La Generalitat ha signat un acord amb el govern de Pequín per impulsar la creació d’aquest centre a Catalunya, que esdevindrà de referència a tot Europa
- La Generalitat ha signat un acord amb el govern de Pequín per impulsar la creació d’aquest centre a Catalunya, que esdevindrà de referència a tot Europa.
- L’acord contempla la creació d’un màster oficial en medicina tradicional xinesa, i l’impuls de noves línies de recerca en aquest àmbit amb la participació de metges de medicina tradicional xinesa i investigadors de l’IDIBAPS.
- També es posarà en marxa un centre d’intercanvi cultural i un institut d’assistència i suport en el reconeixement i l’ús de les herbes utilitzades en medicina tradicional xinesa a Catalunya.
La Generalitat de Catalunya ha signat un acord amb un consorci liderat pel Govern de Pequín per impulsar la creació a Catalunya d’un Centre de Medicina Tradicional Xinesa, el primer d’aquestes característiques fora de l’Àsia. Una iniciativa que situarà Catalunya com el punt de referència a Europa en aquesta branca de la medicina i que contempla actuacions en cinc àmbits: l’ensenyament superior, la recerca, la sanitat, la cultura i la regulació.
L’acord l’ha signat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, amb representants del govern de Pequín, hospitals, universitats, centres de recerca i empreses xineses que conformen aquest consorci. Es tracta d’un projecte impulsat des de la conselleria d’Empresa i Coneixement, mitjançant l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ -Catalonia Trade & Investment- i la Secretaria d’Universitats i Recerca.
En primer lloc, el projecte contempla el llançament d’un màster oficial per a metges interessats en aquesta branca, que s’impartirà en col·laboració entre dues universitats catalanes, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i la Universitat de Medicina Tradicional Xinesa de Pequín, fet que comportarà l’arribada a Catalunya de nous estudiants a nivell internacional.
L’impuls de la medicina tradicional xinesa en els àmbits de l’ensenyament superior es complementarà amb la creació de noves línies de recerca relacionades amb aquest àmbit, que es duran a terme al centre de recerca IDIBAPS. L’objectiu és aplicar el coneixement científic occidental per validar els principis i aplicacions de la medicina tradicional xinesa. Un nou ecosistema que es completarà amb la creació d’un centre cultural que faci difusió d’aquest tipus de medicina mil·lenària i amb l’obertura d’un institut d’assistència i suport en el reconeixement i l’ús de les herbes utilitzades en medicina tradicional xinesa a Catalunya.
Per buscar la ubicació més adient del centre, una delegació del consorci xinès s’instal·larà provisionalment a la seu d’ACCIÓ a Barcelona.
El Govern de Pequín tria Catalunya per crear el primer Centre de Medicina Tradicional Xinesa fora de l'Àsia