El 2015 també s’ha registrat el nombre més d’alt d’empreses exportadores regulars de la història
- El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha assegurat que aquests resultats posen de manifest que “la indústria catalana ha interioritzat que exportar és una estratègia de competitivitat” i que és una aposta “estructural”.
- Les vendes de les empreses catalanes a l’exterior han crescut un 6,1% el 2015, un increment superior al de l’Estat espanyol (4,3%) i al de la mitjana de la zona euro (4,2%).
- El 2015 també s’ha registrat el nombre més d’alt d’empreses exportadores regulars de la història (que han exportat de manera consecutiva el darrers 4 anys), assolint les 16.422 companyies, un creixement del 3%.
- El 15% de l’increment de les exportacions catalanes prové de projectes d’empreses catalanes gestionats per la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ.
Les exportacions catalanes han crescut un 6,1% el 2015 assolint els 63.839 milions d’euros, la xifra més alta de la història. Un resultat impulsat per l’augment de la base d’empreses exportadores a Catalunya, ja que durant el 2015 també s’ha registrat el nombre més elevat de la sèrie històrica pel que fa a empreses exportadores regulars, amb un creixement del 3% i assolint les 16.422 companyies. Són empreses catalanes que han venut a l’exterior els darrers 4 anys de manera consecutiva i que ja representen el 34,4% del total de l’Estat espanyol.
Ho ha donat a conèixer el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, subratllant que “és el cinquè any que, de manera consecutiva, s’està produint rècord d’exportacions”. Un fet que posa de manifest, per Baiget, que “la indústria catalana ha interioritzat que les exportacions no són una via d’escapament quan cau el mercat intern, sinó que són una estratègia de competitivitat” i una aposta “estructural” i consolidada. El conseller ha volgut destacar que “totes les demarcacions catalanes augmenten exportacions, una notícia molt positiva” i que “una de cada tres empreses de l’Estat espanyol que exporten de manera regular és catalana”.
Baiget també ha explicat que, de l’increment d’exportacions del 2015, “un 15% és resultat del foment de les exportacions per part d’ACCIÓ”. El Govern estima que els projectes d’internacionalització d’empreses catalanes gestionats per ACCIÓ han suposat la creació de 2.100 llocs de treball.
El suport de la Generalitat s’articula mitjançant les 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món, que ofereixen cobertura a més de 90 mercats. Una xarxa que aquest 2015 ha intensificat les seves actuacions amb l’obertura de les Oficines Exteriors de Catalunya de Panamà i Boston (Estats Units) i amb la consolidació de les Oficines Exteriors de Catalunya d’Accra (Ghana) i Tel Aviv (Israel).
Els serveis més demanats per les empreses catalanes han estat la cerca de canals de comercialització, la participació en missions comercials, la presència en plataformes empresarials a les oficines i el seguiment d’agendes de contactes i clients. Sectorialment, destaquen els projectes d’empreses acompanyades per ACCIÓ dels àmbits de l’alimentació, el tèxtil, cuir i calçat, les begudes, els productes químics o farmacèutics, les TIC i els serveis com la consultoria, l’arquitectura i l’enginyeria. Les àrees geogràfiques més sol·licitades han estat Amèrica i Europa.
D’aquesta manera, la Generalitat dóna suport a l’empresa catalana en totes les fases del procés d’internacionalització: iniciació a l’exportació, consolidació i diversificació internacional i implantació a l’estranger. La forma més sòlida d’internacionalitzar-se és la inversió directa a l’exterior, i un 20% dels projectes gestionats per ACCIÓ el 2015 han estat d’aquesta tipologia. D’altra banda, aquest 2015 s’han acreditat 62 entitats com a Agents de Suport a la Internacionalització amb l’objectiu d’impulsar la coordinació i les col·laboracions entre els organismes públics i privats de Catalunya que donen suport a l’empresa catalana en els seus processos de sortida a l’exterior.
Increments a tot Catalunya
El 2015, les vendes de les empreses catalanes a l’exterior han estat liderades pels productes químics (26,3% del total, creixement interanual del 4,6%), els béns d’equip (17,2% del total, increment 4,8%) i el sector de l’automòbil (que representa el 16,3% de les exportacions i que ha crescut un 13,1% en termes interanuals). Segons dades del Ministeri d’Economia i Competitivitat, les vendes a l’exterior de Catalunya han representat el 25,5% del total de les exportacions de l’Estat espanyol.
El creixement del 6,1% de les exportacions catalanes el 2015 s’ha situat per sobre dels increments registrats en el conjunt de l’Estat espanyol (4,3%), al de la mitjana de la zona euro (4,2%) i al de països de referència com França (4%) o Itàlia (3,7%), per exemple. De fet, durant el 2015 les exportacions han augmentat a les quatre demarcacions catalanes:
Territori | Volum exportacions 2015 (en milions d’euros) | Creixement 15/14 |
---|---|---|
Barcelona | 50.057,4 | 6,4% |
Girona | 4.681,2 | 6,5% |
Lleida | 1.860,3 | 9,6% |
Tarragona | 7.240,1 | 2,8% |
TOTAL CATALUNYA | 63.839 | 6,1% |
Un creixement del 6,9% al desembre
L’increment de les exportacions catalanes el 2015 s’ha reforçat per les vendes a l’exterior del mes de desembre, que han arribat als 5.092 milions d’euros, un creixement del 6,9% en termes interanuals. Es tracta de la xifra més alta d’un mes de desembre de tota la sèrie històrica.
Mapa de les exportacions catalanes al 2015
Les exportacions catalanes assoleixen els 63.839 milions d’euros el 2015, la xifra més alta de la història