ELISAVA, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, i a través de la convocatòria europea Next Design Innovation, ha seleccionat 6 idees originals i inèdites de dissenyadors per participar a l’abril en aquest esdeveniment
- ELISAVA, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, i a través de la convocatòria europea Next Design Innovation, ha seleccionat 6 idees originals i inèdites de dissenyadors per participar a l’abril en aquest esdeveniment junt amb d’altres joves professionals de les regions dels 4 motors per a Europa (Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Rhône-Alpes).
- Next Design Innovation és una iniciativa de caràcter internacional que persegueix destacar el talent en aquest àmbit i generar oportunitats per a l’intercanvi de coneixements entre professionals amb identitats culturals i procedències diferents.
- Aquest projecte es durà a terme en la cita referent del sector del disseny Fuorisalone, que se celebra del 12 al 19 d’abril a Milà, en el marc de la 55a edició de Milano Design Week.
Catalunya estarà present en la Milano Design Week 2016 amb sis projectes innovadors de l’àmbit del disseny. L’escola ELISAVA i el Departament d’Empresa i Coneixement- a través d’ACCIÓ, agència per a la competitivitat de l’empresa, i el CCAM -Consorci de Comerç Artesania i Moda-, han presentat la convocatòria Next Design Innovation, una iniciativa de caràcter internacional que té per objectiu posar en valor el talent en el sector del disseny i generar oportunitats per a l’intercanvi de coneixements entre professionals amb identitats culturals i procedències diferents.
A través d’aquesta iniciativa, s’han escollit 6 projectes originals i inèdits de dissenyadors, per participar el proper mes d’abril en aquest esdeveniment junt amb d’altres joves professionals de les regions dels 4 motors per a Europa (Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Rhône-Alpes), així com altres regions europees. Enguany i com a capdavanters Catalunya i Llombardia són les representants de les regions dels 4 Motors que participen en el projecte.
>Next Design Innovation es durà a terme durant la cita referent del sector del disseny Fuorisalone, que se celebra del 12 al 19 d’abril a Milà, en el marc de la 55a edició de Milano Design Week. El suport a aquest projecte s’emmarca en el Programa d’Impuls a les Manufactures del Disseny de l’Estratègia Industrial de Catalunya.
Projectes seleccionats Next Design Innovation
Els dissenyadors que han estat seleccionats entraran a treballar ara en tallers, que es desenvoluparan a les instal·lacions de l’ELISAVA (Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona), per materialitzar les seves idees a través d’un projecte i prototip utilitzant els espais, equips - principalment en l’ús d’eines de fabricació digital: impressores 3D, CNC i talladora làser- i l’experiència professional de l’escola. Aquestes són els projectes que representaran Catalunya en el certamen:
«Vanity Lamp», de Bruno Peral Bey (àrea Mobles, mobiliari i il·luminació). És un llum de saló càlid, que s’inspira en les faldilles prisades dels anys 50. Consisteix en una estructura tubular en forma de “T” que alberga diverses llums de led en el seu interior. Un mantell de tela circular reposa sobre aquest tub i en vesteix l’estructura.
«Taste of Silence», de Teresa Baena (àrea Objectes i eines manuals). Amb l'objectiu de reflexionar sobre la desconnexió del món digital per posar èmfasi en les connexions humanes, l’autora es proposa investigar i valorar solucions al voltant del context social del menjar que aconsegueixin aquest objectiu.
«Testing Connections», de Saúl Baeza (àrea Vestimenta i accessoris de moda, treball, esport i oci). La intenció de l’autor és crear una eina que serveixi perquè la gent pugui prendre consciència de com es modifica la seva realitat segons el nivell de connectivitat al qual està subjecte com a usuari. Per això, planteja la realització d’una peça de vestir intel·ligent, que contingui inhibidors de freqüències 3G, 4G i Wi-Fi.
«Foro», de Raúl Arribas (àrea Objectes i eines manuals). Aquesta proposta es basa a combatre la tecnologia mitjançant la pròpia tecnologia. Al llarg del projecte es dissenyarà un element que funcioni com a inhibidor tecnològic al voltant de la taula (espai de trobada social), d’aquesta manera, tots els que comparteixin aquest moment podran fer-ho sense distraccions.
«Random Contact Machine», de Miguel Àngel Tejero (Boo in Barcelona) (àrea Mobles, mobiliari i il·luminació) La proposta de Boo in Barcelona és un moble que intercanvia targetes de contacte de forma aleatòria. L’autor vol reflexionar sobre l’ús de les xarxes socials i potenciar els elements professionals que han sobreviscut al canvi tecnològic i que mantenen el seu valor social, com són les targetes de visita.
«Plantíferos», d’Álvaro Goula (àrea Mobles, mobiliari i il·luminació). Col·lecció de plantífers la funció dels quals és la de substituir el sol necessari perquè les plantes a les quals il·luminen puguin realitzar la fotosíntesi. Així, llum artificial i natural es combinen en una estructura de línies elementals i esperit escultòric.
Els àmbits específics en els quals es desenvolupen aquests projectes són:
- Objectes i eines manuals (New household tools and appliances): elèctriques i electròniques per a la preparació individual i col·lectiva d'aliments i begudes (en una lògica de l’Internet de les coses).
- Mobles, mobiliari i il·luminació (Interactive furniture and lighting): sistemes que utilitzen sensors i/o actuadors per connectar amb dispositius i aparells electrònics (en una lògica de l’Internet de les coses).
- Vestimenta i accessoris de moda, treball, esport i oci (Wearable accessories and garments for work or sport): Que incorporin diferents sensors per connectar amb dispositius i aparells electrònics (en una lògica de l’Internet de les coses).
El jurat, que ha tingut en compte la innovació, els aspectes conceptuals, formals i tècnics, i la usabilitat dels projectes presentats, ha estat format per Raffaella Perrone, presidenta del jurat i coordinadora de l’àrea de Pràctiques en Empresa a ELISAVA; Xavier Tutó, professor d’ELISAVA i tutor de producció de projectes pel Next Design Innovation; Martin Azua, professor d’ELISAVA i tutor de producció de projectes pel Next Design Innovation; Guillem Virgili, professor d’ELISAVA i president de l’Associació Elisava Alumni; Núria Mora, directora de continguts del 080 Barcelona Fashion, en representació de CCAM; i Isabel Carranza, coordinadora de les Indústries del Disseny de l’àrea de Desenvolupament Empresarial d’ACCIÓ.
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
Catalunya estarà present en la Milano Design Week 2016 amb 6 projectes innovadors de l’àmbit del disseny