
A Girona ha tingut lloc el seminari “Països escandinaus. Claus d’èxit per fer negoci” amb l’analista de mercat de l’Oficina Exterior de Catalunya a Copenhaguen. Durant la sessió s’ha explicat que el bloc nòrdic (Finlàndia, Suècia, Noruega i Dinamarca) té una de les societats amb més poder adquisitiu del món i representa per a Catalunya múltiples oportunitats en termes d’intercanvi comercial i tecnològic. Per tal de fer-hi negocis cal tenir en compte requisits addicionals com ara els relacionats amb la responsabilitat econòmica social i ambiental, així com la cultura corporativa.
També s’ha celebrat el seminari “Desmitificant mites. L'Índia, un mercat en ple creixement", amb el director de l’Oficina Exterior de Catalunya a l’Índia que ha explicat que aquest és un dels mercats emergents que ofereix més oportunitats de negoci a mig termini en molts sectors com per exemple les infraestructures, ciències de la salut, energies renovables, maquinària o béns de consum, entre d’altres. La sessió ha aprofundit en la realitat del mercat indi i ha presentat les oportunitats de negoci que el país ofereix per les empreses catalanes.
La XXII Setmana de la Internacionalització se celebra fins divendres a Reus, Manresa, Girona i Tortosa i acabarà divendres en un acte central al Palau de Congressos de Catalunya.
Prop de 120 empreses de Girona s’entrevisten amb els directors de les Oficines Exteriors de Catalunya