ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El 50% de l'economia catalana depèn del sector industrial, segons l'estudi 'La Nova Indústria'

L’estudi contempla la importància real de la indústria en l’economia catalana seguint el concepte ‘nova indústria’, que té en compte no només les activitats productives de transformació sinó també els serveis que en depenen directament

09/12/2015 12:58
Nota de premsa d’ACCIÓ
  • L’estudi contempla la importància real de la indústria en l’economia catalana seguint el concepte ‘nova indústria’, que té en compte no només les activitats productives de transformació sinó també els serveis que en depenen directament.
  • L’estudi 'La Nova Indústria' conclou que a Catalunya no s’ha produït una desindustrialització amb la intensitat que es pensava, sinó que el sector de serveis a la indústria ha tingut un extraordinari creixement.
  • El document també mostra que s’està produint una reorientació en l’elecció dels proveïdors industrials de major valor afegit cap als que estan ubicats a Catalunya.
  • L’informe 'La Nova Indústria', editat per la Generalitat, s’ha fet en base a les taules input-output de Catalunya del 2011.

El 50% de l’economia catalana té una vinculació directa amb el sector industrial. Això és el que conclou l’estudi ‘La Nova Indústria realitzada a partir de les taules input-output de Catalunya’ que s’ha presentat aquest matí a la seu d’ACCIÓ. L’acte ha comptat amb la participació del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; el secretari general d’Empresa i Ocupació, Xavier Gibert; el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres; i l’autora de l’estudi i directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Barcelona, Carme Poveda.

El concepte ‘nova indústria’ contempla la importància real de la indústria en l’economia catalana, tenint en compte no només les activitats productives de transformació sinó també els serveis que fan possible aquesta producció, com són els tecnològics, els financers, el comerç o el transport, entre d’altres. El secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat que “hem encarregat aquest estudi perquè volíem saber el pes que té la nova indústria en la realitat catalana”. Torres ha afegit que “les dades del 2011, presentades el juliol passat, són les més recents”.

Seguint aquest concepte, s’observa que el pes de la nova indústria representa més del 50% del Valor Afegit Brut (VAB) de l’economia catalana el 2011, mentre que, si no es tenen en compte, el pes de la indústria tradicional ja supera el 20%, objectiu que la UE s’ha marcat pel 2020.

En la seva intervenció, el conseller Felip Puig ha explicat que “en una economia diversa com la nostra, la prioritat ha de seguir sent la indústria”. El conseller ha afegit que “tenim una estructura econòmica i industrial ben orientada per participar en un nou salt industrial. Podem tenir confiança en la nostra indústria com un dels motors de recuperació del país”. Finalment, Puig ha conclòs que “la indústria que s’externalitza és cada vegada de més valor afegit, així com de major consum i aquest consum, més local. Creixem en productivitat i això ens fa ser més competitius”.

El document conclou que, a Catalunya, no s’ha produït una desindustrialització amb la intensitat que es pensava, sinó que el sector de serveis a la indústria ha tingut un extraordinari creixement i ha assumit tasques que abans realitzava directament el sector industrial.

L’estudi presentat avui també posa de manifest que s’està produint una reorientació en l’elecció dels proveïdors industrials de major valor afegit cap als que estan ubicats a Catalunya. Així, el mercat català guanya molt pes com a proveïdor a la indústria (passa del 43% al 51%), mentre que el mercat estranger perd protagonisme (del 40% al 32%). Per la seva banda, les compres a la resta d’Espanya pràcticament mantenen el seu pes constant, a l’entorn del 17%-18%.

L’estudi planteja que l’objectiu de reindustrialitzar Catalunya no s’hauria de basar només en fer créixer el pes de la indústria en el VAB, sinó en fer créixer la nova indústria basant-se en la innovació, la tecnologia i el disseny.

L’informe s’ha elaborat a partir de les taules input-output de Catalunya realitzades per als anys 1987, 2001, 2005 i 2011. Les taules input-output estudien l’economia des de dos punts de vista que s’interrelacionen. Per una banda, des de l’òptica dels recursos que té una economia, en aquest cas la catalana: la producció interior i les importacions. I per l’altra, des de l’òptica dels usos o destins de la producció: les vendes intermèdies a altres sectors d’activitat i la demanda final, que pot ser interior (consum intern i inversió) o exterior (exportacions).

El document està editat per la Direcció General d’Indústria del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat dins de la seva col·lecció ‘Articles d’Economia Industrial’.

L’evolució positiva de la indústria

Des de l’any 2012, els principals indicadors industrials posen de manifest la recuperació i evolució positiva d’aquest sector dins de l’economia catalana. Així, el VAB del sector industrial ha crescut del 20,3% el 2012 fins al 20,9% el 2014, i la producció, mesurada a través de l’IPI (Índex de Producció Industrial), ha registrat entre gener i octubre d’enguany un creixement del 2,6% en relació al mateix període del 2014.

Això ha permès recuperar la ocupació industrial al nostre país: segons l’EPA (Enquesta de Població Activa), el 2014 va augmentar per primera vegada des d’abans de la crisi, i durant els tres primers trimestres del 2015, la ocupació industrial ha crescut un 4,4% en comparació amb la mateixa etapa de l’any passat, arribant als 590.000 ocupats. Una confiança en el sector que es trasllada a les inversions industrials previstes per a aquest 2015, que s’estima que siguin un 6% més altes que les del 2014, l’augment més alt des del 2006.

El 50% de l'economia catalana depèn del sector industrial, segons l'estudi 'La Nova Indústria'