La Generalitat de Catalunya compta amb un estand al congrés on s’ubiquen quinze empreses i centres catalans, que presentaran fins divendres els seus productes i serveis relacionats amb la Internet de les coses davant 4.000 professionals de la indústria
- La Generalitat de Catalunya compta amb un estand al congrés on s’ubiquen quinze empreses i centres catalans, que presentaran fins divendres els seus productes i serveis relacionats amb la Internet de les coses davant 4.000 professionals de la indústria.
- El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha assegurat aquest dimecres durant la inauguració que “el congrés posiciona Catalunya en l’àmbit de l’IoT i l’economia digital, un sector que avança i repercuteix en la transformació de la indústria”.
Barcelona, 16 de setembre de 2015.– 33 empreses i centres tecnològics catalans participen des d’avui i fins divendres al IoT Solutions World Congress que se celebra a Barcelona per presentar els seus productes i serveis relacionats amb la Internet de les coses. 15 d’aquestes empreses estan ubicades a l’estand de la Generalitat de Catalunya, a la Fira de Barcelona.
Es preveu que més de 4.000 professionals i 120 ponents es reuneixin al congrés, que a través de conferències, jornades de treball en xarxa, tallers, exhibicions i demostracions posarà l’accent en com l’IoT pot impactar a la indústria. És la primera vegada que se celebra aquest esdeveniment, que reunirà empreses líders a nivell mundial com Microsoft, IBM, Intel, Hewlet Packard, Bosch o Vodafone, entre d’altres.
Els centres i empreses catalanes presents al congrés a través de l’estand de la Generalitat de Catalunya són:
- Accent Systems.
- Atlantis IT.
- Bismart.
- CIT UPC – UPC Technology Center.
- CTTC – Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya.
- Eurecat.
- i2CAT.
- Idneo.
- Ilimit Comunicacions.
- IntesisHome.
- ISEE 2007.
- La Salle R+D.
- Mass Factory Urban Accessible Mobility.
- Nelmi Robotics Insight.
- Promaut.
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha participat aquest dimecres en la inauguració del congrés, assegurant que “la celebració de la primera edició d’aquest congrés a Barcelona posiciona Catalunya en l’àmbit de l’IoT i l’economia digital, un sector que avança i repercuteix en la transformació de la indústria”.
Segons Torres, "aquests avenços repercutiran en la transformació de l’economia mundial en els propers anys, i Catalunya ha de ser protagonista d’aquesta transformació”. “Necessitem una indústria digitalitzada i interconnectada per ser més competitius i consolidar la presència internacional de les nostres empreses”, ha dit. En aquest sentit, Torres ha afegit que “Catalunya compta amb un sector industrial potent i diversificat on poder aplicar aquestes tecnologies”.
En el marc de l’IoT Solutions World Congress, demà es presentarà l’Anella Industrial 4.0, una iniciativa de la Generalitat -a través de la Direcció General d’Indústria i la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació- executada per Eurecat i i2CAT. Es tracta d’una nova plataforma transversal, digital i col·laborativa entre empreses i agents de tots els sectors industrials del país per compartir informació, eines i recursos per al processament de dades i desenvolupament de projectes conjunts, accelerant la convergència entre els sectors industrials i les TIC. És una de les mesures de l’Estratègia Industrial de Catalunya.
La indústria 4.0
L’IoT Solutions World Congress vol posar de manifest que la Internet de les coses té una forta aplicació industrial. És el cas de la indústria 4.0, considerada la quarta revolució industrial després de l’arribada del vapor, l’electrificació i l’automatització. Es basa en l’aplicació de la Internet de les coses, les macrodades, la robòtica i la realitat augmentada a les fàbriques per organitzar els mitjans de producció a partir de la digitalització dels processos de la planta. Així, les diferents màquines es connecten, interactuen entre sí i guanyen autonomia, fet que es tradueix en més eficiència, rapidesa i reducció dels costos de fabricació.
Per avançar en el desenvolupament d’aquest model industrial, la setmana vinent 16 empreses catalanes viatjaran a Alemanya, considerat el país europeu líder en aquest camp. La delegació catalana, encapçalada per Pere Torres, coneixerà de primera mà les experiències d’aquest país per aplicar el coneixement adquirit a Catalunya i explorar projectes de cooperació tecnològica. Així, es visitaran els centres Frauhofer de Munich i Stuttgart, empreses líders en l’aplicació de la indústria 4.0 i s’organitzarà una trobada amb el Ministeri d’Economia de Baden-Württemberg.
El sector de la tecnologia a Catalunya
El nombre d’empreses del sector tecnològic segueix amb la seva tendència a l’alça a Catalunya. Actualment hi ha 12.000 empreses d’aquest sector, que ocupen prop de 84.500 persones al nostre país.
Pel que fa als projectes d’inversió estrangera que s’han materialitzat a Catalunya amb el suport de la Generalitat, l’any passat van estar liderats pel sector de les TIC, amb un 22% dels projectes. També sectorialment, van ser les inversions que van generar més llocs de treball (466). Els inversors estrangers del sector de les TIC fan referència a 9 motius que determinen per què Catalunya és una regió adequada: proximitat a mercats i consumidors, disponibilitat de professionals qualificats, massa crítica del sector, clima de negocis, tecnologia i innovació, suport del govern, presència d’universitats i investigadors, infraestructures i logística i qualitat de vida.
33 empreses i centres catalans, presents a l’IoT Solutions World Congress que se celebra a Barcelona