S’ha donat a conèixer durant la Jornada Connect-EU, celebrada aquest dimarts al Palau de Congressos de Barcelona amb la presència de 1.000 empreses i entitats d’R+D i innovació catalans
- S’ha donat a conèixer durant la Jornada Connect-EU, celebrada aquest dimarts al Palau de Congressos de Barcelona amb la presència de 1.000 empreses i entitats d’R+D i innovació catalans.
- Aquests diners provenen del programa Horizon2020, i suposen el 2,6% del total captats pels països de la Unió Europea, un percentatge superior al pes de la població catalana (1,5%).
- Durant l’acte, Felip Puig ha subratllat que “Catalunya és un dels entorns econòmics d’Europa que millor sap aprofitar aquests recursos”. El director general de Recerca, Josep Maria Martorell, ha explicat que “durant el primer any de l’H2020, Catalunya ha multiplicat per 3,5 l’obtingut el primer any de l’anterior programa de finançament europeu, l’FP7”.
Catalunya ha captat més de 190 milions d’euros en un any i mig del programa Horizon2020 de la Comissió Europea, la iniciativa més important de la història de la Unió Europea en R+D i innovació. Aquesta xifra suposa el 2,6% del total que la Comissió Europea ha adjudicat fins ara, un percentatge superior al pes de la població catalana respecte l’europea (1,5%).
Així s’ha donat a conèixer durant la 5a edició de la Jornada Connect-EU, celebrada aquest dimarts al Palau de Congressos de Barcelona, que ha comptat amb la presència de 1.000 empreses i entitats d’R+D i innovació catalanes.
L’objectiu de la jornada, organitzada per ACCIÓ i l’AGAUR, ha estat acostar els seus projectes d’innovació i recerca al finançament que ofereix la Unió Europea a través del programa Horizon2020. Posat en marxa l’any passat, compta amb un pressupost de 80.000 milions d’euros fins el 2020. L’acte ha estat inaugurat pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, el representant de la Generalitat a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, i el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas.
Les pimes i la innovació
En concret, dels 190 milions d’euros captats per Catalunya, 46 milions d’euros han anat destinats 142 empreses, un 82,4% de les quals són pimes. En aquest sentit, segons el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, “el programa Horizon2020 permet a les pimes guanyar dimensió i participar en projectes competitius”. Puig ha animat a les pimes que aprofitin els recursos europeus: “L’Horizon2020 capil.laritza els seus instruments clarament a les pimes, per facilitar-los l’accés a la transferència de tecnologia”, ha dit. De fet, per Puig, “Catalunya és un dels entorns econòmics d’Europa que millor sap aprofitar els instruments europeus”.
Una de les novetats de l’Horizon2020 en comparació amb iniciatives similars anteriors és l’SME Instrument, un programa de finançament dissenyat específicament per a petites i mitjanes empreses. En total, durant l’any i mig en què porta en marxa se n’han beneficiat més de 50 pimes catalanes, el 5% de les que han rebut ajuts a la Unió Europea. Aquestes empreses han rebut entre 50.000 i 2,5 milions d’euros per dur a terme estudis de viabilitat i finançar les seves activitats d’innovació i desenvolupament per poder portar els seus projectes al mercat.
ACCIÓ, com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network de la Comissió Europea, assessora, informa i acompanya les empreses a les convocatòries de l’Horizon2020, que adjudica els ajuts per concurrència competitiva. Durant la jornada Connect-EU d’aquest dimarts s’han donat a conèixer els casos d’èxit de Watly, Iberital, Promaut o M2M Cloud Computing.
Les entitats d’R+D
El 35% dels més de 190 milions d’euros captats a l’Horizon2020 són fruit dels resultats dels programes de Ciència Excel·lent (ajuts del Consell Europeu de Recerca i Marie S. Curie, entre d’altres). Un altre 34,8% dels fons corresponen, majoritàriament, a projectes transnacionals de recerca i innovació en que han participat universitats i altres entitats del sistema de recerca i innovació de Catalunya enfocats a resoldre els reptes de la societat europea. Pel que fa a la resta dels 190 milions captats són fruit d’altres tipus de projectes.
Així mateix, del total de fons captats pel sistema de recerca, el 27,6% han estat destinats a centres CERCA, un 22,8% a universitats i un 11,2% a altres centres de recerca.
En aquest sentit, el director general de Recerca, Josep Maria Martorell, ha valorat que “durant el primer any de l’H2020, Catalunya ha multiplicat per 3,5 l’obtingut el primer any de l’anterior programa de finançament europeu, l’FP7”. Per Martorell, aquestes xifres evidencien que “el sistema de R+D català és un dels més productius i exitosos d’Europa i, per tant, el nostre país apareix com una anomalia ‘positiva’ en el conjunt europeu”.
Pel que fa a les primeres convocatòries resoltes (2014 i 2015) d’ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC, en anglès), Catalunya ha aconseguit 44 ajuts per valor de 54 milions d’euros, representant el 4% dels fons atorgats als ajuts Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants i Proof of Concept.
L’AGAUR organitza periòdicament sessions de coaching per preparar els investigadors del sistema de recerca de Catalunya a l’hora de presentar les seves sol·licituds a les convocatòries competitives de la UE.
La Unió Europea finança amb 190 milions d'euros projectes de recerca i innovació d'empreses i entitats catalanes