El conseller Felip Puig ha assegurat que “la inversió estrangera confia en Catalunya, l’empresa catalana confia en el seu país, la UE confia en Catalunya. Aquí hi inverteix tothom menys l’Estat espanyol”
- El conseller Felip Puig ha assegurat que “la inversió estrangera confia en Catalunya, l’empresa catalana confia en el seu país, la UE confia en Catalunya. Aquí hi inverteix tothom menys l’Estat espanyol”.
- El Govern ha presentat en roda de premsa els resultats de 3 indicadors en innovació empresarial que evidencien la confiança de les empreses catalanes i estrangeres en l’economia del país.
- Catalunya és la primera regió de l’Europa continental en atracció d’inversions estrangeres en R+D empresarial des del 2010: s’han registrat 66 projectes que s’han traduït en una inversió superior als 1.070 milions d’euros i en la creació de 6.000 llocs de treball.
- Segons les dades fetes públiques ahir per l’INE, la despesa en innovació tecnològica a Catalunya ha crescut fins els 3.100 milions d’euros l’any 2014.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha donat a conèixer aquest divendres que Catalunya ha captat des del 2010 el 56% dels projectes d’inversió estrangera en R+D destinats a l’Estat espanyol. Puig també ha presentat les darreres dades d’inversió en innovació per part d’empreses catalanes i la seva captació de fons europeus. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que “la inversió estrangera confia en Catalunya, l’empresa catalana confia en el seu país, la UE confia en Catalunya. Aquí inverteix tothom menys l’Estat espanyol”.
En concret, Puig ha explicat que Catalunya és, des del 2010, la primera regió de l’Europa continental en atracció d’inversions estrangeres en R+D. Segons l’FDI Markets del Financial Times, durant els darrers 5 anys s’han registrat a Catalunya 66 projectes d’inversió estrangera en R+D, que s’han traduït en una inversió superior als 1.070 milions d’euros i en la creació de 6.000 llocs de treball. Pel conseller, “Catalunya és un entorn molt atractiu per la inversió estrangera en R+D”, una inversió “amb efectes a llarg termini, que valora el risc i que mostra la seva confiança econòmica en el país”. “Genera ocupació de qualitat, d’alt valor afegit, amb repercussió en les cadenes de valor i aprovisionament”, ha destacat.
D’acord amb FDI Markets les empreses que més han invertit a Catalunya són d’Alemanya, els Estats Units, Gran Bretanya, França i el Japó. Ho han fet motivades, segons aquesta font, per la qualificació i el talent dels treballadors del país, l’ecosistema innovador i tecnològic, les universitats i centres de recerca i la massa crítica de la indústria. Pel que fa als sectors, destaquen les inversions destinades al farmacèutic, les TIC, els plàstics i els additius.
Les empreses catalanes innoven més
D’altra banda, el conseller s’ha referit a les dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) referides a la innovació empresarial. D’acord amb l’INE el nombre d’empreses catalanes considerades innovadores ha crescut un 7,6% en el període 2012-2014 en comparació amb el període 2011-2013, un creixement superior al 4,7% registrat al conjunt de l’Estat espanyol.
En total, segons les dades publicades l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a Catalunya hi ha 8.830 empreses innovadores, el 22,1% de l’Estat espanyol, situant-se com la comunitat autònoma amb un nombre més elevat. En l’entorn europeu, “estem al podi en captació d’inversions estrangeres, liderem les exportacions i incrementem el nombre d’empreses innovadores”, ha subratllat el conseller.
Per altra banda, la despesa en innovació tecnològica de les empreses catalanes ha superat els 3.100 milions d’euros el 2014, un 0,8% més que el 2013, mentre que en el conjunt de l’Estat aquest indicador segueix caient per sisè any consecutiu. En total, Catalunya representa el 24,1% de la despesa en innovació tecnològica de l’Estat espanyol. Per Puig, “el 2014 veiem que la inversió de les empreses estrangeres i les catalanes en innovació apunta a l’alça, és un acte de confiança doble: en la pròpia empresa i pel país”. Ha sentenciat: “hi ha confiança a Catalunya, i de les més altes”.
De la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha recordat que totes aquestes dades no provenen de la Generalitat, sinó “de fonts diferents, amb metodologies diferents i que ens permeten tenir una visió general de l’estat de la innovació empresarial a Catalunya”. Torres ha apuntat que “en innovació estem a l’inici del procés per arribar on volem situar-nos, portem 3 anys posant les bases i veiem una línia ascendent”.
La captació de fons europeus
En tercer lloc, Felip Puig ha presentat un tercer indicador del grau innovador de les empreses catalanes en base a les dades publicades pel Centro de Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) sobre la captació de fons europeus per desenvolupar projectes d’innovació.
Segons aquestes dades, des que es va posar en marxa fa dos anys el programa Horizon 2020 de la Comissió Europea Catalunya ha captat 210 milions d’euros, un 2,6% del conjunt de la Unió Europea. És a dir, gairebé el doble de la quantitat proporcional a la seva població a la Unió Europea (1,5%) i un 30% del total rebut per l’Estat espanyol. D’aquesta quantitat, gairebé 49 milions d’euros han anat destinats a empreses, la majoria de les quals són pimes. També cal destacar que a través de la RIS3Cat també es gestionaran més de 100M€ dedicats a la innovació empresarial fins el 2020.
El secretari Pere Torres ha recordat que Catalunya se situa al mateix nivell de captació de recursos que Suècia, Irlanda i Israel dins del programa SME Instrument de l’Horizon 2020, una eina de finançament dissenyat específicament per a petites i mitjanes empreses.
Catalunya capta el 56% de la inversió estrangera en R+D empresarial destinada a l'Estat espanyol