El viatge, organitzat en el marc de la Presidència catalana dels Quatre Motors, comptarà amb la participació d’empreses i entitats de Catalunya, Rhône Alps, Llombardia i Baden-Württemberg dels sectors de les ciutats intel·ligents, l’energia, l’educació i la logística
- El viatge, organitzat en el marc de la Presidència catalana dels Quatre Motors d'Europa, comptarà amb la participació d’empreses i entitats de Catalunya, Rhône Alps, Llombardia i Baden-Württemberg dels sectors de les ciutats intel·ligents, l’energia, l’educació i la logística.
- Les companyies presentaran els seus projectes a representats del Govern de Xile i a la patronal més important del país, i mantindran més de 100 reunions individuals i preagendades amb empreses i entitats xilenes.
- La missió pretén traslladar als socis europeus de Catalunya el seu coneixement del país sud-americà, buscar socis locals i trobar noves oportunitats de negoci.
- El viatge forma part de la missió conjunta que s’organitza amb el Port de Barcelona, que mantindrà una agenda paral·lela per tancar acords amb agents portuaris i logístics del país.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyaran la setmana vinent una delegació de 56 empreses catalanes que viatgen a Xile en una missió comercial i institucional conjunta amb el Port de Barcelona. L’objectiu és buscar socis locals i trobar noves oportunitats de negoci a Xile en els sectors de les ciutats intel·ligents, el medi ambient, l’energia, l’educació i la logística.
La missió empresarial s’emmarca dins de les actuacions dels Quatre Motors per a Europa, l’associació que agrupa les regions de Catalunya, Rhône Alps, Llombardia i Baden-Württemberg, considerades les economies més avançades del continent. Enguany Catalunya n’exerceix la presidència rotatòria, motiu pel qual els consellers Puig i Vila, el secretari d’Afers Exteriors, Roger Albinyana, i la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, encapçalen la delegació institucional. En total, la missió empresarial està formada per 56 empreses catalanes i cinc entitats dels Quatre Motors per a Europa.
En concret, 21 empreses i entitats catalanes seguiran una agenda a Santiago de Xile encapçalada pel conseller Puig (sectors ciutats intel·ligents, medi ambient, energia i educació), mentre que les altres 35 companyies formaran part d’una altra delegació liderada pel conseller Vila (sector logístic i portuari), que també es desplaçaran a Valparaíso.
La delegació dels Quatre Motors per a Europa
Des del passat 23 de gener Catalunya exerceix la presidència dels Quatre Motors per a Europa amb el compromís d’avançar cap a un nou model econòmic, basat en la innovació, la intel·ligència i en un model de producció més sostenible. Aquesta missió comercial pretén traslladar als socis europeus de Catalunya el seu coneixement del país sud-americà.
Així, entre dilluns i dimecres vinent, les empreses catalanes presentaran els seus projectes al Govern de Xile -a través de les agències de promoció econòmica CORFO i la Fundación Chile-, el Banc Interamericà de Desenvolupament i SOFOFA, la patronal més important del país. Aquesta entitat agrupa 3.000 empreses, engloba el 30% del PIB del país i el 100% de l’activitat industrial.
Durant tres dies, en total, les empreses catalanes hauran mantingut més de 100 reunions amb companyies xilenes per explorar oportunitats de negoci conjuntes, estudiar l’obertura de delegacions al país i buscar socis locals. Les empreses que participen a la missió empresarial són Amphos 21, Sensing & Control, Counterest, OnTrace, Tecsidel, Glifing, Moba, Casals Cardona, Meteosim, Hidrotec, Circutor, Vicens Vives, Dekra, Esteyco, Seidor, Smarlift, Sistel, Digiproces, Eurecat i el Clúster Edutech.
Felip Puig, Roger Albinyana i Núria Betriu, de la seva banda, mantindran reunions institucionals. També s’entrevistaran amb membres de la comunitat catalana a Xile, diverses empreses catalanes establertes al país i amb companyies xilenes que tenen presència a Catalunya. Com a responsables de la presidència dels Quatre Motors per a Europa, també promouran acords entre les quatre regions i el país sud-americà.
La missió multisectorial del Port de Barcelona
Paral·lelament, el conseller Vila, acompanyat del director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, i del president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, encapçalaran una altra delegació de 35 empreses importades i exportadores i del sector logístic i portuari, amb l’objectiu de reforçar els vincles empresarials i institucionals entre Xile i Catalunya i generar oportunitats de negoci, contribuint a la internacionalització de les empreses i a la promoció de la comunitat logística de Barcelona.
El programa de la missió empresarial del Port de Barcelona, que tindrà lloc tant a Santiago de Xile com a Valparaíso, inclou les Jornades Empresarials, el Seminari Tècnic de Duanes i les reunions bilaterals multisectorials, a més de trobades institucionals i altres activitats comercials. Precisament, les Jornades Empresarials tenen l’objectiu de presentar al teixit empresarial xilè les solucions que el Port de Barcelona ofereix als importadors i exportadors.
Santi Vila i Pere Padrosa també mantindran reunions institucionals amb el Ministre de Transports i Comunicacions, Andrés Gómez Lobo, i amb representants d’empreses catalanes establertes a Xile.
Xile, principal regió econòmica de l’Amèrica Llatina
Amb gairebé 18 milions d’habitants, Xile és un dels països de l’Amèrica Llatina amb un PIB per càpita més elevat, amb alts nivells de competitivitat, creixement econòmic, qualitat de vida i estabilitat econòmica. La seva economia, que va créixer un 1,8% l’any passat, situa el país en la posició 34 de l’Índex Global 2013-2014, i es manté com l'economia més competitiva d'Amèrica Llatina a causa de les seves fortaleses en el flux d'inversions estrangeres, el seu creixement econòmic sostingut en el temps, la seva obertura comercial, la solidesa de les seves finances públiques i el seu mercat laboral.
És un país molt obert a l'exterior amb nombrosos acords comercials amb la resta del món, i forma part de l'Aliança del Pacífic, iniciativa d'integració regional conformada per Xile, Colòmbia, Mèxic i Perú. Les seves exportacions arriben gairebé als 60.000 milions d’euros mentre que és el cinquè país al món més obert a les importacions i inversions estrangeres. També està considerat el segon país més atractiu a nivell d’inversió estrangera a Sud-Amèrica, després de Brasil. Principalment, ofereix oportunitats d’inversió en sectors com la mineria, els serveis, la indústria alimentària, les infraestructures, el turisme i l’energia.
Les relacions comercials entre Catalunya i Xile
Les exportacions catalanes a Xile han acumulat creixements interanuals des del 2010 de manera ininterrompuda, assolint l’any passat 358 milions d’euros. Les vendes de les empreses catalanes al país sud-americà són principalment de material elèctric, maquinària i cosmètica i perfumeria. Paral·lelament, les empreses catalanes van invertir l’any passat més de 33 milions d’euros a Xile, concentrades en els sectors de l’enginyeria civil i les activitats d’emmagatzematge i annexes al transport.
L’any passat, ACCIÓ i CORFO van signar un acord per promoure la cooperació empresarial entre Catalunya i Xile i impulsar projectes conjunts de desenvolupament tecnològic i innovació. De fet, els dos governs han posat en marxa un programa d’ajuts per fomentar projectes col·laboratius entre empreses d’ambdós països.
Els consellers Puig i Vila acompanyen una missió comercial a Xile amb 56 empreses catalanes i representants dels Quatre Motors per a Europa i del Port de Barcelona