ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L’empresa catalana Valldoreix Greenpower desenvolupa Cleandrone, el primer dron destinat a la neteja automatitzada

Nota de premsa d’ACCIÓ
  • Cleandrone serà el primer dron per a la neteja de grans superfícies de vidre, panells fotovoltaics i heliòstats de plantes d’energia solar.
  • L’empresa de Sant Cugat del Vallès és una de les 61 empreses catalanes que participen en el programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental d’ACCIÓ.
  • Valldoreix Greenpower té previst comercialitzar Cleandrone el proper 2017.

L’empresa tecnològica Valldoreix Greenpower està desenvolupant Cleandrone, el primer dron destinat a la neteja automatitzada de grans superfícies de vidre, panells fotovoltaics i heliòstats, un conjunt de miralls reflectors de seguiment d’energia solar. L’objectiu de la firma, que compta amb una patent internacional, és adaptar els drons a la neteja d’edificis per agilitzar aquest tipus de tasques.

L’empresa de Sant Cugat del Vallès té el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, a través del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental, finançat a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquest programa ha destinat 5M€ per a 61 empreses al 2015 per fomentar projectes d’R+D. Aquests ajuts mobilitzaran una inversió de 14,7M€ per part de les empreses en dos anys que permetrà crear nous productes o processos.

Cleandrone es desenvoluparà durant els pròxims mesos i està previst que es comenci a comercialitzar el proper any 2017. Ricard Pardell, gerent de Valldoreix Greenpower, explica que el projecte es divideix en dues fases de desenvolupament: “La primera, que és la que estem enllestint ara, és fer possible que els nostres drons siguin capaços de netejar panells solars de forma autònoma, fent servir la visió artificial conjuntament amb altres sensors. La segona fase, que és la que tenim previst que acabi abans de final d’any, consisteix en obtenir un sistema complert de gestió de drons de neteja i estacions de recàrrega totalment automàtiques”.

Tenim un projecte multidisciplinari que cobreix temes com la navegació autònoma, intel·ligència artificial, visió per computador, control de vol, fusió de sensors, algorismes de planificació i optimització de recursos i enginyeria aeroespacial, entre altres”, afegeix Pardell.

El primer prototip autònom de Cleandrone estarà llest a finals d’aquest mes de març i la versió definitiva del sistema es llençarà a finals de 2016 coincidint amb el tancament de la segona fase. “Aquest prototip ens servirà per fer demostracions pels nostres clients i ens permetrà mostrar al públic com els nostres drons poden fer feines de neteja de forma autònoma”, comenta Pardell. L’empresa compta amb un equip format per 8 treballadors.

ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.

L’empresa catalana Valldoreix Greenpower desenvolupa Cleandrone, el primer dron destinat a la neteja automatitzada