ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

300 empreses catalanes impulsen la seva innovació a través dels tallers d'ACCIÓ i el BCD arreu de Catalunya

La Generalitat, a través d’ACCIÓ, i el Barcelona Centre de Disseny han tancat aquest febrer el cicle de tallers que ha promogut durant 5 mesos la introducció de mètodes per innovar a l’empresa

10/02/2016 12:58
Nota de premsa d’ACCIÓ
  • La Generalitat, a través d’ACCIÓ, i el Barcelona Centre de Disseny han tancat aquest febrer el cicle de tallers que ha promogut durant 5 mesos la introducció de mètodes per innovar a l’empresa.
  • Un dels objectius del cicle ha estat aproximar els instruments per a la innovació centrada en l’usuari a les empreses d’arreu del territori. En aquest sentit, les sessions s’han celebrat a diferents poblacions de Catalunya com Lleida, Tarragona, Girona, Manresa, Tortosa o Mataró, entre d’altres.
  • El Baròmetre de la Innovació a Catalunya, elaborat per ACCIÓ, detecta que prop d’un 85% de les empreses catalanes innovadores preveuen incrementar la seva facturació.

Prop de 300 directius de companyies d’arreu de Catalunya han conegut nous instruments i estratègies que els ajuden a integrar i gestionar la innovació de manera sistemàtica en les seves empreses, on el disseny té un paper fonamental. Des del passat mes d’octubre, ACCIÓ i BCD han organitzat un cicle de 13 tallers per promoure la introducció de la innovació en el teixit empresarial català, en què els participants han pogut aprofundir en diverses temàtiques, com ara el design thinking, l’aplicació de l’etnografia en l’àmbit del disseny i la innovació, tècniques de creativitat, l’anàlisi de tendències, o les estratègies d’innovació més adients per a cada empresa.

ACCIÓ i BCD, a través del seu Centre d’Integració de Valor (CIV), han dissenyat aquestes sessions amb l’objectiu de posar a l’abast dels directius els coneixements i les eines pràctiques sobre els principals aspectes a tenir en compte perquè una empresa esdevingui innovadora. Durant els tallers s’ha tractat des de la reflexió de l'estratègia fins a la transformació i test de noves solucions.

Un altre objectiu dels tallers ha estat aproximar aquests instruments a les empreses d’arreu del territori. En aquest sentit, les sessions s’han celebrat a diferents poblacions de Catalunya com Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, Manresa, Tortosa, Mataró o Vilanova i la Geltrú.

Els assistents a les sessions han treballat diferents aspectes per fer la seva empresa més innovadora com són el procés de reflexió per determinar les línies on centrar els esforços, les eines per analitzar tant l’entorn com els usuaris, les etapes per a una correcta generació i filtració d’idees, així com les tècniques de prototipatge de productes i serveis, entre d’altres.

Diverses empreses que ja apliquen amb èxit la innovació als seus processos han participat als tallers explicant la seva experiència. A la jornada de Manresa, la companyia fabricant de sanitaris Roca va explicar que veu la innovació com una part essencial per al progrés de la societat i hi treballa amb l’objectiu d’adaptar-se a l’entorn, millorar els marges de negoci, i adquirir avantatges competitius i diferencials.

Shad, que produeix i comercialitza maletes i equipatge tèxtil, va explicar a la sessió de Tarragona l’aplicació de la innovació centrada en l’usuari en la definició de les maletes SH36. Aquest producte, reconegut amb el premi Red Dot Award 2015, ha arribat a un 70% del mercat en els països en què l’empresa ja comptava amb una distribució consolidada.

Centre d’Integració de Valor

Aquestes activitats formen part del programa de serveis del Centre d’Integració de Valor que impulsa BCD amb el suport d’ACCIÓ. Es tracta d’un recurs al servei del teixit empresarial català que potencia el rol del disseny en la innovació com integrador de funcions i emocions en nous productes, serveis, processos, missatges o entorns, mitjançant activitats de divulgació, formació i assessorament. Un dels objectius del CIV és incrementar la presència del disseny en les empreses, un factor que els aporta valor en la millora de l’experiència d’usuari.

El centre també fomenta la creació de noves relacions entre empreses, dissenyadors i usuaris, així com amb altres agents implicats. Metodologies vinculades amb el disseny, com el design thinking, s’estan introduint en àmbits on fins ara no s’havien considerat, i això està provocant un canvi rellevant en la cultura innovadora de les organitzacions i en els models creatius i relacionals

La innovació a l’empresa catalana

El Baròmetre de la Innovació a Catalunya 2014 detecta que el 56,8% de les empreses catalanes de més de 9 treballadors són innovadores, un percentatge més elevat del que fins ara es tenia constància en incloure els elements intangibles de la innovació a les empreses, com ara el disseny. També detalla que prop d’un 85% de les empreses innovadores preveuen incrementar la seva facturació i més d’un 60% són exportadores. El Baròmetre de la Innovació a Catalunya 2014, elaborat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, és un exercici pioner a nivell internacional, que suposa un avenç en l’avaluació de la innovació de les empreses.

ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversió de Catalunya que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.

BCD Barcelona Centre de Disseny és una entitat privada sense finalitat de lucre creada l’any 1973 com a primer i únic centre de promoció i dinamització del disseny en l’àmbit empresarial.

BCD aposta pel talent, la innovació i la internacionalització i organitza activitats que contribueixen a la valorització del disseny en el camp econòmic, social i cultural. Assessora i presta serveis a empreses i entitats. Organitza accions empresarials de promoció i internacionalització. Recolza els emprenedors amb el MID Mercat d’Idees Disseny. Té un Centre d’Integració de Valor per accelerar projectes d’innovació centrada en l’usuari d’àmbit nacional i internacional. Compta amb una xarxa de contactes internacionals a més de 100 països arreu del món. Organitza, des de 2006, la Barcelona Design Week i forma part de la xarxa mundial de Design Weeks. Té un gran potencial de comunicació, amb més de 1.500 notícies publicades anualment. I compta amb el Club d’Empreses BCD, format per més de 150 empreses que facturen més de 1.245 M€, i el suport d’entitats públiques i privades.

300 empreses catalanes impulsen la seva innovació a través dels tallers d'ACCIÓ i el BCD arreu de Catalunya