L’informe GEM-Catalunya 2014 situa la taxa d’activitat emprenedora (TEA) de Catalunya en un 7,45% i la de Barcelona en un 7,3%, per sobre de la mitjana de la Unió Europea (6,9%)
- L’informe GEM-Catalunya 2014 situa la taxa d’activitat emprenedora (TEA) de Catalunya en un 7,45% i la de Barcelona en un 7,3%, per sobre de la mitjana de la Unió Europea (6,9%).
- El director del Catalunya Emprèn, Pere Condom, i vicepresidenta primera en funcions de la Diputació de Barcelona, Mireia Solsona, han presentat avui l’informe en el marc del saló BizBarcelona.
- El document indica que el tancament d’empreses a Catalunya es va reduir el 2014 i que després de quatre anys d’increment de l’emprenedoria per necessitat, augmenten els projectes empresarials impulsats per aprofitar una oportunitat.
La taxa d’activitat emprenedora a Catalunya (TEA) se situa en un 7,54%, per sobre de la mitjana dels països de la Unió Europea, que assoleix el 6,9%. És una de les principals conclusions de l’informe GEM-Catalunya 2014, que calcula el percentatge de població adulta que ha realitzat alguna activitat de creació o llançament d'una empresa durant els 42 mesos previs a l’enquesta en què es basa l’observatori cada any.
En el marc del saló BizBarcelona, el director del Catalunya Emprèn, Pere Condom, ha participat en la presentació d’aquest informe, acompanyat per la vicepresidenta primera en funcions de la Diputació de Barcelona, Mireia Solsona.
Pere Condom ha dit que “l’informe indica una recuperació de l’activitat emprenedora i que, actualment, el fet d’esdevenir emprenedor és menys per necessitat i més per oportunitat”. A més, “les persones que opten per aquesta opció, compten amb formació, habilitats i capacitat de gestió”. El director del Catalunya Emprèn ha explicat que, amb les dades obtingudes pel GEM, “som optimistes, però continuem treballant en la percepció de la societat de l’emprenedoria com a carrera professional, en la minimització de la por al fracàs i en el suport a la internacionalització de les empreses creades per emprenedors”.
El Global Entrepreneurship Monitor (GEM) és un projecte d'investigació que es duu a terme més de 75 països i que ha esdevingut referent en l'estudi de l'activitat emprenedora. A Catalunya s’elabora per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Segons aquest informe, el 2014 la taxa d’activitat emprenedora (TEA) a Catalunya ha crescut un 14% a causa de l’augment de noves persones emprenedores, és a dir, amb una activitat empresarial d’entre 4 i 42 mesos. En concret, aquest perfil d’emprenedors ha crescut un 32% respecte el 2013.
El perfil de l’emprenedor català
El principal motiu per emprendre a Catalunya, segons l’informe, és aprofitar una oportunitat (68%). D’aquesta manera, es trenca la tendència registrada els darrers quatre anys, quan el principal motiu per començar un projecte era per necessitat. S’observa que sis de cada deu persones emprenedores (61%) en fase inicial són homes, tot i que l’activitat emprenedora entre les dones a Catalunya és superior a la de la Unió Europea. En referència al perfil formatiu, la TEA de les persones amb formació superior ha estat del 20,5%. Analitzant les noves empreses creades per emprenedors catalans, la meitat es concentren en el comerç de béns de consum i una tercera part en la prestació de serveis a empreses.
Pel que fa a les perspectives de futur, l’informe GEM detalla que les intencions de tirar endavant una empresa han crescut respecte abans de la crisi. En concret, un 9,7% de la població catalana declara tenir intencions d’emprendre en els propers tres anys (un 26% d’aquestes persones estan a l’atur).
El document també fa referència al tancament d’empreses. Així, l’any passat, van caure un 51% els projectes que van cessar la seva activitat, mentre que van augmentar un 130% els que van vendre o traspassar el projecte.
La taxa d'activitat emprenedora a Catalunya supera la de la Unió Europea i assoleix el 7,45%