La iniciativa es posarà en marxa l’any que ve per acostar els centres tecnològics a les pimes, utilitzant els clústers com a eina
- La iniciativa es posarà en marxa l’any que ve per acostar els centres tecnològics a les pimes, utilitzant els clústers com a eina.
- Catalunya, a través d’Eurecat i el clúster de béns d’equip (CEQUIP), ha liderat un dels dos projectes pilot que s’han fet a tota Europa.
- La jornada va reunir a ACCIÓ a més de 50 representants de clústers catalans i ha comptat amb la participació de la directora general d’Indústria, Núria Betriu, i el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Albert Castellanos.
La Comissió Europea ha escollit Barcelona per presentar un nou programa de col·laboració entre clústers i centres tecnològics, en un acte que va tenir lloc a la seu d’ACCIÓ amb les intervencions de la directora general d’Indústria, Núria Betriu, el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Albert Castellanos, i el Cap de la Unitat de Clústers, economia social i emprenedoria de la Comissió Europea, Michel Catinat.
El nou programa es posarà en marxa a partir del 2017 per acostar l’activitat dels centres tecnològics a les pimes, a través dels clústers empresarials. Segons la directora general d’Indústria, Núria Betriu, “necessitem construir ponts entre les diferents iniciatives: els clústers són l’entorn ideal per afavorir el networking entre agents de la cadena de valor i també entre empreses i proveïdors de coneixement, com els centres tecnològics i les universitats”.
En aquest sentit, un dels dos projectes pilot a Europa d’aquest programa està liderat per Eurecat amb la participació del clúster de béns d’equip (CEQUIP), fet que, segons Betriu, “demostra que Catalunya és un bon laboratori on es posen en pràctica polítiques de millora de la competitivitat centrades en els clústers”.
Per la seva banda, Albert Castellanos va explicar que bona part dels instruments de suport a la recerca i la innovació són cooperatius i que depenen de la interacció de diversos tipus d’agents. En aquest sentit, va assegurar que “els clústers han de ser el bressol de bona part dels projectes”, perquè “són espais on s’han construït els vincles de confiança i de coneixement mutu idonis per innovar de forma col.laborativa”. Durant la seva intervenció, el responsable de promoció econòmica del Govern català va qualificar el Programa Operatiu del Feder 2014-2020 d’una “oportunitat” per a Catalunya. “El Feder 2014-2020 no només suposa un 40% més dels recursos respecte al període anterior, sinó que la seva orientació respon als reptes que tenim plantejats com a país”, va reblar.
Finalment, el Cap de la Unitat de Clústers, economia social i emprenedoria de la Comissió Europea, Michel Catinat, va assegurar que "per tal de fer front al descens dels nivells d'inversió a Europa, la Comissió Europea ha llançat una nova iniciativa en el marc de la seva política de clústers, amb l'objectiu d'estimular projectes d'inversió d'alt valor afegit a través d'associacions de clústers interregionals”.
La nova línia de finançament s’emmarca en l’estratègia d’especialització intel·ligent de les regions que promou la Comissió Europea, amb la finalitat de fer un ús més eficient de les inversions en recerca i innovació. De fet, la Comissió Europea subratlla el paper vertebrador dels clústers en les polítiques regionals, i sosté que els vincles entre els clústers i els centres tecnològics tenen un paper clau perquè les pimes accedeixin a la innovació.
La jornada va reunir a més de 50 representants de clústers catalans, centres tecnològics i associacions empresarials. ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, col·labora en la difusió del programa a Catalunya i proporciona serveis de suport a clústers i centres tecnològics per buscar socis i assessorar-los en la proposta de projectes.
Projecte pilot d’Eurecat
El centre tecnològic Eurecat lidera el projecte ERICA, que engloba quatre clústers i centres tecnològics de Catalunya, Itàlia, França i Països Baixos. El projecte està orientat a millorar la transferència de coneixement a les pimes en el camp de la manufactura eficient i sostenible, mitjançant el foment i la col·laboració entre centres tecnològics i clústers. En aquest sentit, la diagnosi realitzada en el marc del projecte reflecteix que les petites i mitjanes empreses que treballen dins de clústers veuen augmentada la seva competitivitat.
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
La Comissió Europea presenta a Barcelona un nou programa de col·laboració entre clústers i centres tecnològics