Els àmbits d’aquests grups seran la competitivitat empresarial, el finançament, la indústria 4.0, la formació, les infraestructures i energia i la sostenibilitat i economia circular
- Els grups de treball elaboraran les accions de la nova estratègia industrial, que després validarà la taula del Pacte Nacional per la Indústria.
- Els àmbits d’aquests grups seran la competitivitat empresarial, el finançament, la indústria 4.0, la formació, les infraestructures i energia i la sostenibilitat i economia circular.
- El passat juliol la Generalitat, patronals i sindicats van donar el tret de sortida al pacte, que situa la indústria com a eix econòmic del país.
El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació de la taula i dels sis grups de treball que elaboraran l’estratègia i les accions del Pacte Nacional per la Indústria, l’acord polític i econòmic formalitzat el passat mes de juliol per desenvolupar i enfortir el sector industrial a Catalunya. Els grups de treball, integrats per 9 membres (tres representants de la Generalitat i sis designats per patronals i sindicats), seran els equips responsables de proposar les línies d’actuació que han de situar la indústria com a eix econòmic del país.
Unes propostes que després traslladaran a la Taula del Pacte Nacional per la Indústria -formada per representants del Govern, organitzacions empresarials i sindicals, partits polítics, universitats, col·legis professionals, associacions municipalistes i centres tecnològics- encarregada de validar-les i traslladar-les al Govern i al Parlament. També hi haurà representada la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa. De fet, el Govern també ha aprovat aquest dimarts que serà aquest organisme el responsable de la governança del Pacte Nacional per la Indústria.
Els sis grups de treball aprovats treballaran en els següents àmbits:
- Competitivitat empresarial: Potenciar la capacitat del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació i impulsar l’emprenedoria, especialment la de base tecnològica.
- Dimensió empresarial i finançament: Incrementar la dimensió de les pimes per tal que puguin competir eficaçment en el mercat global i actuïn com a tractores de l’economia, així com posar a disposició del sector productiu instruments eficients de capitalització i de finançament per facilitar el creixement i l’activitat empresarial.
- Indústria 4.0 i digitalització: Difondre entre les empreses la importància de la disrupció que pot provocar la Indústria 4.0 en el mercat, així com capacitar el capital humà per donar resposta a la demanda de nous perfils, prestar els serveis avançats i promoure les infraestructures necessàries per al desplegament de la Indústria 4.0.
- Formació: Millorar la capacitació de treballadors per mitjà d’una formació professional, una formació contínua i de l’emprenedoria i una formació universitària que donin resposta, de qualitat i flexible, a les necessitats de les empreses i de la societat, així com al canvi tecnològic i dels models de producció.
- Infraestructures i energia: Fer que Catalunya disposi d’un millor equipament infraestructural, que permeti augmentar la productivitat industrial, vertebrar el territori i afavorir l’atracció d’inversions estrangeres a Catalunya, així com reduir els costos energètics de la indústria catalana enfront dels competidors i millorar l’eficiència i l’estalvi energètics.
- Sostenibilitat i economia circular: Apostar per una economia verda i circular, que estalviï recursos, posi en valor els residus i impulsi així la innovació i la competitivitat industrial.
El passat mes de juliol la Generalitat; les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime, i els sindicats UGT i CCOO van formalitzar el tret de sortida al Pacte Nacional per la Indústria, que contempla les aportacions del Pacte Més Indústria. És una iniciativa conjunta per impulsar la indústria fent-la més diversificada, innovadora, competitiva a nivell internacional i de més valor afegit.
El Govern fa un pas endavant en la constitució del Pacte Nacional per la Indústria amb la creació de la taula i els grups de treball