La Generalitat, a través del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental d’ACCIÓ, ha destinat 5 milions d’euros per fomentar projectes d’R+D amb un fort impacte en la indústria
- La Generalitat, a través del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental d’ACCIÓ, ha destinat 5 milions d’euros per fomentar projectes d’R+D amb un fort impacte en la indústria.
- Aquests ajuts mobilitzaran una inversió de 14,7 milions d’euros per part de les empreses que, durant 2 anys, crearan nous productes o processos mitjançant consorcis catalans i internacionals.
- Des que es va posar en marxa aquest programa, el 2007, ACCIÓ ha destinat 75 milions d’euros per impulsar 269 projectes d’R+D, que han mobilitzat una inversió superior als 252 milions d’euros.
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, ha destinat 5 milions d’euros provinents del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 per impulsar projectes d’R+D empresarial propers al mercat i amb un fort impacte en la indústria. A través del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental d’ACCIÓ, aquests ajuts mobilitzaran una inversió de 14,7 milions d’euros per part d’empreses catalanes.
Aquest any se n’han beneficiat 53 projectes d’empreses catalanes, que durant 2 anys obtindran productes i processos nous o millorats tecnològicament alineats amb l’estratègia d’especialització intel·ligent RIS3CAT. Aquests projectes es duran a terme de manera individual o mitjançant consorcis empresarials amb presència de centres tecnològics i de recerca.
El programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental d’ACCIÓ es va posar en marxa el 2007. Fins ara s’han destinat 75 milions d’euros per impulsar 269 projectes d’R+D, que han mobilitzat una inversió superior als 252 milions d’euros. Segons la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, “són ajuts que impacten directament en la indústria: són una via d’entrada d’innovació que es tradueixen directament en millora de competitivitat del teixit empresarial català”. La convocatòria d’enguany d’aquest programa ha posat de manifest, per Betriu, “l’aposta decidida per la innovació de l’empresa catalana, ja que ha estat l’any en què s’han registrat més sol·licituds noves i que la nota de tall per accedir-hi ha estat més elevada”.
Pel que fa als sectors, destaquen el 31% de projectes de l’àmbit de les indústries de la salut, el 23% de la química, l’energia i els recursos i el 16% dels sistemes industrials. Dues de cada tres empreses beneficiaries són pimes.
Dels 53 projectes aprovats, 4 són fruit dels nous programes bilaterals que manté Catalunya amb Xile i Alemanya, i que s'afegeixen al ja existent amb Israel des del 2012. En aquests casos, els ajuts s'atorguen a través d’ACCIÓ i de les agències CORFO (Xile), AiF Projekt GmbH (Alemanya) i CSO-MATIMOP (Israel). Són projectes que es duen a terme de manera conjunta entre empreses catalanes i alemanyes, xilenes o israelianes mitjançant acords impulsats pel Programa d’Innovació Internacional d’ACCIÓ per donar suport a la cooperació tecnològica internacional que es desenvolupen des de les Oficines de Comerç i Inversions de Catalunya al món.
Casos empresarials
Exemple d’alguns dels projectes que s’han aprovat aquesta convocatòria:
Iberhospitex ha participat al programa per desenvolupar una nova línia d’implants cardiovasculars recoberts amb un polímer per implantar-se a l’artèria i degradar-se a mesura que es cura la zona tractada. A més, també conté un fàrmac que redueix la inflamació resultant del procés d’implantació. Iberhospitex lidera un consorci anomenat Biostent i que compta amb la participació de l’Institut Químic de Sarrià (IQS).
El projecte Resumin, liderat per Tirssa (Tratamiento Industrial de Residuos Sólidos) i amb la participació d’Eurecat i Amphos21, té l’objectiu de crear un nou sistema de gestió d’abocadors més sostenible amb una primera recerca al Dipòsit Controlat de la Vall d’en Joan, al Garraf. Aquesta nova conceptualització del tractament de residus, basat en la mineria d’abocador, permetrà recuperar recursos a partir dels residus dipositats en l'abocador ja clausurat, minimitzant l’impacte ambiental de la gestió dels mateixos.
Vertisol lidera el projecte Texilum per crear un nou producte tèxtil intel·ligent protector de vidres en els àmbits de l’interiorisme, l’arquitectura (oficines o hospitals) i l’agricultura (en hivernacles, per exemple). Es tracta d’una nova tecnologia que millora la gestió energètica mitjançant la regulació lumínica i tèrmica. Compta amb la participació d’Eurecat.
ACCIÓ
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversió de Catalunya que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
61 empreses catalanes inverteixen més de 14 milions d'euros en R+D a través d'ACCIÓ